Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak odebrać sygnał AERO2, gdy stoi poza zasięgiem sieci

wezuwiusz3 09 Dec 2013 16:30 1983 5
    wezuwiusz3
    Level 12  
    Posiadam kartę do AERO2,jednak po podłączeniu pod komputer stacjonarny w którym stoi,nie mam zasięgu .
    Czy jeżeli zakupię ruter z wejściem USB i podłączę do niego antenę zewnętrzną panelową ,istnieje możliwość odbioru internetu,czy tylko antena wpięta w ruter coś może dać (bez rutera wpinałem do modemu antenę 11dB i nie znalazło sieci .Sieć łapię w innym miejscu domu ,co sprawdziłem na laptopie)
    Czy możecie mi poradzić jak sobie to zrobić i co potrzebuję,żeby na stacjonarce mieć internet?? Niestety nie posiadam laptopa.
    janszy3643
    Level 29  
    Jeżeli łapiesz w laptopie to znaczy ze jesteś w zasięgu Aero. Rozwiązań jest wiele, jednym z nich jest zewnętrzna antena kierunkowa podłączona do modemu. Co do Aero w stacjonarnym komputerze, to częstym problemem jest poziom zakłóceń zasilacza. Laptopy maja "lepsze" zasilanie.
    Można także zastosować router WiFi.
    matek451
    Level 43  
    Do odbioru BDI Aero2 potrzebujesz karty, która masz oraz modemu z obsługą UMTS900, który wpinasz do USB komputera. Przy słabym zasięgu sieci UMTS900 Aero2 w domu potrzebna ewentualnie zewnętrzna antena kierunkowa na 900MHz. Ustawiasz ja w kierunku najbliższego BTS-a UMTS 900 Aero2. Najbliższy BTS UMTS 900 Aero2 masz w Krośnie ul.Sikorskiego 19. lub Haczów. Odległości ok. 5-6 km. Polecam anteny ATK-10, ATK-20 krakowskiej firmy Dipol. Jaki masz modem? Takie patyki jaki podpiąłeś do modemu to sobie daruj, możesz co najwyżej podrapać się nim po plecach. Ich zysk 11dBi to lipa wyssana z palca. Antenę podpinamy do modemu , ewentualnie routera z wbudowanym modemem. W twoim przypadku gdy nie korzystasz z WiFi w domu router jest zbędny i nie rozwiąże twojego problemu. Potrzebujesz dobrej anteny kierunkowej na 900MHz.
    janszy3643
    Level 29  
    Moim skromnym zdaniem ATK 10 w zupełności wystarczy, sam odbieram Aero z 15 km (Lańcut).
    Co do routera WiFi mam inne zdanie. W przypadku gdy kabel antenowy jest zbyt długi kilka kilkanaście metrów, by uniknąć strat sygnału warto założyć modem i router blisko anteny
    matek451
    Level 43  
    Rozwiązanie z routerem i krótkim kablem jak najbardziej polecane. Ale zacząć musi od anteny, to podstawa do dalszych działań. Sam router nie rozwiąże problemu. Jeśli zechce i ma fundusze to jego zakup może rozważyć.
    rfx11
    Level 13  
    Możesz też sobie kupić przedłużacz USB długości 3-5 metrów i do niego podłączyć modem, który umieścisz na przykład bliżej okna i dalej od zakłóceń z komputera.