Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung LCD LED UE40C6000 - Tylko dioda miga, brak obrazu i głosu

janomo 10 Dec 2013 11:38 12432 14
Renex
    janomo
    Level 24  
    zasilacz: BN44-00357A
    main: BN41-01444C
    TV według klienta wyłączył się w czasie grania.
    Teraz czuwanie jest OK, po włączeniu słychać cyknięcie przekaźnika, dioda miga ale nie pojawia się obraz ( nie widać nawet śladu podświetlenia ) ani dźwięk. Po kilku sekundach przekaźnik rozłącza się i po sekundzie znów włącza się i tak w kółko,a dioda cały czas miga.
    Napięcia z zasilacza na main są prawidłowe z wyjątkiem napięcia B12VS_PW - to napięcie ma około 18 V - ale nie wiem jakie dokładnie ma być. Napięcia na stabilizatorach liniowych i step-down prawidłowe: 9V, 5V, 3,3V, 1,8V, 1,2V. Tylko na cewce L1004 jest 1,1V - to napięcie mi się nie podoba.
    Może ktoś coś podpowie bo nie mam kompletnie koncepcji ( może jakiś schemat ).
    W SE jest instrukcja serwisowa ale nic pomocnego na niej nie widzę.
    Elka w zasilaczu sprawdzone ESRem - wyglądają na dobre.
    Podgrzewanie zasilacza/maina nic nie daje.
    Czego się przyczepić?

Znalazłem schemat zasilacza na chomikach.
    Napięcie 18 V jest prawidłowe.
    Pin 18 wtyku zasilacza - Power ON/Off - napięcie zmienia się prawidłowo,
    pin 4 - B/L_ON/OFF - cały czas napięcie 0V,
    pin 6 - P_DIM - pojawia się prostokątny impuls.
    Po odłączeniu od zasilacza pinu B/L_ON/OFF podświetlenie pojawia się gdy przekaźnik jest włączony - zatem problem leży w mainie.
  • Renex
    LCD-LED-PDP

Level 28  
    Uszkodzony procek na płycie głównej lub jego wsad zazwyczaj tak się objawiał. Niech kolega poszuka WTP lub WTC61xx na płycie głównej i próbuje uruchamiać ogrzewając go. Jak pójdzie to on lub coś w jego okolicy leży. Pozdrawiam
    baki
    Level 20  
    Witam.
    Spróbuj odłączyc kabel LVDS od T-cona .Czy się normalnie włączy.Jak nie to płyta main do wymiany. Można spróbować przelutować procek ,ale trzeba mieć odpowiedni sprzęt.
    Pozdr
    mirex
    Level 43  
    janomo wrote:
    Znalazłem schemat zasilacza na chomikach

Że też po chomikach musisz latać. ;)
    http://schematy.elektroda.pl/
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=10384722#10384722

Serwisówka serii C6000 na chassis N96A też oczywiście jest tutaj.
    A w niej jednak trochę jest.
    Między innymi poprawne napięcie na L1004.
    baki wrote:
    Spróbuj odłączyc kabel LVDS od T-cona .Czy się normalnie włączy.Jak nie to płyta main do wymiany.

Coś mi się wydaje, że co innego tam gadają. ;) Odnoszę wrażenie, że - podobnie jak Sony - w tej serii T-CON musi się zgłosić.
    Do sprawdzenia:
    4-1-1. No Power

No i te przecinki kolego baki. ;)
  • Renex
    janomo
    Level 24  
    Napięcie 1,1V zatem prawidłowe.
    Niestety całej takiej płyty nie umiem nigdzie znaleźć.
    Ale czy nie podeszła by płyta BN41-01443A z TV Samsung LE32C650L1WXXH? Może ktoś ma doświadczenia z takimi płytami?
    baki
    Level 20  
    Witam.
    Jaki masz pełny model code,może taki UE40c6000rwxxc ?
    Jak to nie problem to podaj wersję tv i nr fabryczny ,możesz podesłać na PW.
    Płyty z LE napewno nie podejdą inny panel i trzeba najpierw sprawdzić zasilanie T-cona i złącze do LVDS jest inne.
    Te płyty mogą być zamienne ale trzeba będzie w trybie serwisowym wybrać odpowiedni panel BN94-033644U lub BN44-03611L.
    Odłączyłeś kabel LVDS od T-cona i włączyłeś tv?
    Pozdr.
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    mirex wrote:

Coś mi się wydaje, że co innego tam gadają. ;) Odnoszę wrażenie, że - podobnie jak Sony - w tej serii T-CON musi się zgłosić.
    Do sprawdzenia:
    4-1-1. No Power

Zle zrozumiałeś kol. Mirex, za dużo wrażeń nie sprzyja :D . Można spokojnie odłączyć kabel LVDS i jeśli płyta główna działa poprawnie, to uruchomi się z dźwiękiem, podświetleniem i oczywiście bez treści-kol. 'baki' ma słuszność.

Procesor (mikrokontroler) Weltrend, można przelutować zwykłą lutownicą z małym grotem, problem naprawy tej płyty polega na tym, że wymiana samego procka/przelutowanie bez wsadu flash 64kB zaszytego w nim na nic się nie zda :cry: musiałby kupić taki już zaprogramowany i podmienić. Tym się różnią właśnie mikrokontrolery od procesorów-wszystko wpakowane do środka :D
    janomo
    Level 24  
    Po odłączeniu kabla LVDS TV zachowuje się identycznie.
    Układ IC702 WT61P802 grzałem i bez efektów. Do tej pory w "zwykłych" LCDkach Samsunga jak był padnięty układ WT.. to nie działała klawiatura dotykowa - zazwyczaj przestawała działać a TV działał jeszcze jakiś czas z pilota ( przynajmniej mi tak się zdarzało ). Tylko skąd wziąć taki układ albo całą płytę sprawną?
    mailo
    Level 26  
    Skoro WT61P802 ma obsługiwać klawiaturę i to robi, wiec wygląda na sprawny.
    Ja stawiam na wsad w NAND....
    janomo
    Level 24  
    Na bezpieczniku na logice jest tylko 0,3V - powinno być koło 13V.
    Po podaniu napięcia jest pobór 0,5A i nic się nie zmienia.
    Nie jestem pewny czy układ WT obsługuje klawiaturę lokalną - ale wydaje mi się że tak.
    Pełny nr TV
    UE40C6000RWXXH nr fabr. B12E3HLB102880E
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    Najczęściej jak uszkadza się WT to TV 'nie żyje' i sprawdza się 12Mhz na kwarcu obok niego, u ciebie TV sie włącza poprawnie, bo jest stan wysoki na power ON/OFF i świeci się kontrolka na przodzie, sprawdź clock/data nadawane z procka, w razie czego podeślę ci jesgo szczegółowy datasheet na PW.

Trzeba zobaczyć na schemacie, jak są uruchamiane przetworniczki na MB, na których stwierdziłeś już napiecia, jeśli z komend wydawanych z Weltrenda, to znaczy ze układ 'działa' ale nie przechodzi dalszych testów stąd brak nap. 13V na panel uruchamianego przez ten IC oraz brak BL-ON czyli podświetlenia.
    janomo
    Level 24  
    Na MB sprawdziłem wszystkie bezpieczniczki których się doszukałem - są dobre. Napięcia na wszystkich stabilizatorach liniowych i przetworniczkach też są dobre. Skłaniam się do zawartości pamięci - może się posypała?
    Problem jest taki że: procka ani pamięci nie wymienię bo skąd go wezmę no i są to BGA - to też byłby problem. Na płycie nie ma ani jednego elka. Niestety nie mam programatora żeby załadować nową zawartość oprogramowania. A może by się dało przez pendriva załadować nowy soft - ściągnę i spróbuję jeszcze. Jeśli nie wyjdzie to tylko na spokojnie poszukiwanie całej MB zostaje.
    baki
    Level 20  
    Witam.
    Do Twojego tv możesz szukać takich płyt:
    bn94-03364u
    bn94-04122p
    bn94-04218s
    są to bezpośrednie zamienniki.
    Pozdr.
    janomo
    Level 24  
    Zaproponowałem klientowi wymianę płyty głównej - nie zdecydował się.
    TV zatem nie naprawiony.
    Dziękuję wszystkim za pomoc.