SP5ANJ wrote:Dragon022 wrote:Czy ktoś może mi powiedzieć jaki ten kondensator założyć do pompy paliwa?
Dodam swoje co nie co.
W wakacyjnej beztroskiej potrzebie odkłócenia własnej pompy w Mondeo 2,5L V6 , przy braku zajeć i paru sztukach Browarka, zacząłem szukać tzw. dziury w cały.
Po przeanalizowaniu typu zakłóceń, postanowiłem walczyć z kondesatorami aby wyeliminować te zakłócenia.
Pamiętajmy , że zakłócenia od silników np. wycieraczek, pomp i WN to zakłócenia "iskrowe" tzn. są to bardzo krótkie impulsy w czasie.
I dlatego powinno się stosować małe kondensatory, ale takie aby wręcz nie zdążyły się naładować w czasie trwania impulsu i zdążyły się wyładować do następnego naładowania.
Dla przykładu (przy godzinnym dobieraniu) w moim autku wyszło tak , że kondensator 1,5nF spowodował wręcz zanik tętnięć w instalacji w 99% do tzw. zera. Poprostu problem przestał istnieć.
Przykład drugi.
Eksperymenty odnośnie eliminacji-odkłócenia rotora silnika z wycieraczek (od autka Żuk, Nysa) do obrotu anteny 7 ele. Yagi na KF, wyszły , że kondensator 2,2nF wyeliminował zakłócenia do (dosłownie) zera.
Quote:Czy można wpiąć a jeśli tak, to jaki kondensator w zasilanie radia CB ? Czy coś pomoże ?
Moim skromnym zdaniem to NIE.
Wszystkie tzw. filtry zapięte w zasilanie radia, to czysty objaw reklamy dla zrobienia kaski.
Choć musze przyznać , że dwa (2) razy w życiu widziałem na własne oczy , że pomogły. Ale tylko 2 razy.![]()
Pozdrawiam.
PS. Proponuje wszystkim zainteresowanym , aby w miarę możliwości , dobierali kondensatory (najlepiej zmienne) o pojemności około 1nF do 10nF na napięcie stosowne do tych napięć w autku, które tam się "pokazują". Ja wykorzystałem kondensatory na napięcie przebicia 1kV i 2kV (bo akurat takie miałem pod ręka).
Witam,
Napisz proszę dokładnej:
- jakiego typu są to kondensatory (czy są to trymery?)
- gdzie i jak je podłączyć
Pozdr.