Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ATI Mobility Radeon HD 3470 - Default Clock inny niż GPU Clock w GPU-Z

Sztandar18 11 Dec 2013 17:25 4347 18
  • #1
    Sztandar18
    Level 26  
    Witam, ostatnio zauważyłem, że Default Clock jest wyższy od GPU-Clock w programie GPU-Z. Trochę mnie to nie pokoi, gdyż widziałem dużo screenshotów (również osoby, która ma Radeon 3650 - wersja laptopowa) i wszyscy mają:

    Default Clock=GPU Clock.

    Screenshot:
    ATI Mobility Radeon HD 3470 - Default Clock inny niż GPU Clock w GPU-Z

    Próbowałem także podkręcać tą kartę i uzyskałem taki efekt:
    ATI Mobility Radeon HD 3470 - Default Clock inny niż GPU Clock w GPU-Z

    Grafika nawet w stresie, nie ma więcej MHz, niż na 1 screenshocie. Czy coś jest z nią nie tak?
  • #2
    Argennto_1
    Level 33  
    Sprecyzuj w czym dokładnie jest problem.
  • #4
    Sztandar18
    Level 26  
    Chodzi o to, że nurtuje mnie pytanie, dlaczego grafika nie jest wykorzystywana w 100 %? Może przecież to wpływać na wydajność tak?

    Jak zrobić test tym programem OCCT. Którą opcją mam ten test wykonać? Czy dobrze myślę, że tak?

    ATI Mobility Radeon HD 3470 - Default Clock inny niż GPU Clock w GPU-Z

    Po wykonaniu testu stworzyło mi się kilka wykresów w plikach .png

    Pliki daje w archiwum .zip
  • #5
    Argennto_1
    Level 33  
    Tu masz dokładniejsze informacje odnośnie twojej karty:

    http://www.notebookcheck.pl/ATI-Mobility-Radeon-HD-3470.46161.0.html

    Może masz włączone oszczędzanie energi w PowerPlay? Czy zegar nie zwiększa się pod obciążeniem w 3D? Też mam kartę ATI tylko trochę wydajniejszą HD 2600. Screeny poniżej jak to u mnie wygląda. Jeden to tryb oszczędzania energi, drugi pełna wydajnośc.
  • #6
    Sztandar18
    Level 26  
    No nadal jest coś nie tak. Włączyłem Minecrafta + Battlefield Bad Company 2 i nadal 337/247 MHz (GPU/MEMORY). Może być to wina sterowników? Mam najnowsze ze strony producenta laptopa (Toshiba A300 IT2). Dodam, że PowerPlay był włączony, ale na zasilaniu zewnętrznym było ustawione na wydajność, odznaczyłem w ogóle tego PowerPlay i nic to nie dało. Nie wiem co z tym zrobić.


    Znalazłem screenshota takiej karty jak moja, tylko, że ta ma 128 MB i taktowania są w porządku, a u mnie nie:

    ATI Mobility Radeon HD 3470 - Default Clock inny niż GPU Clock w GPU-Z
  • #7
    Argennto_1
    Level 33  
    Najnowsze sterowniki nie są dobre dla tej karty. Spróbuj odinstalować i zainstalować starszą wersję.
  • #8
    Sztandar18
    Level 26  
    Zainstalowałem najnowsze ze strony AMD, skoro mówisz, że nie są dobre, to przywróciłem te ze strony Toshiby, wyżej źle napisałem, że zainstalowałem najnowsze ze strony producenta karty - zainstalowałem okazuje się jedyne dostępne dla tej karty czyli te:

    Display Driver


    Dziwią mnie te taktowania, nie wiem co jest przyczyną.


    EDIT

    Tutaj znalazłem wątek w którym także jest zawarta informacja o taktowaniach:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2469268.html
  • #10
    Sztandar18
    Level 26  
    Tak jest to Toshiba A300 1T2. Mogę podkręcić programem RivaTuner, tym nie próbowałem, ale spróbuję, jednak nie podkręcę do aż takich wartości, maksymalny poziom podkręcenia jest w pierwszym poście, podkręcając bardziej laptop się zawiesza, paski na ekranie, czarny ekran itp. Systemu nie próbowałem, wydzielę, trochę miejsca i postawię na oddzielnej partycji Windowsa 7, gdy to wykonam - dam znać.
  • #11
    przekrent
    Level 32  
    Rozumiem, że Toshiba VAP jest zainstalowany.
  • #12
    Sztandar18
    Level 26  
    Nie miałem zainstalowanego, ale właśnie zainstalowałem. Niestety taktowania w GPU-Z bez zmian.
  • #13
    Sztandar18
    Level 26  
    Odświeżam. Jakieś sugestie?
  • #14
    Argennto_1
    Level 33  
    Spróbuj Reset CMOS na początek. Czy ktoś z twoich znajomych posiada takiego lapka? Seria A300 była swego czasu dosyć popularna. Można podmienić kartę grafiki jest wyjmowalna. Wtedy będzie wszystko jasne. Rozumiem, że postawiłeś system od nowa aby potwierdzić?
  • #15
    Sztandar18
    Level 26  
    Reset CMOS wykonany, brak efektów. Windows reinstalowany, tak samo brak efektów. Niestety nie mam możliwości przełożenie grafiki.
  • #16
    Argennto_1
    Level 33  
    Według mnie uszkodzona jest karta graficzna.
  • #17
    darnok44
    Level 23  
    Moze jest tak, ze nowe gpuz zle wykrywa takty grafiki. Sprobuj znalezc starsza wersje gpuz 0.26 lub 0.27 i zobaczyc co one pokazuja, bo znalezione screenshoty z nich pokazuja dobra wartosc. Poza tym jesli chcesz wiedziec czy naprawde grafika twoja dziala jak powinna to odpal 3dmark06 i porownaj wyniki np z tymi z notebookcheck.
  • #18
    azertaker
    Level 11  
    darnok44 ma najpewniej rację. Mam taką samą kartę graficzną w innym Acerze - GPUZ pokazuje takie same taktowania. Natomiast inny soft - Aida64, Hwinfo32, czy Furmark pokazują ok. Widać to kiedy się wyłączy Power Play - w ww programach od razu podskakują taktowania (i temp.) Sterowniki dedykowane ze strony Acera - nie najnowsze. Nie polecam wyłączania PP - chyba że na czas grania, bo w normalnym użytkowaniu jest to niepotrzebne dodatkowe grzanie karty.
    Sztandar18, jeśli nadal masz wątpliwości czy karta, chodzi na max swoich możliwości, zrób jakiś test 3DMarkiem czy nawet Passmarkiem i porównaj z wynikami innych. Mógłbyś zrobić dla mnie mały test i podać mi temperatury tej karty: pod obciążeniem oraz min i max, kiedy laptop jest w stanie bezczynności?
  • #19
    Argennto_1
    Level 33  
    Jak kolega napisał wyżej ściągnij 3DMark05, 06 przetestuj i sprawdz wynik czy mniej wiecej zgadza sie. Dla 3DMark05 powinienes miec ok 4000 pkt, dla wersji 06 ok 1900.