Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Tp-Link W8901G - Po wyłączeniu komputera i ponownym włączeniu brak połączenia

ununsept 10 Gru 2013 19:29 1410 10
  • #1 10 Gru 2013 19:29
    ununsept
    Poziom 6  

    Witam. Mam następujący problem: Posiadam router Tp-link W8901G podpięty pod neostradę, który podpięty jest pod kabel Ethernet pod komputer.

    Po wyłączeniu komputera i ponownym włączeniu, obojętnie po jakim czasie. Router nie łączy się w ogóle z komputerem. Na routerze nie wyświetla się dioda z numerem (od 1-4) odnośnie połączenia ethernet. Problem rozwiązuje się gdy np mam podłączony kabel ethernet pod gniazdo 1 i przełożę go np do gniazda 3, czasami to nie pomaga i teraz loteria: podłączam do gniazda 2.
    Jak wyłączam komp. i włączę z powrotem to z 2 np na 4 a jak nie działa to na 1 itp.
    Za którymś razem działa i int. śmiga.

    Posiadam system operacyjny windows 8 32bit. Z braku wszelkich możliwości przeinstalowałem system, zainstalowałem ze strony producenta sterowniki płyta gł. Gigabyte P31DS3L. Fakt faktem na stronie producenta sterowniki do lan dostępne są tylko do windows 7 i takowe też mam zainstalowane.

    Wifi działa sprawnie na innych komputerach.

    Pzdr.

    0 10
  • #2 10 Gru 2013 20:11
    CHACA
    Poziom 43  

    Masz mozliwość podpięcia innego komputera pod router w celu eliminacji uszkodzeń W8901? Firmware masz najnowszy na routerze?

    0
  • #3 10 Gru 2013 20:14
    ununsept
    Poziom 6  

    CHACA napisał:
    Masz mozliwość podpięcia innego komputera pod router w celu eliminacji uszkodzeń W8901? Firmware masz najnowszy na routerze?


    Głupie pytanie ale jakich uszkodzeń i co to jest Firmware?

    0
  • #4 10 Gru 2013 20:17
    CHACA
    Poziom 43  

    Firmware inaczej oprogramowanie routera. Umiałbyś pokazać nam zrzut z zakładki Status W8901? Jak masz takową możliwość to trzeba sprawdzić. Kabel oryginalny czy samoróba?

    0
  • #5 10 Gru 2013 22:28
    ununsept
    Poziom 6  

    Tp-Link W8901G - Po wyłączeniu komputera i ponownym włączeniu brak połączenia

    kabel nie kombinowany, sprawdzałem również na innym i to samo.

    tutaj znalazłem ze strony tp linka pliki doinstalacji firmware, ale trochę się obawiam bo jak się to źle zainstaluje to w ogóle nie będzie działać
    [url=]http://www.tp-link.com.pl/support/download/?pcid=203&model=TD-W8901G&version=V3[/url]

    0
  • #6 10 Gru 2013 23:05
    CHACA
    Poziom 43  

    Rób jak uważasz. Aktualizację oprogramowania trzeba wykonać tak czy siak :)

    0
  • #7 11 Gru 2013 09:39
    ununsept
    Poziom 6  

    CHACA napisał:
    Rób jak uważasz. Aktualizację oprogramowania trzeba wykonać tak czy siak :)


    super fachowa odpowiedź.

    Powiesz mi czy po tym screenie widać że wersja firmware jest stara?

    0
  • #8 11 Gru 2013 14:28
    CHACA
    Poziom 43  

    Jedno pytanko: jest to na pewno routerek z literką G (one są wycofane z produkcji) czy najnowsza wersja N i drugie pytanko: jeżeli ten pierwszy to która wersja V2 V3 V6?

    0
  • #9 11 Gru 2013 16:38
    ununsept
    Poziom 6  

    Napewno jest to "G" z tyłu dodatkowo napisane jest ver. 3.0

    Dodano po 27 [minuty]:

    Generalnie najśmieszniejsze jest to że przeglądarka (obojętnie jaka) się wiesza na wiekszości stron (karty przycinają gdy pozostałe działają), nie idzie zrobić żadnego uploadu, nawet obrazka 100kb. Natomiast transfer ściągania śmiga aż miło mam max prędkość 1200kb/s przy neostradzie 10mbs

    0
  • #11 12 Gru 2013 11:52
    ununsept
    Poziom 6  

    Pomogło. Przeinstalowałem firmware, problem znikł.
    A internet mulił bo pieprzona zdzira z telekomunikacji podała mi złe ustawienia połączenia. podała PPPoE/LLC a powinno być PPPoA/VCmux

    0