Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Saunier Duval Semia Turbo - Gaśnie płomień podczas ogrzewania wody...

krzys777 10 Gru 2013 10:04 2310 7
  • #1 10 Gru 2013 10:04
    krzys777
    Poziom 5  

    Witam,

    Ok pół roku temu pisałem na temat pieca Saunier Duval Semia Turbo (Zamknięta komora spalania) lecz nie udało się rozwiązać problemu z którym zmagam się do dziś.

    Piec podczas ogrzewania mieszkania działa dobrze, natomiast kiedy odkręca się ciepłą wodę po chwili się wyłącza i włącza i tak w kółko, czasem ciepła woda leci przez 5 sekund czasem przez 5 minut, nie ma reguły.

    Dzieje się to niezależnie czy odkręcam wodę w kuchni, pod prysznicem czy w umywalce, ciśnienie wody jest duże.

    4 razy był już serwisant, najpierw wyczyścił cały piec - nie pomogło, następnie wymienił elektrodę jonizacyjną (lub diodę, nie pamiętam ;)), później zamontował w rurze dopływu powietrza jakiś reduktor który ma zmniejszyć siłę wiatru z komina lecz też nie zadziałało i ostatnio wstawiał jakąś blachę aby osłonić płomień ale też niestety nie pomogło.

    Teraz będzie robiona cała elektronika, zastanawiam się czy aby na pewno to pomoże, dodatkowo jest to kosztowne.

    Jeśli ktoś ma jakieś porady lub wskazówki proszę o pomoc.

    Dziękuje i Pozdrawiam

  • #2 10 Gru 2013 22:15
    piracik
    Specjalista - systemy grzewcze

    Był odkamienioany wymiennik CWU?
    Objawy, choć opisane krótko wskazywały by na zakamieniony wymiennik wtórny kotła (CWU).
    Kocioł musi się rozgrzewać do wyższych temperatur aby zapewnić odpowiednią temperaturę CWU przez co wyrzuca go STB i cała przyczyna problemów.

  • #3 11 Gru 2013 11:11
    krzys777
    Poziom 5  

    Nie wiem czy był, zapytam serwisanta w piątek jak przyjdzie.

    Chociaż dodam że piec jest nowy, ma niecały rok, a dzieje się tak od początku, nie wydaje mi się żeby coś mogło się zakamienić w kilka dni.

    Piec nie ja go montowałem tylko już był wstawiony jak kupiłem mieszkanie a gwarancji nie mam.

  • #4 11 Gru 2013 14:54
    piracik
    Specjalista - systemy grzewcze

    Może czujnik temperatury?
    Jeżeli CO grzeje dobrze to wymiana elektrody jonizacyjnej delikatnie mówiąc jest bez sensu.

  • #5 11 Gru 2013 18:38
    W0jtek92
    Poziom 35  

    Witam. Ja stawiam na złą regulację, płomień na CWU zbyt wysoki i nie dogrzewa elektrody jonizacji. Skoro to się dzieję od początku to na winę złej lub braku regulacji mi to wygląda.

  • #6 11 Gru 2013 19:38
    piracik
    Specjalista - systemy grzewcze

    Nie spotkałem się jeszcze aby płomień było na tyle wysoki aby nie było przejścia elektrycznego przez płomień.
    Ale wszystkiego jeszcze nie widziałem :D

    Ja bym stawiał bardziej na związek z dużą mocą i zbyt wysoką temperaturą.

  • #7 12 Gru 2013 18:56
    W0jtek92
    Poziom 35  

    Ja się już z tym spotkałem, no i też chyba z 5 razy do kotła chodziłem nim wyczaiłem co jest nie halo po próbach i błędach...

  • #8 12 Gru 2013 19:13
    piracik
    Specjalista - systemy grzewcze

    Chyba, że tak. Widać różnych rzeczy można się spodziewać :D

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME