Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dziwne zachoanie anteny-zgubiony sygnał

Michał1216 08 Gru 2013 10:10 954 4
  • #1 08 Gru 2013 10:10
    Michał1216
    Poziom 10  

    Witajcie.
    Mam dziwny problem.
    Otóż telewizor nagle przestał odbierać mi sygnał z anteny.
    Antena jest na dachu.
    Pomyślałem, że problem tkwi w msc. łączenia kabla idącego od anteny do tv.
    Rozkręciłem to i wszystko jest ok, ale wystąpiła dziwna sytuacja.Połączyłem ten kabel na krótko tzn. ten oplot wokół połączyłem razem na obu kablach i druciki w środku też razem( mam nadzieje, że rozumiecie o co mi chodzi).
    Zauważyłem, że gdy dotknę palcem połączenie tego drucika co jest w środku telewizor zaczyna obierać poprawnie.
    Gy tylko to puszczę wszystko znika.

    Antena zwykła siatkowa (taka starego typu) z wzmacniaczem.
    Wcześniej wszystko chodziło znakomicie zarówno na dawniejszej telewizji jak, później na przystawce, a teraz na nowym tv.

    Proszę o pomoc.
    Pozdrawiam.

    0 4
  • Pomocny post
    #2 08 Gru 2013 10:32
    elektron56
    Poziom 19  

    Uszkodzony wzmacniacz, wymienić elektrolit w zasilaczu, oczywiście wcześniej sprawdzić, czy daje napięcie.

    0
  • #3 08 Gru 2013 11:03
    Michał1216
    Poziom 10  

    Mam drugi tylko, że z uciętą końcówką.
    Mogę uciąć tą końcówkę i przylutować do tamtego?

    0
  • Pomocny post
    #4 08 Gru 2013 11:23
    elektron56
    Poziom 19  

    Co masz drugi, wzmacniacz, czy zasilacz?

    0
  • #5 08 Gru 2013 20:28
    Michał1216
    Poziom 10  

    Zasilacz.
    Uciąłem kabel, dołożyłem do tej starej wtyczki i działa:)
    Pozdrawiam:)

    0