Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

yamaha a-720 - Nie pracuje jeden tranzystor końcowy

Lukas32 13 Gru 2013 18:13 3633 17
  • #1 13 Gru 2013 18:13
    Lukas32
    Poziom 20  

    Mam problem z yamaha-a720. Po nie małych trudach udało mi się odpalić jeden kanał. Na jednym kanale siedzą dwie pary tranzystorów połączonych równolegle. Problem polega na tym, że 3 tranzystory pracuję a jeden nie. Mowa o TR219 2SA1265. Jeden 2sa1265 podczas pracy szybciej się grzeje niż druga para, która pracuje ok. Natomiast drugi 2sa1265 jest całkowicie zimny, nawet po odłączeniu od radiatora. Rezystory emiterowe oczywiście są dobre, jak i sam tranzystor.


    yamaha a-720 - Nie pracuje jeden tranzystor końcowy

    0 17
  • #2 13 Gru 2013 19:21
    SlawekKedra
    Poziom 40  

    Jeśli tranzystor jest sprawny, to kiedy jest on podłączony do tego układu to musi działać. Jeśli nie działa to albo jest niesprawny albo nie podłączony. Pod określeniem niepodłączony należy rozumieć również taki przypadek, kiedy tranzystor jest normalnie wlutowany, ale z powodu np. pęknięcia ścieżki, które może być niewidoczne, jest elektrycznie nie podłączony do układu. Wystarczy że nie jest podłączona jedna końcówka aby tranzystor nie pracował.
    Łatwo to sprawdzić omomierzem podłączając jedną jego końcówkę bezpośrednio do jednej z końcówek tranzystora a drugą do końcówki jakiegoś elementu z którym ta końcówka tranzystora ma normalnie połączenie. Pęknięcia najczęściej zdarzają się przy samym punkcie lutowniczym.

    0
  • #3 13 Gru 2013 19:32
    Lukas32
    Poziom 20  

    Takie rzeczy sprawdziłem już prze założeniem tematu i wszystko jest ok. Tranzystory już zamieniałem z drugiego kanału, bo miernik miernikiem a działanie działaniem.

    0
  • #4 13 Gru 2013 19:39
    SlawekKedra
    Poziom 40  

    Lukas32 napisał:
    Takie rzeczy sprawdziłem już prze założeniem tematu i wszystko jest ok.

    Wszystko jest ok. dopiero wtedy kiedy układ działa tak jak powinien.

    0
  • #5 13 Gru 2013 19:40
    101823
    Użytkownik usunął konto  
  • #6 13 Gru 2013 19:41
    SlawekKedra
    Poziom 40  

    Lukas32 napisał:
    Tranzystory już zamieniałem z drugiego kanału,

    I jaki był rezultat tej zamiany?

    0
  • #7 13 Gru 2013 19:45
    Olek II
    Moderator

    A co z napięciami? Pomierzone? Jak wyglądają w stosunku do tych na schemacie? Cudów nie ma.

    0
  • #8 13 Gru 2013 20:04
    Lukas32
    Poziom 20  

    chwila

    Dodano po 4 [minuty]:

    Podmieniłem na jeszcze jeden tranzystor (nowy przewidziany na drugi kanał) i jest ok. Mam dokładnie -0,58V Na schemacie -0,6V. W klasie AB pracuje to ok, ale w klasie A tranzystory są tak gorące, że po przytrzymaniu palcem aż parzą. Fakt, że nie dałem pasty ale to chyba nie aż tak bardzo istotne.

    0
  • #9 13 Gru 2013 20:14
    SlawekKedra
    Poziom 40  

    Pasta jest istotna. Szczególnie w tej końcówce kontakt termiczny wszystkich tranzystorów związanych z radiatorem powinien być taki sam jak był oryginalnie ze względu na stabilizację prądu spoczynkowego. Jeśli kontakt ten będzie słabszy, to prąd ten będzie się zwiększał grzejąc nadmiernie tranzystory mocy aż do momentu kiedy nagrzeje się radiator i od radiatora te tranzystory które znajdują się na małej płytce. Dopiero wówczas prąd spoczynkowy przestanie rosnąć. Brak pasty spowolni ten proces co może doprowadzić do kolejnych uszkodzeń.

    0
  • #10 13 Gru 2013 20:57
    Lukas32
    Poziom 20  

    Po raz kolejny stwierdzam, że niema co patrzeć na wskazania miernika jeśli chodzi o tranzystory. Czasami pokazuje dobrze, a po wlutowaniu są cyrki.

    0
  • #11 13 Gru 2013 21:32
    SlawekKedra
    Poziom 40  

    Co konkretnie ten miernik pokazał w przypadku tego tranzystora?

    0
  • #12 13 Gru 2013 23:34
    000andrzej
    Poziom 37  

    Lukas32 napisał:
    W klasie AB pracuje to ok, ale w klasie A tranzystory są tak gorące, że po przytrzymaniu palcem aż parzą.

    A gdzie tam masz pracę wzmacniacza w klasie A? Kiedy ten wzmacniacz pracuje w A a kiedy się przełącza? Które to tranzystory masz gorące?
    Masz oscyloskop, aby sprawdzić dokładnie przebiegi?

    0
  • #13 14 Gru 2013 08:01
    SlawekKedra
    Poziom 40  

    Ten wzmacniacz pracuje w klasie A wtedy, kiedy się go przełączy w klasę A za pomocą przełącznika na płycie czołowej.

    0
  • #14 14 Gru 2013 11:43
    Lukas32
    Poziom 20  

    Oscyloskopu niestety jeszcze się nie dorobiłem. Grzeją się tranzystory końcowe. Wiem że to normalne w klasie A ale nie wiem czy aż tak mocno się powinny grzać. Grzeją się nierównomiernie, jedne mocniej, drugie słabiej. Nie były co prawda parowane, może tu leży przyczyna.
    Przy okazji się zapytam. Mam uszkodzony potencjometr od treble. Tak on wygląda w środku
    yamaha a-720 - Nie pracuje jeden tranzystor końcowy

    Czy nada się zwykły, czyli bez wnęki na środku.

    Udało mi się uruchomić drugi kanał i też w klasie A jedna para grzeje się mocniej niż druga para. Może tak ma być, chociaż dla mnie jest to przynajmniej dziwne.


    Winą nadmiernego i nierównomiernego grzania się tranzystorów było najprawdopodobniej słabe odprowadzanie ciepła z tranzystorów. Założyłem podkładki mikowe (oryginalnie były silikonowe) nałożyłem starannie pastę i jest OK. Wszystkie tranzystory grzeją się równo.


    A to fotka po naprawie
    yamaha a-720 - Nie pracuje jeden tranzystor końcowy

    0
  • #15 16 Gru 2013 11:08
    000andrzej
    Poziom 37  

    Na koniec pasuje sprawdzić ewentualnie wyregulować prąd spoczynkowy. W klasie AB na R271 i R272 powinieneś mieć 5+-1mV (DC) regulujesz VR207 i odpowiednio VR208.
    W klasie A napięcie na tych rezystorach powinno wynosić 60+-30mV.

    0
  • #16 16 Gru 2013 17:27
    Lukas32
    Poziom 20  

    I tak jest ustawione. Jeden z kolegów zaproponował mi wymianę tych sterujących isc na toschiby 2SC5171 i 2SA1930, bo oryginały niedostępne. I chyba tak zrobię.

    0
  • #17 20 Gru 2013 22:48
    Lukas32
    Poziom 20  

    Widzę że wymienione są prawie wszystkie małe kondensatory w okolicy końcówki mocy. Mowa tu o pojemnościach od 0,1uF do 100uF. Praktycznie każdy jeden z innej parafii. Wie ktoś co tam oryginalnie siedziało. Wszystkie te większe to rubycon bg, nichiclon muse, negative black, a te małe to jakieś chyba chińczyki, po za dwoma elna.

    0
  • #18 20 Gru 2013 23:42
    000andrzej
    Poziom 37  

    Jeśli chodzi prawidłowo to czego jeszcze szukasz? Ktoś pewnie wymienił, bo słuchał porad niektórych kolegów z forum. Zapewne nie musiał, ale usłyszał, że to panaceum na wszelkie usterki.

    0