Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TV LED Samsung UE37D5500RW - Włącza się i wyłącza

adamo72 09 Dec 2013 21:20 30471 7
    adamo72
    Level 12  
    Witam kolegów. Trafił do mnie ww. telewizorek z dziwnym dość objawem,
    po włączeniu zasilania pojawia się logo SMART TV samsunga i po chwili ciemne tło
    z wyświetlonym opisem wejścia dvi/hdmi1 tak przez kilka sekund wyświetla po czym restart znów logo smart tv i tak w koło. Podanie sygnału z dekodera na to wejście
    nie daje obrazu na ekranie. Rozkazy z pilota sygnalizowane są mruganiem diody led
    ale żadnej reakcji pozatym nie dają. Zasilacz pomierzony napięcia zgodne z opisem
    zastanawia mnie napięcie zasilania podswietlenia opis na płycie zasilacza to 268V, a zmierzone jest 193,5V .Niewiele informacji udało mi się zdobyć o tym Tv i nie mogę zawęzić obszaru poszukiwań tej usterki.
    Może ktoś nakieruje mnie w poszukiwaniach . Nie wiem w tym modelu czy można
    coś podziałac z pamięcią i jak zweryfikowac działanie panela dotykowego.
    moduły w tym Tv:
    BN94-05225Z, BN41-01660B płyta główna
    BN44-00422B zasilacz
    BN41-0160CA panel dotykowy
    LD370BGB-C1 matryca

Proszę o poradę i z góry dziękuję.
    mirex
    Level 43  
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=12464805#12464805

Dodano po 13 [minuty]:

adamo72 wrote:
    przez kilka sekund wyświetla po czym restart znów logo smart tv i tak w koło. Podanie sygnału z dekodera na to wejście
    nie daje obrazu na ekranie. Rozkazy z pilota sygnalizowane są mruganiem diody led
    ale żadnej reakcji pozatym nie dają.

Dopytaj, czy to nie efekt próby "podrasowania" modelu.
    adamo72
    Level 12  
    Dzięki za link muszę jeszcze zarobić punkciki bo kiedys smsy wysyłałem a teraz trzeba się
    uaktywnić na forum.
    Zawsze staram się wyspowiadać klienta.Ta usterka powstała po nocy jak te wiatry były.
    Podejrzewam jakiś zanik napięcia impulsowy no ale po drodze jest zasilacz. Może przez hdmi od strony dekodera???? Klient też używał pendriva, ale twierdzi, że nic nie kombinował.
    Mogę kupić płytę ale w razie wpadki czy gdzieś można(w Polsce)kupić panel dotykowy.
    Dzięki za zinteresowanie tematem. Pobiorę opis i coś wiecej przeanalizuję.
    mirex
    Level 43  
    Masz parę.
    Pobierz też i pooglądaj podobne na chassis U57, U59, U61.
    Mam jeszcze inne, ale niewiele da się poczytać, bo chińszczyzna.
    Wieczorem dorzucę do bazy mimo wszystko.

A dlaczego tak skupiony jesteś na panelu dotykowym?
    O zasilaczu też na forum trochę było. Popraw jego model przy okazji.
    Podaj też drugi numer płyty głównej - BN41-01660?
    adamo72
    Level 12  
    Wiekie dzięki za punkciki,czytam czytam i głowa rośnie. Szkoda tylko że 20 latek doswiadczenia w CRT przechodzi do lamusa.Ale do rzeczy.
    Jedno pytanko napięcie Led driver na złączu CNL802 zasilacza opisane na płycie jest 268V/308mA a mam zmierzone 193,5V. Czy czepić się tego tropu, czy jest to właściwe napięcie(zależne np od typu matrycy).Jeszcze raz dzieki i proszę o wyrozumiałość
    dla raczkującego w tym temacie. Na marginesie wiele nocek się nie przespało ale teraz doba jest za krótka zeby to ogarnąć. Pozdrawiam
  • Helpful post
    mirex
    Level 43  
    adamo72 wrote:
    Jedno pytanko napięcie Led driver na złączu CNL802 zasilacza opisane na płycie jest 268V/308mA a mam zmierzone 193,5V. Czy czepić się tego tropu,

Jednoznacznie nie odpowiem ile tam być powinno, bo to zależy. Od tego, jak wysterowane jest podświetlenie w danej chwili również.
    Podane wartości to maksimum.
    Prawdopodobnie płyta, po obsadzeniu różnymi elementami, służy do pracy z różnymi matrycami.
    Taki przykład:
    T370HW04 V1 ma 64-80V (min/max) przy 120/126mA (typ/max).
    a
    LTY400HL04 250-290 (min/max) przy 110-200mA (typ/max).

Przejrzyj spokojnie.
    Trochę inny zasilacz, ale dokładnie opisane jak to działa.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=11931289#11931289
    baki
    Level 20  
    Witam.
    Jak zdążysz to wejdź w tryb serwisowy i zrób factory reset.Jest w OPTION na samej górze.Jak to nie pomoże to prawdopodobnie pamięć flash na Main jest uszkodzona.
    Pozdr
    adamo72
    Level 12  
    Witam po krótkiej przerwie związanej z nawałem pracy przed świętami.
    Posiedziałem trochę nad ww. telewizorkiem pomierzyłem napięcia na płycie
    sygnałowej i w zasilaczu i na logice nigdzie nie znalazłem nieprawidłowości.
    Jak wspomniał kolega wyżej nie zrozumiał moich wczesniejszych postów,
    nie ma możliwości wejść w tryb serwisowy gdyż przez chwilę jak Tv jest podswietlony widać info w rogu Hdmi2 i ciemne tło a reakcja na pilota jest jedynie mruganie diody led na panelu dotykowym.
    Z pewną obawą zamówiłem płyte sygnałową i po wymianie TV ożył,działa poprawnie. Klient zadowolony to podstawa.
    Dziękuję koledze Mirex za podpowiedzi i punkciki, życzę spokojnych wesołych swiąt i wielu sukcesów w coraz trudniejszej elektronice.