Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

napęd do bramy Shark - nie można włożyć kluczyka

klarysat 07 Dec 2013 17:26 2124 3
    klarysat
    Level 2  
    Witam, czy mógłby mi ktoś pomóc? musiałam otworzyć awaryjnie bramę z napędem Shark S500,ponieważ nie było prądu a dziś jak włączyli prąd brama nie działała, chciałam więc jeszcze raz włożyć kluczyk i przekręcić ten trójkątny uchwyt ale niestety nie mogę włożyć kluczyka. Uchwyt wygląda jakby nieco mu brakowało do ustawień tak jak powinno być (jakby nieco przekręcony jest). Czy ktoś wie co mogło się stać i co mam zrobić?
    optotriak1
    Level 10  
    Być może przymarzło... spróbuj odmrażacza do zamków. Doraźnie można też klucz 13 i odkręcić listwy zębate zamocowane do bramy.
    klarysat
    Level 2  
    dziękuję za odpowiedx. Niestety nie przymarzło, robiłam odmrażaczem. To wygląda tak jakby jakaś zapadka w zamku źle się ustawiła i nie można włożyć do końca kluczyka. Prawdopodobnie będę wołała kogos od awaryjnego otwierania zamków.
  • Helpful post
    prezes_ber
    Level 11  
    Jeżeli nie działa zamek sprzęgła to można otworzyć górną pokrywę (daszek napędu) wykręcić 4 wkręty od góry i 2 od dołu i zdjąć boczną pokrywę. Wówczas można przekręcić sprzęgło pomijając zamek. Ze zdjętej pokrywy można wymontować i wymienić zamek pokrętła sprzęgła lub próbować uruchomić stary przez namoczenie np. w ropie, benzynie itp. można również potraktować go jakimś odrdzewiaczem lub zabrać pokrywę z zamkiem w ciepłe miejsce w celu rozmarznięcia. Aby unikać takich sytuacji w przyszłości proponuję raz na jakiś czas napsikać do zamka preparatu w rodzaju WD40.

Dodano po 2 [minuty]:

optotriak1 wrote:
    Być może przymarzło... spróbuj odmrażacza do zamków. Doraźnie można też klucz 13 i odkręcić listwy zębate zamocowane do bramy.

Lstwy zazwyczaj przykręca się blachowkrętami fi 6 na klucz 10