Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Electrolux ESL4131 - Słabe ciśnienie w ramieniu dolnym, tryb serwisowy

gienios 14 Gru 2013 11:07 5622 4
  • #1 14 Gru 2013 11:07
    gienios
    Poziom 2  

    Witam,
    Zmywarka jak w tytule od kilku miesięcy raz na jakiś czas nie domywa zupełnie naczyń umieszczonych w dolnym koszu. Po zablokowaniu zamka drzwiczek i uruchomieniu zmywarki przy uchylonych drzwiczkach okazało się, że dolne ramie myjące na bardzo małe ciśnienie wody, które nawet nie powoduje obrotu natrysznicy. Górna natrysznica działa prawidłowo (ok. 1 obr/sek). Sprawdziłem drożność dysz - drożne, przyjrzałem się uważnie, czy dolna natrysznica nie ma jakiś pęknięć, czy rozwarstwień plastiku, przez które mogłoby uciekać ciśnienie - nie ma. Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów może podpowiedzieć, co może być przyczyną takiego stanu?

    Uruchomiłem tryb serwisowy, by przeprowadzić test zmywarki. Odczytałem błędy: 10, 20 i serwisowy F0 (co ten błąd oznacza?). Następnie uruchamiałem kolejno testy działania zmywarki. Oto rezultaty (nr testu - reakcja zmywarki):
    nr 4 - brak reakcji zmywarki,
    nr 5 - działa pompa wypompowująca wodę,
    nr 6 - zmywarka nabiera wodę (i przestaje, kiedy osiągnie właściwy poziom),
    nr 7 - działa grzałka,
    nr 8 - pracuje tylko dolna natrysznica, górna nieruchoma nie ma ciśnienia
    nr 9 - brak reakcji zmywarki,
    nr 10 - brak reakcji zmywarki.

    Rodzą się kolejne pytania:
    - jakie testy wykonuje zmywarka na nr 4,9 i 10?

    [EDIT]
    Z tego dokumentu można wnioskować, że zmywarka ma (lub może mieć) następujące testy:
    - User Interface Test,- po włączeniu trybu serwisowego migają diody led - to też może być swoisty "user interface test",
    - Regeneration Valve Test, - odpowiada to testowi nr 4
    - Drain Pump Test, - nr 5
    - Water Load Test, - nr 6
    - Heater Test, - nr 7
    - Circulation Pump Test, - nr 8
    - Dispenser Test, - nr 9
    - and Fan Test - nr 10 - sprawdziłem, faktycznie pracuje wentylator osuszający.

    Czyli wszystko się zgadza.
    Zatem pozostaje ważne poniższe pytanie:

    - czy to normalne,że w teście nr 8 pracuje tylko dolna natrysznica (powinny obie?)? A jeśli tak, to w takim razie musi istnieć jakiś rozdzielacz kierujący ciśnienie do ramiona dolnego lub górnego, czy tak? Czy ktoś posiadający taką zmywarkę mógłby wykonać test nr 8?

    Ogólnie nie zaobserwowałem żadnych innych anomalii w pracy zmywarki. Zmywarka 7-o letnia. Używane pojedyncze detergenty (oddzielnie sól, nabłyszczacz i proszek). Dozowanie soli ustawione po pomiarze twardości wody po zakupie zmywarki i nie ruszane do tej pory.

    Liczę na obszerną wiedzę Forumowiczów i pomoc w temacie...

    0 4
  • Pomocny post
    #2 16 Gru 2013 10:36
    iskrownik
    VIP Zasłużony dla elektroda

    gienios napisał:
    zy to normalne,że w teście nr 8 pracuje tylko dolna natrysznica

    Powinny oba ramiona myjące w miarę równomiernie pracować , zmywarka ta nie posiada rozdzielacza. Albo coś przytyka dysze myjące lub zmywarka za mało wody pobiera. Wrzuć zdjęcia jaki jest poziom wody po jakiś 5 minutach od rozpoczęcia cyklu.
    gienios napisał:
    10, 20 i serwisowy F0 (co ten błąd oznacza?).
    Po błędach można wniskować że jest zanieczyszczona komora ciśnieniowa hydrostatu lub uszkodzeniu uległ hydrostat 65/45 mm. iF0 oznacza przepełninie.

    0
  • #3 03 Lut 2014 10:47
    wersion
    Poziom 14  

    Ja stawiam na zatkane dysze ramienia górnego najcześciej jest to ryż

    0
  • #4 04 Lut 2014 14:35
    kobra2000
    Poziom 14  

    Proponuję sprawdzić drożność kanałów do ramienia dolnego i nie kombinować z hydrostatami skoro ciśnienie jest na górnym ramieniu.

    0
  • #5 12 Sie 2014 08:24
    gienios
    Poziom 2  

    Niestety problem pozostał nierozwiązany. Niemniej zaobserwowałem jeszcze jedną nieprawidłowość - zmywarka nie wykonuje wszystkich cykli płukania. Objawia się to tak (przy programie normalnym, gdzie są 3 płukania):
    - 1 płukanie - pobór wody ok, rozpoczęcie pracy pompy obiegowej, cyknięcie hydrostatu, stop pompy (i tak 3x), wypompowanie wody,
    - 2 płukanie - j.w
    - 3 płukanie - normalnie przechodzi do końca.

    Dwa pierwsze płukania uruchamiają pompę obiegową na (chyba) najwyższych prędkościach, ostatnie płukanie wykonywane jest z przerwami między natryskami.

    Wymienione były presostaty - bez poprawy, zachowanie zmywarki bez zmian w trakcie płukania. Powyższy test wykonywany był na pustej zmywarce. Zmywarka była rozkręcana, czyszczona (choć w zasadzie nie było z czego) i skręcona.

    Czy założenie rurek do presostatów wymaga zaaplikowania do nich wstępnego ciśnienia powietrza? (zachowanie zmywarki sugeruje, że opada woda podczas poboru przez pompę obiegową do takiego poziomu, przy którym aktywuje się presostat, zaś dolanie ręcznie wody do zmywarki przed rozpoczęciem cyklu płukania nie pomaga). Bo nie sądzę, abym pomylił miejscami rurki idące do presostatów.....

    Jakieś pomysły Szanownego Grona Forumowiczów?

    1
  Szukaj w 5mln produktów