Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

VBA/C++ - Przycisk automatycznie dodający wiersz w tabeli

Rootek19 13 Gru 2013 15:55 2529 7
  • #1 13 Gru 2013 15:55
    Rootek19
    Poziom 8  

    Witam,

    jestem tutaj nowy i od razu powiem, że o pisaniu makr nie wiem praktycznie nic.
    :D Otóż sprawa wygląda tak, potrzebuję przycisku, który znajdowałby się pod tabela w wordzie (albo gdziekolwiek w dokumencie) i którego naciśniecie powodowałoby dodanie nowego, odpowiednio sformatowanego do wiersza wyżej wspomnianej tabeli.

    O VBA nie wiem nic, czasami coś robię w C++, ale tez bardzo podstawowe rzeczy.
    Tutaj pojawiają się moje pytania:
    Czy opisany problem da się rozwiązać? Jeżeli tak to jak?
    Czy da się to zrobić za pomocą C++, żeby uniknąć nauki VBA?

    Z góry dziękuję za każda odpowiedź
    Pozdrawiam Piotrek

    0 7
  • #2 13 Gru 2013 16:00
    mickpr
    Poziom 39  

    Rootek19 napisał:
    Czy opisany problem da się rozwiązać? Jeżeli tak to jak?
    Da się rozwiązać. Najprościej - kod VBA.
    Da się też wykonać makrem (IMHO).
    Rootek19 napisał:
    Czy da się to zrobić za pomocą C++, żeby uniknąć nauki VBA?
    Da się, ale będzie 10 razy bardziej skomplikowane w tym C++ niż we wbudowanym w Word VBA.

    0
  • #3 13 Gru 2013 16:06
    Rootek19
    Poziom 8  

    A dałbyś mi jakąś wskazówkę, może fragment jakiegoś kursu, jeżeli takowy kojarzysz gdzie jest opisane jak to zrobić? Bo naprawdę już nie wiem gdzie szukać. Znaczy dodam, ze chodzi mi o cześć kodu z dodawaniem tabeli, bo muszę to zrobic w wordzie, a o tym tyle nie piszą ;/

    0
  • #5 13 Gru 2013 16:42
    Rootek19
    Poziom 8  

    2010, dziękuję bardzo za pomoc :D

    0
  • #6 13 Gru 2013 21:32
    mickpr
    Poziom 39  

    Rootek19 napisał:
    którego naciśniecie powodowałoby dodanie nowego, odpowiednio sformatowanego do wiersza wyżej wspomnianej tabeli.

    W zasadzie wystarczy ci takie coś:
    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    aby dodać wiersz.
    Formatowanie brane jest "automagicznie" z tabeli.
    Oczywiście masz tez kontrolę nad tym.

    Teraz dodaj sobie kod (zakładka Developer w Word 2007 (gdzie sprawdzałem kod) i potem w makro - uruchamiasz ten kod.
    Aktualizowana jest tabela pierwsza w dokumencie.

    0
  • #7 14 Gru 2013 11:15
    Rootek19
    Poziom 8  

    Naprawdę dziękuję! Mam jeszcze tylko jeden problem. Zrobilem sobie przycisk, napisalem sobie fragment oznaczajacy odpowiedni obszar tabeli, ale gdy chce go scalic funkcja:

    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    wyskakuje mi błąd
    "Method or data member not found"
    czegoś brakuje w kodzie?
    Pozdrawiam[/code]

    0
  • #8 14 Gru 2013 16:49
    mickpr
    Poziom 39  

    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    ???
    Ja mam tylko ubogiego krewnego Office 2010 - czyli Office 2007.
    W moim przypadku - działa.

    0