Witam.
Potrzebuję wykonać w Excelu "automat" do transponowania dźwięków.
Niestety nie mam pojęcia jak się za to zabrać i tym bardziej nie wiem czy w ogóle da się coś takiego napisać aczkolwiek w teorii transpozycja dźwięku nie jest trudna.
Postaram się jak najjaśniej opisać zasadę działania takowego Excelowego transponzera:
W kolumnie A jeden pod drugim miały by być wpisywane dźwięki. Za przykład weźmy dźwięk "C".
W kolumnie B podajemy wartość transpozycji - o ile półtonów ma być podniesiony lub opuszczony nasz przykładowy dźwięk C. Za przykład weźmy 2 półtony.
W kolumnie C ma pojawić się wynik transpozycji, w tym przypadku dźwięk D.
Zatem powinno wykonać się proste działanie: Dźwięk C + 2 = Dźwięk D.
Analogicznie podaję przykłady dla kilku dźwięków:
Kolumna A Kolumna B Kolumna C
C + 2 D
D + 2 E
F + 2 G
D - 2 C
Jak widać wszystko opiera się na dodawaniu i odejmowaniu tylko podstawowym dla mnie problemem jest: jak "wytłumaczyć" Excelowi, że litera C + 2 = litera D, litera D - 2 = litera C itd.,
Mam nadzieję, że opisałem to dość zrozumiale. Jednak gdyby coś było nie zrozumiałe to proszę o pytania.
Bardzo proszę o pomoc.
Za wszelkie podpowiedzi dziękuję z góry.
Pozdrawiam.
Potrzebuję wykonać w Excelu "automat" do transponowania dźwięków.
Niestety nie mam pojęcia jak się za to zabrać i tym bardziej nie wiem czy w ogóle da się coś takiego napisać aczkolwiek w teorii transpozycja dźwięku nie jest trudna.
Postaram się jak najjaśniej opisać zasadę działania takowego Excelowego transponzera:
W kolumnie A jeden pod drugim miały by być wpisywane dźwięki. Za przykład weźmy dźwięk "C".
W kolumnie B podajemy wartość transpozycji - o ile półtonów ma być podniesiony lub opuszczony nasz przykładowy dźwięk C. Za przykład weźmy 2 półtony.
W kolumnie C ma pojawić się wynik transpozycji, w tym przypadku dźwięk D.
Zatem powinno wykonać się proste działanie: Dźwięk C + 2 = Dźwięk D.
Analogicznie podaję przykłady dla kilku dźwięków:
Kolumna A Kolumna B Kolumna C
C + 2 D
D + 2 E
F + 2 G
D - 2 C
Jak widać wszystko opiera się na dodawaniu i odejmowaniu tylko podstawowym dla mnie problemem jest: jak "wytłumaczyć" Excelowi, że litera C + 2 = litera D, litera D - 2 = litera C itd.,
Mam nadzieję, że opisałem to dość zrozumiale. Jednak gdyby coś było nie zrozumiałe to proszę o pytania.
Bardzo proszę o pomoc.
Za wszelkie podpowiedzi dziękuję z góry.
Pozdrawiam.