Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

mercedes a 170 cdi - trudności z zapłonem, automatyczna skrzynia biegów,

ErCzarny 12 Dec 2013 17:08 2433 8
Relpol
    ErCzarny
    Level 11  
    Witam !

Mam pytanie, dość problematyczne, które zalewa mi czoło potem. W moim mercedesie, mam problem z zapłonem. Na zimno pali normalnie, jak się rozgrzeje i go zgaszę, ni ku ku, żadnej reakcji. Chyba, że wyciągne przekaźnik od skrzyni biegów wtedy pali bez niczego. Po wielu spekulacjach, i wizytach u mechaników doszedłem do wniosku, że przyczyną jest skrzynia biegów (automatyczna). I tu dochodzę do sedna sprawy ;) Czy niedobór oleju w skrzyni biegów może być przyczyną tego, że po rozgrzaniu samochód nie chce palić ? Mechanik powiedział, że przyczyną może być płytka w skrzyni ale już sam nie wiem. Pomóżcie jeśli możecie ;)

Z góry dzięki i pozdrawiam ;)
  • Relpol
    trans-serwis
    Level 39  
    Diagnoza SD rozwieje twoje wątpliwości.
    ErCzarny
    Level 11  
    Samochód był podpinany pod komputer i z elektryką wykazało wszystko ok, hmm macie może jakieś pomysły ?
  • Relpol
    trans-serwis
    Level 39  
    ErCzarny wrote:
    z elektryką wykazało wszystko ok,
    Bzdura. Ten który to podpinał szukał tylko błędów, czy w parametry też patrzył? Skrzynia była diagnozowana, czy tylko silnik po obd?
    ErCzarny
    Level 11  
    Niby wsztstko, i skarzynie i silnik sprawdził ale wiadomo jak to jest jak ktoś chce kasę wyciągnąć. Jutro jade do innego elektryka i jak powie mi to co tamten to ten samochod z mostu spuszcze, bo juz tyle kasy w niego wlozylem ze to sie w głowie nie mieści.

Ale na wszelkie teorię i domysły jestem otwarty wiec chetnie poczytam
    Mazi
    Conditionally unlocked
    tylko podiecie po sd da wiarygodną diagnoze,szkoda kasy na inne podpinki , moze w wybieraku od biegów masz problem albo z czujnikiem swiateł STOP
    ErCzarny
    Level 11  
    No tak o SD myśle właściwie cały czas, ale wiecie jak to jest jak ktoś chce oszczędzić, tylko teraz to raczej wiecej wydałem jak zaoszczędziłem, jade dzisiaj do jednego gościa, zrobimy tą diagnoze SD i będzie mam nadzieje juz wiadomo co i jak. Ale powiem wam jedno, za żadne skarby nie kupujcie tego samochodu, NEVER. Jest to wyjątkowo up....wy model
    Mazi
    Conditionally unlocked
    Daj znać, co zdiagnozowałeś.
    ErCzarny
    Level 11  
    A więc tak, oddałem auto do elektryka, zrobił mi diagnoze SD i wykazało mase błędów, które pousuwał, okazało się też, że dźwignia do zmiany biegów była źle ustawiona, olej w skrzyni szkoda słów, ale wracając do sedna sprawy: przyczyną tego, że na ciepło nie chciał palić ( przypomnę, brak jakiej kolwiek reakcji ) jest sterownik skrzyni biegów. Wykręcili go dzisiaj, zawieźli do sprawdzenia i jeśli nie uda się go zreperować to zrobią obejście tak żeby tylko palił. Jak już go odbiorę to odrazu go sprzedaje, "dość wywalania pieniędzy w błoto",

pozdrawiam ;)