Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Radmor 5102T - Na FM ciągle świecą wszystkie diody wskaźnika "sygnał"

tomcatmedia2 13 Gru 2013 20:53 1605 6
  • #1 13 Gru 2013 20:53
    tomcatmedia2
    Poziom 6  

    Witam wszystkich, problem jak w temacie, na AM wskaźnik "sygnał" działa dobrze, po włączeniu FM wskaźnik ciągle pokazuje maximum (świecą wszystkie 4 diody).
    Jeśli to ma jakieś znaczenie, to na płytce ze wskaźnikami na 5-tym pinie wtyczki na AM jest napięcie 0.3V a po przełączeniu na FM jest 15V.
    Proszę o jakieś sugestie, podpowiedzi, może ktoś miał już ten problem...

    0 6
  • #2 15 Gru 2013 12:02
    SlawekKedra
    Poziom 40  

    Sprawdź jakie napięcia występują na wszystkich elektrodach tranzystora T401 na płytce PA

    0
  • #3 16 Gru 2013 22:09
    tomcatmedia2
    Poziom 6  

    Witam ponownie, ogólnie tego Radmora kupiłem w opłakanym stanie na tablicy i doprowadziłem do porządku, okazało się iż był bardzo kombinowany i montowany z kilku w jeden (o czym sprzedawca nie wspomniał). Problem ze wskaźnikiem był spowodowany tym, iż jakiś chałupnik na płytce PZ (ta łącząca elementy tunera) przełożył kabelek z punktu 11 do punktu 12. Po odłączeniu kabelka wskaźnik "sygnał" działa normalnie.

    Kabel, który ten chałupnik przełożył oryginalnie prowadził od płytki PZ -pin11 do płytki PPDb -pin6 i tu ciekawostka, na tym Pinie występuje napięcie 15.5V, płytka ta wg schematu jest zbudowana na dwóch układach SAS... ale nie ta u mnie. U mnie jest trochę inna konstrukcja na dwóch innych układach scalonych, oraz nie ma regulacji napięć strojenia osobno dla każdego "kanału pamięci", lecz są jedynie dwa potencjometry i tylko tymi dwoma reguluje się te 3V i 15.5V (nie da się uzyskać 25V a radio i tak ma pełny zakres skali, tj. 88-108MHz) Być może jest to programator z Radmora 5100, który miał żaróweczki zamiast diod?? Nie wiem, ale po całkowitym odłączeniu tamtego kabelka wszystko działa. Do pinu 11 na PZ go nie podłączyłem bo tymi 15.5V nie chcę uszkodzić płytki PA do której dalej wędruje po ścieżce. Mam drugiego takiego Radmora tylko czarnego i 100% oryginalnego i tam zmierzyłem napięcie na pinie 11 płytki PZ i wynosiło ono coś koło 1V a nie 15.5V.
    Jeśli ktoś ma jakieś sugestie, proszę pisać.

    0
  • #4 16 Gru 2013 22:35
    SlawekKedra
    Poziom 40  

    Płytki PPDb różnią się trochę w modelach 5102T i 5100, również napięciem na pinie 6. W pierwszym przypadku jest ono ok. 15V a w drugim 0,5V, ale obie wersje są na układach SAS i mają potencjometry montażowe w każdym kanale. Ta różnica spowodowana jest tym, że również płytka PA, z którą współpracuje również płytka PPDb, jest trochę inna w obu modelach chociaż oparta o te same układy scalone UL1111.
    Jeśli Twoja PPDb nie jest oparta o SASy to znaczy że jest od jeszcze jakiejś innej wersji.

    0
  • #5 17 Gru 2013 00:00
    tomcatmedia2
    Poziom 6  

    Zastanawiam się dlaczego ktoś przylutował ten kabel do punktu 12 na PZ zamiast do 11. Z tego co zauważyłem to przednia część szkieletu, ta do której przykręca się panel, była od modelu 5100 lub 5102, bo była na 5 wskaźników wychyłowych i została "delikatnie" przerobiona brzeszczotem :) Natomiast reszta jest od wersji 5102T. Jak znajdę chwilę to zerknę dokładnie na programator i płytkę PA, może uda się zrobić tak, by ten kabel nie wisiał w powietrzu.

    0
  • #6 17 Gru 2013 08:49
    SlawekKedra
    Poziom 40  

    Trudno powiedzieć dlaczego tak to zrobił. Sprawdź w płytce PA dokąd biegnie połączenie z punktu G5. Jeśli na kondensator elektrolityczny C401 a z niego na układ US401, to płytka ta jest przystosowana do współpracy z płytką PPDb z której wychodzi 15V. Jeśli z punktu G5 na PA połączenie idzie bezpośrednio na US402, to płytka ta nie nadaje się do podłączenia 15V na G5 gdyż wówczas jeden z tranzystorów tego układu ulegnie uszkodzeniu.

    Dodano po 40 [sekundy]:

    Punkt G5 na PA łączy się z PZ11.

    0
  • #7 17 Gru 2013 22:34
    tomcatmedia2
    Poziom 6  

    Punkt G5 faktycznie idzie do kondensatora C401, mam też drugą płytkę w zapasie gdzie tego kondensatora nie ma, zamiast niego i dwóch rezystorów jest dioda z oznaczeniem 812.
    Natomiast on podłączył ten kabelek do 12 na PZ, czyli do G2 na płytce PA. A G2 na tej płytce idzie do potencjometru R414, który jest odpowiedzialny za regulację wskaźnika sygnału i pewnie dlatego świeciły wszystkie diody :)

    Czy oryginalnie ten kabelek z punktu 11 na PZ nie służy do pętli ARCz lub wyciszania?
    Dziś w nocy jadę w trasę na kilka dni, po powrocie będę kombinować z tym by ten kabel miał swoje zastosowanie.

    0