Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

metoda odprowadzania spalin

dirtn 10 Dec 2013 12:44 2463 4
    dirtn
    Level 1  
    instalator zamontował mi kocioł CERACLASS ZW 14-2 DV AE 10-14(KW) (10-24 CWU)
    wiszący co+cwu gz50 turbo. Teraz gdy piec juz wisi i instalacja jest zrobiona miał zamontowac wkład kominowy. W hurtowni jednak powiedzieli, żę junkers dla tego kotła przewiduje wklad podwójny nie dłuższy niż 12m. Odległość jaką musi u mnie pokonać to 14.5m i dwa kolana. Nikt teraz nie gwarantuje działania pieca, a i gwarancje sie traci. Komin jest czysty nie palony i jeden z panów zaproponował zasysanie z szachtu kominowego co miało by zwiekszyc ten dystans i w tym przypadku gwarancje sie traci. czy ktos robił coś podobnego i prosiłbym o rade.
    zen_gac
    Level 10  
    Cześć!

Ja miałem w taki sposób wpięcie w komin i działa do tej chwili.

Spalinowa ponad komin,a zasysanie powietrza do spalania z szachty komina. Przed instalacją kanał był dobrze wyczyszczony, żeby nie zasysał starego syfu (kiedyś to był kanał spalinowy, ale wiele lat nie był używany).

Serwisant po roku otworzył go, odkurzaczem wyczyścił środek - okazało się, że nie był szczególnie mocno zabrudzony. Po roku, przy następnym przeglądzie zanieczyszczeń jeszcze mniej.

W przypadku nowego komina, który nie był w ogóle używany jako spalinowy, sprawa powinna wyglądać jeszcze lepiej.

Ja nie miałem problemu z gwarancją. Z tego co pamiętam Serwisant nie wnikał w to, czy w kominie jest rura w rurze. Ale musiał się domyślać o co chodzi, bo przecież widział pewne zanieczyszczenia sadzą.

Ale też nie miałem awarii w okresie gwarancji, więc temat sposobu wpięcia kotła w komin siłą rzeczy nie był podnoszony w kontekście utraty (czy też nie) gwarancji.

To był kocioł Saunier Duval z zamkniętą komorą spalania - niestety - nie pamiętam typu. Ale służy dobrze nadal kolejnemu właścicielowi mieszkania.

Pozdrawiam,
    zenek g.
    wnoto
    Level 34