Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Hiab 330 - Kod błędu 52,hds nie działa

rafi 238 11 Dec 2013 10:02 4323 6
    glowaglowa
    Level 10  
    Witaj,
    Manetki sterujące nie są w położeniu neutralnym (nie są wyśrodkowane). Może to być spowodowane:
    - ich przeguby są troche zaśniedziałe - powinny chodzić luźno
    - czujnik wychylenia manetek jest rozkalibrowany lub uszkodzony

Polecam: sprawdź najpierw czy manetki chodzą luźno a następnie rusz każdą z osobna tuż przed startem systemu, jeśli nie pomoże nie obejdzie się bez diagnostyki

pozdrawiam
    glowaglowa
    Level 10  
    rafi 238 wrote:
    Witam.Czy może ktoś wie co oznacza błąd 23?

Witaj. Cały czas mówimy o 330? Jeśli tak, to błąd 23 oznacza brak łączności z czujnikiem wychylenia na pierwszym ramieniu. W okolicach przegubu, gdzie kolumna łączy się z pierwszym ramieniem, powinien znajdować się właśnie taki czujnik. Sam czujnik może być uszkodzony lub kabel który do niego idzie. Sprawdź, w razie czego prześlij zdjęcia i daj znak.
    pozdrawiam
    bor100
    Level 11  
    Witam
    Panowie podłączę się trochę do tematu. Mam problem z Hiab 245 sterownik SPACE 5000 sterowanie z pilota COMBI DRIVE 5000. rozkłada się normalnie lecz przy próbie złożenia w Z w pewnym momencie znacząco troci prędkość / moc i miga czerwona dioda w środku trójkąta. Wyświetla 1 błąd o kodzie 50. czy ktoś wie co oznacza ten kod. Proszę o pomoc, bardzo chętnie nabęde kody błędów do tego HDS. dodam, że wcześniej wymieniony został hydrauliczny zamek wysuwu lecz to chyba nie będzie powiązane z problemem. proszę o pomoc.
    glowaglowa
    Level 10  
    Witaj,
    Błąd nr 50 w systemie S5000 to błąd czujnika ciśnienia na pierwszym ramieniu (główny siłownik). Piszesz, że żuraw działa w pozycji rozłożonej, a przy składaniu nagle pojawia się błąd. Świadczy to o tym, że system nagle traci kontakt z czujnikiem. Po pierwsze: sprawdź połączenie tego czujnika. Znajdziesz go w bloku zamka na pierwszym siłowniku. Taki srebrny - średnica ok. 3cm długość 5cm. Ten czujnik ma ok 30cm kabla i okrągłą złączkę. Sprawdź czy to połącznie nie jest za luźne lub za bardzo naciągnięte. Możesz rozpiąć ten czujnik (nie wykręcać z bloku a rozłączyć kabel) i sprawdzić piny w kostce czy nie są zaśniedziałe. Jeśli tu wszystko jest OK, prześledź kabel idący od tego czujnika to tzw. "column box" - pudełka na tyle kolumny. Zdarza się, że kabel jest gdzieś zagnieciony, uszkodzony i przy składaniu zwiera do masy. Sprawdź powyższe i daj znać jak poszło.
    bor100
    Level 11  
    Witam
    Panowie podłączyłem się do tematu ponieważ mam problem z Hiab 245 sterownik SPACE 5000 sterowanie z pilota COMBI DRIVE 5000. Problem który wystąpił we wcześniejszych postach. Mianowicie komputer wyświetla błąd 52 - błąd położenia dźwigni. Po załączeniu wyświetla kod 52 po podniesieniu dźwigni sekcji czwartej traci błąd, lecz po przejściu w tryb pilota błąd automatycznie się pojawia. Po kolejnym odchyleniu dźwigni 4 traci błąd jednak nie działa nadal z pilota. Błąd położenia dźwigni sugeruje uszkodzony lub rozkalibrowany spool sensor. i tu mam dwa pytania. Czy jest możliwość sprawdzenia czy czujnik jest uszkodzony czy rozkalibrowany?? Czy po wymianie spool sensora konieczna jest jego kalibracja? Jeszcze jedna ciekawostka spool sensor jest budowy symetrycznej więc odwróciłem go do góry nogami tak by czujnik sekcji 4 znalazł się na sekcję 6 ( nie używanej ), oraz przełożyłem przewody sygnałowe . Jednak bez rezultatów.
    Kolega glowaglowa ma spore doświadczenie w tych sprawach - ostatnio bardzo pomógł. Proszę o pilną pomoc. Jeśli któryś z kolegów dysponuje spool sensorem (3 sekcyjnym starego typu) również proszę o kontakt. Z góry dziękuję i pozdrawiam.