Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Unitra PW8010. Czy przy zmianie trafa muszę zmienić prostownik?

Marcinkow1 26 Mar 2005 00:00 3326 47
  • #31 26 Mar 2005 00:00
    jersey69
    Poziom 34  

    Tak jak pisałem : im bliższe , tym lepsze . Idealne pary trafiają się wśród tranzystorów z jednej serii produkcyjnej .

  • #32 26 Mar 2005 00:05
    Marcinkow1
    Poziom 16  

    A jeżeli będzie w normie to gdzie dalej szukać?

  • #33 26 Mar 2005 00:18
    jersey69
    Poziom 34  

    Masz do sprawdzenia resztę drobnicy , jeszcze Ci mało ? Obawiam się , że we wzmacniaczu różnicowym będzie kocioł . Szczególnie uważnie sprawdzaj elementy bezpośrednio związane z tą parą . Część wartości powinna się pokrywać np. R139/144 , R140/142 i tu ta sama zasada : im bliżej , tym lepiej .

  • #34 26 Mar 2005 00:27
    Marcinkow1
    Poziom 16  

    To jutro zapowiada się ciekawy dzień! Mam nadzieje że jeszcze nie masz już mnie dość bo pewnie będę jeszcze potrzebował Twojej pomocy.

  • #35 26 Mar 2005 00:33
    jersey69
    Poziom 34  

    Ależ nie ma problemu , tylko szkoda , że nikt z Kolegów się nie odzywa - czasem szuka się kwadratowych jaj , a przyczyna leży pod nosem .

    pozdrawiam

  • #36 26 Mar 2005 20:29
    Marcinkow1
    Poziom 16  

    Witam!
    Sprawdziłem BC 177 i różnica jest bardzo mała.
    Rezystory też sprawdziłem i wszystko w normie
    Kondensatory wyglądają na sprawne.
    Dzisiaj zauważyłem że grzeje się BD136.
    Pozdrawiam!

  • #37 26 Mar 2005 20:55
    jersey69
    Poziom 34  

    Witaj !

    Podaj teraz odczyty napięć na emiterach pary sterującej - analogicznie , jak to robiłeś z bazami , oba kanały . Czy BF257 są ciepłe ?

  • #38 26 Mar 2005 21:07
    Marcinkow1
    Poziom 16  

    Napięcia na bazach bez zmian. U mnie zamiast BF257 jest BF458 (na początku były BF457) i wcale się nie grzeją

  • #39 26 Mar 2005 21:12
    jersey69
    Poziom 34  

    Prosiłem o emitery ! Czy parę sterującą dobierałeś czy wstawiłeś podobnie jak BC177 (bez pomiaru bety) ?

  • #40 26 Mar 2005 21:45
    Marcinkow1
    Poziom 16  

    Emiter
    Lewy:
    BD139- 0,13V
    BD140- 0V

    Prawy:
    BD139- 0,43V
    BD140- 0,17V

    Zmierzyłem jeszcze raz bazę
    Lewy:
    BD139- 0,63V
    BD140- -0,66V

    Prawy:
    BD139- 1,04
    BD140- -0,74

    A tranzystory mierzyłem ale funkcją do pomiaru diod i pomiary też były zbliżone

  • #41 26 Mar 2005 22:20
    jersey69
    Poziom 34  

    W funkcji pomiaru diody możesz co najwyżej stwierdzić czy dane złącze jest przebite . I nawet gdy nie jest , beta takiego tranzystora może wynosić 1 . Jeśli w drugim będzie 120 , to takie tranzystory nie nadają się na parę . Pisałeś , że hFE dla BC177 było zbliżone - tzn . ile dokładnie ?

  • #42 26 Mar 2005 22:55
    Marcinkow1
    Poziom 16  

    kupiłem nową baterię di miernika bo mi już akumulatorek się zapalał i sprawdziłem jeszcze raz
    lewy kanał:
    324 i 330

    prawy kanał
    276 i 281

  • #43 26 Mar 2005 23:24
    jersey69
    Poziom 34  

    Idealnie . Porównaj jeszcze napięcia na elektrolitach C125/225 (L/P) . Obejrzyj dokładnie od strony ścieżek , poruszaj podejrzanymi elementami czy nie ma zimnych lutów . Zwróć uwagę na podkówkę R150 czy ślizgacz przylega do ścieżki (czasem odstaje) . Czy jesteś pewny tych rezystorów R153/154 - 56 R , które wymianiałeś ?

  • #44 27 Mar 2005 17:33
    Marcinkow1
    Poziom 16  

    Witam!
    Napięcia na C125/225 są identyczne (27,5V)
    Dzisiaj skusiłem się i wstawiłem tranzystory mocy i wszystko gra
    tylko martwi mnie grzejący się rezystor R303 - 200ohm i tranzystor BD136 co może być tego przyczyną?
    Pozdrawiam.

  • Pomocny post
    #45 27 Mar 2005 18:22
    jersey69
    Poziom 34  

    Witam !

    Zmierz poziom napięcia stałego na wyjściach , sprawdź czy nie wzrasta wraz z głośnością . Nie szalej z mocą , bo to jeszcze nie koniec . Musisz jeszcze sprawdzić prąd spoczynkowy tranzystorów końcowych : albo wpinając amperomierz szeregowo z rezystorem 0,47R/5W (musisz wylutować jedną nogę) , albo mierząc spadki napięcia na tych rezystorach (sondy do obu końcówek rezystora) . Niezależnie od metody , którą wybierzesz - spisz sobie wyniki i podaj na forum . Oczywiście pomiary na rezystorach wyrównawczych rób bez sygnału wejściowego . BD136 ma się grzać , podobnie jak BF-y . Zmierz spadki napięć na tych małych rezystorach , przy BC177 . Zobacz , czy grzeje się tylko jeden , czy może oba .

  • #46 27 Mar 2005 23:18
    Marcinkow1
    Poziom 16  

    Jutro się tym zajmę bo nie mam tylko 2 tranzystory mocy i muszę kupić jeszcze 2.

    Dodano po 4 [godziny] 42 [minuty]:

    Chciałem się jeszcze dowiedzieć jaka jest wartość prądu spoczynkowego w tym wzmaku?

  • #47 29 Mar 2005 18:49
    Marcinkow1
    Poziom 16  

    Witam!
    Napięcia na wyjściach nie wzrastają wraz z głośnością.
    Ustawiłem prąd spoczynkowy, jak na razie chodzi i końcówki się nie grzeją.
    Jeśli chodzi o grzejący się rezystor to wymieniłem go i teraz się nie grzeje.
    Napisałeś jeszcze że BF-y mają się grzać a u mnie nie czuć wcale temperatury na nich może dlatego że wstawiłem o wyższym napięciu.
    Dzięki jeszcze raz za pomoc i za poświęcenie czasu dla mnie.
    Pozdrawiam!

  • #48 29 Mar 2005 19:51
    jersey69
    Poziom 34  

    Witaj !

    No i pięknie , widzę , że radzisz sobie doskonale . Fakt , że BF457 mają wyższe Vce nie ma tutaj znaczenia - powinny być ciepłe . Podobnie , jak i tranzystory końcowe - jeśli po godzinie normalnego grania nie złapią temperatury 50-60 °C , to znaczy , że trzeba podnieść prąd spoczynkowy . Nie za dużo - 10-20mA , w obu kanałach . Wygrzewaj wzmacniacz stopniowo - pograj godzinę na małym wzmocnieniu , dołóż trochę - znowu godzinę i tak dalej . Kontroluj temperaturę w najważniejszych miejscach , obserwuj wymienione elementy . Niestety - bez generatora i oscyloskopu nie sposób sprawdzić kształtu sygnału na wyjściu , więc zostają takie "podchody" .

    powodzenia
    Jurek