Witam kolegów. Trafił do mnie ww. telewizorek z dziwnym dość objawem,
po włączeniu zasilania pojawia się logo SMART TV samsunga i po chwili ciemne tło
z wyświetlonym opisem wejścia dvi/hdmi1 tak przez kilka sekund wyświetla po czym restart znów logo smart tv i tak w koło. Podanie sygnału z dekodera na to wejście
nie daje obrazu na ekranie. Rozkazy z pilota sygnalizowane są mruganiem diody led
ale żadnej reakcji pozatym nie dają. Zasilacz pomierzony napięcia zgodne z opisem
zastanawia mnie napięcie zasilania podswietlenia opis na płycie zasilacza to 268V, a zmierzone jest 193,5V .Niewiele informacji udało mi się zdobyć o tym Tv i nie mogę zawęzić obszaru poszukiwań tej usterki.
Może ktoś nakieruje mnie w poszukiwaniach . Nie wiem w tym modelu czy można
coś podziałac z pamięcią i jak zweryfikowac działanie panela dotykowego.
moduły w tym Tv:
BN94-05225Z, BN41-01660B płyta główna
BN44-00422B zasilacz
BN41-0160CA panel dotykowy
LD370BGB-C1 matryca
Proszę o poradę i z góry dziękuję.
po włączeniu zasilania pojawia się logo SMART TV samsunga i po chwili ciemne tło
z wyświetlonym opisem wejścia dvi/hdmi1 tak przez kilka sekund wyświetla po czym restart znów logo smart tv i tak w koło. Podanie sygnału z dekodera na to wejście
nie daje obrazu na ekranie. Rozkazy z pilota sygnalizowane są mruganiem diody led
ale żadnej reakcji pozatym nie dają. Zasilacz pomierzony napięcia zgodne z opisem
zastanawia mnie napięcie zasilania podswietlenia opis na płycie zasilacza to 268V, a zmierzone jest 193,5V .Niewiele informacji udało mi się zdobyć o tym Tv i nie mogę zawęzić obszaru poszukiwań tej usterki.
Może ktoś nakieruje mnie w poszukiwaniach . Nie wiem w tym modelu czy można
coś podziałac z pamięcią i jak zweryfikowac działanie panela dotykowego.
moduły w tym Tv:
BN94-05225Z, BN41-01660B płyta główna
BN44-00422B zasilacz
BN41-0160CA panel dotykowy
LD370BGB-C1 matryca
Proszę o poradę i z góry dziękuję.