Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ekspres do kawy SIEMENS TK 76K573 - jak zdjąć otwór wylewu kawy?

scary4 10 Dec 2013 10:52 31071 94
SterControl
    scary4
    Level 2  
    Witam
    Mam problem z demontażem systemu wylewu/rozlewu kawy w w/w modelu - zakładam, że serwis mi nie udzieli takiej informacji - próbowałem wielu metod, ale nie mogę sobie poradzić, jeżeli okaże się to pomocne, załączę zdjęcia.

Muszę to zrobić, ponieważ zatkał się albo ten system wylewu, albo wężyk doprowadzający kawę - niemniej jednak zarówno do jednego, jak i drugiego, muszę go zdemontować. Z tego, co zdążyłem się zorientować, na pewno jest na jakimś zatrzasku, jednakże nie wiem, gdzie on jest i jak go nacisnąć.
  • SterControl
    DavidPL
    Level 10  
    Czy poradził Pan sobie z tym zadaniem? Niestety mam podobny problem.
  • SterControl
    scary4
    Level 2  
    Niestety nie, ekspres wylądował w serwisie - niestety nie powiedziano mi jak to zrobiono.
    sajmon25
    Level 14  
    Ja u siebie w modelu tej samej grupy pod nazwą Neff model C77V60 miałem podobny problem z dyszą wylewu kawy. U mnie trzeba było odkręcić górną pokrywę, żeby dostać się od góry do dwóch śrubek trzymających czołowy panel maskujący (dodatkowo element ten ma 4 bardzo delikatne zaczepy, które trzymają go w metalowym panelu, trzeba na nie uważać), ale z tego co widzę to w siemensie taki nie występuje. Następnie zdemontowałem dyszę spieniania mleka, i w gnieździe gdzie osadzona jest ta dysza mniej więcej po środku po prawej i lewej stronie są dwa zatrzaski, wkładając tam mały płaski śrubokręt wyciągamy ten przesuwny element z dyszami wylewu kawy. Następnie odpinamy wężyk gumowy od dyszy i kabel zasilający diodę oświetleniową. Myślę że na pewno jest taka sama procedura demontażu, ponieważ dysze spieniania mleka i dysze wypływowe (nr kat.00621811) są identyczne w obu modelach. Dyszę można nabyć na stronie north.pl za 32.20zł Może się komuś przyda.
    scary4
    Level 2  
    Witam,
    Tak czułem, że te zatrzaski są do tego, by zdemontować ten przesuwny element, z tym, że nie wiem, jak powinno się je od krzywić, jak mocno i w którym momencie można ściągać panel - delikatnie schodzi, czy może trzeba tym jakoś ruszyć... A górna pokrywa jest konieczna do zdemontowania przedniego panelu, czy po prostu trzeba ją zdemontować do dalszych napraw?
    sajmon25
    Level 14  
    po włożeniu śrubokręta zatrzaski do środka, są dość sztywne. A co do demontażu przedniego panela to w modelu tk76k573 nie widzę takowego, więc raczej nie ma potrzeby odkręcania górnego panela. Ile zainkasował serwis za wymianę tego elementu? Swoją drogą myślę że zapychanie tych dysz wypływowych spowodowane jest zbyt małą ilością wody przepłukującej dysze po wyłączeniu. I w związku z tym, czy można to zmienić gdzieś w ustawieniach serwisowych?
    scary4
    Level 2  
    Nie pamiętam dokładnie, ale chyba za wymianę 150 + 150 część. Tak coś mi się przypomina.
    Jak mi się popsuje, to spróbuję wg Pana podpowiedzi go naprawić.
    Co do ustawień serwisowych, nie spotkałem się z możliwością regulowania tych ustawień, z resztą aż tak głęboko nie szukałem i nie zaglądałem.
    bosman116
    Level 18  
    Z tego co pamiętam po zdjęciu spieniacza ukazują nam się 2 śrubki torx, trzeba je odkręcić, następnie z lewej i z prawej strony dysz spieniających są małe podłużne prowadnice/zaczepy na których trzyma się cały zespół wylotowy - należy je odgiąć do wewnątrz i jednocześnie szarpnąć do siebie cały zespół. Gdy się odczepi należy zwrócić uwagę na gumowy wąż który prowadzi kawę do zapchanego rozdzielacza z którego jedną dziurką nie leciała kawa i do... czyszczenia lub wymiany.
    PS.
    Te dysze zapychają się gdy nie korzysta się z oryginalnych tabletek czyszczących i choćby nie wiadomo jakie ilości wody przez nie przepłynęły to i tak prędzej czy później zapchają się osadem. Osad z kawy jest "wredny" do usunięcia.
    Erni1
    Level 20  
    Panowie dysponujecie jakimiś serwisówkami bądź katalogiem części do Siemensa TK 68E571 to starszy model 76k573? Moje cholerstwo zaczęło przeciekać przy parzeniu i chciałbym go naprawić, lecz poza instrukcją obsługi nic nie ma w sieci.
    bosman116
    Level 18  
    Przecieka z prawej czy z lewej strony urządzenia. Spróbuj zlokalizować miejsce wycieku (źródło).
    Erni1
    Level 20  
    Przecieka po środku, tuż za "wylewkami" juz zaparzona kawa, gdy ekspres tłoczy wodę przez zmieloną kawę
    bosman116
    Level 18  
    Przeczytaj mój post wyżej jak dobrać się do wylewki.
    phonex
    Level 18  
    Odświeżę trochę temat: Mam kawiarkę Siemens TK76K573, ostatnio pod tacką na skropliny, gdy ją wyjmuję jest woda. Podejrzewam że gdzieś już uszczelki będą do wymiany. Ew co może być przyczyną i czy można to samemu naprawić?
    phonex
    Level 18  
    Dziękuję za link, zaraz zakupię i wymienię.
    A zapytam jeszcze o jedno, jest jakiś rysunek pokazujący gdzie mają być dołączone sprężynki wspomagające wysuw ekspresu do dolewania wody, kawy itp. Te od spodu co są.
    phonex
    Level 18  
    No widzisz, a u mnie ten drucik pomiędzy sprężynkami się wykrzywił i ni jak nie wiedziałem gdzie był, dziękuję Ci za pomoc. Po wymianie uszczelek dam znać czy pomogło.
    bosman116
    Level 18  
    "ostatnio pod tacką na skropliny, gdy ją wyjmuję jest woda"
    Zweryfikuj jeszcze czy to na pewno woda czy może woda z resztkami kawy mielonej, czy woda z kawą czy może gotowa kawa.
    phonex
    Level 18  
    Po wymianie uszczelek problem pozostał, co jeszcze mogę zrobić?
    bosman116
    Level 18  
    Możesz zrobić zdjęcia wycieku? plamy wody ? miejsca pojawienia się wody?
    phonex
    Level 18  
    Zdjęcia w załączniku, leje po prawej stronie, spod zaparzacza. Ekspres do kawy SIEMENS TK 76K573 - jak zdjąć otwór wylewu kawy? Ekspres do kawy SIEMENS TK 76K573 - jak zdjąć otwór wylewu kawy?
    bosman116
    Level 18  
    Udało się coś wskórać z problemem?
    phonex
    Level 18  
    Sorki za brak odezwy. Sprawa wygląda tak:
    W czasie pracy tej wody tam się za wiele chyba jednak nie zbiera, bo mi nie ścieka spod tacki. Jest ona tylko w momencie wyjmowania tacki skroplin.
    Zgodnie z sugestią telefoniczną wyczyściłem wszystko, uruchomiłem bez drzwiczek, i woda nigdzie nie leciała w trakcie procesu zaparzania. Zauważyłem, że rozbryzguje się podczas wyłączania ekspresu, po procesie przepłukania zaparzacza. wtedy tak dość nieregularnie spada w dół, i zawsze trochę dostaje się obok tacki, ściekając przy jej ściance.
    Czyli nieszczelności w samym układzie zaparzacza nie zauważyłem. Zastanawia mnie jeszcze to o czym wspomniałem podczas naszej rozmowy, mianowicie dawniej kawa po zaparzeniu była w takich zwartych "klockach" teraz jest bardziej papkowata, płynna. Czy ew zużycie młynka może się na to przyczynić, lub rodzaj, jakość zakupowanej kawy? Fusy są dość grube, mimo ustawienia młynka na najmniejszy stopień mielenia.
    bosman116
    Level 18  
    Podobnie jak wcześniej poproszę zdjęcia "papki"
    copymax
    Level 11  
    Witam wszystkich,
    Mam problem z tym samym ekspresem. Od pewnego czasu pokazuje się komunikat o konieczności wyczyszczenia zespołu zaparzania.
    Zauważyłem, że czasami zespół nie opróżnia się z fusów, tylko ponownie mieli na to nową porcję kawy i ubija. Efektem oczywiście jest zbyt duża ilość kawy i blokada zespołu. Wizualnie zespół wygląda na sprawny, nic nie jest połamane. W trakcie ponad 3 lat używania wymył się oczywiście smar, którego na początku było sporo na elementach przesuwnych, ale nie wiem czy ma to aż takie znaczenie.

Czy spotkaliście się może z podobnym problemem?
    bosman116
    Level 18  
    Załącz zdjęcia zaparzacza - tak na pisanie ciężko określić co mu dolega.
    copymax
    Level 11  
    bosman116 wrote:
    Załącz zdjęcia zaparzacza - tak na pisanie ciężko określić co mu dolega.

Załączam zdjęcia. Wydaje mi się, że czasami nie podnosi się ten tłok z dziurkami, bo chyba tylko to może być przyczyną nie opróżniania fusów?

Ekspres do kawy SIEMENS TK 76K573 - jak zdjąć otwór wylewu kawy? Ekspres do kawy SIEMENS TK 76K573 - jak zdjąć otwór wylewu kawy?

I po zaparzeniu

Ekspres do kawy SIEMENS TK 76K573 - jak zdjąć otwór wylewu kawy?

Dorzucam filmik. Czy fusy powinny się wysypać po zaparzeniu, jak zespół zjeżdża w dół?

bosman116
    Level 18  
    brakuje mi zdjęcia od spodu
    copymax
    Level 11  
    bosman116 wrote:
    brakuje mi zdjęcia od spodu

Dołączam

Ekspres do kawy SIEMENS TK 76K573 - jak zdjąć otwór wylewu kawy? Ekspres do kawy SIEMENS TK 76K573 - jak zdjąć otwór wylewu kawy?