Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Skrętka FTP - Nie działa instalacja LAN podtynkowa

14 Gru 2013 11:50 3354 12
  • Poziom 9  
    Witajcie,

    W moim mieszkaniu developer położył instalację podtynkową LAN na bazie skrętki FTP. Schemat instalacji to 3 przewody:

    1) Przewód 1 - wprowadzenie sygnału z zewnątrz do mieszkania (nie używany - zakończony w skrzynce na korytarzu) - łączy skrzynkę na korytarzy z pomieszczeniem 1 - około 10 m
    2) Przewód 2 - łączący pomieszczenie 1 z pomieszczeniem 2 - około 14 m
    3) Przewód 3 - łączący pomieszczenie 1 z pomieszczeniem 3 - około 17 m

    Przewody 2 i 3, wychodząc z pomieszczenia 1, nie są zakończone żadnym gniazdem, natomiast w pomieszczeniach 2 i 3 są podłączone do gniazd chyba typu keystone (kabelek ekranu podłączony jest do uziemienia gniazda, jednak samo gniazdo do żadnego uziemienia już podpięte nie jest). Podobnie to wygląda dla przewodu nr 1 - jest zakończony gniazdem w pomieszczeniu 1 typu keystone wraz z podpięciem ekranu kabla do uziemienia gniazda, jednak samo gniazdo nie jest uziemione. W skrzynce na korytarzu kabel leży luzem niczym nie zakończony.

    Więcej elementów instalacji nie ma.

    Interesuje mnie wykorzystanie jedynie przewodów 2 i 3, mam router w pomieszczeniu 1 i potrzebuję połączyć go z kinem domowym.

    Opis problemu:
    - Wszystkie kable przewodzą prąd - zweryfikowane baterią i miernikiem
    - Do testów kabli zacisnąłem zwykłe wtyki RJ45
    - Przewód 1 daje pozytywny wynik na testerze kabli (tester podstawowy za około 20 PLN)
    - Przewody 2 i 3 nie wykazują przejścia na testerze kabli (dla żadnej żyły), w szczególności nie zapina się LINK
    - Kable nie są przerwane, prąd płynie, oprócz testowania baterią i miernikiem zweryfikowałem też testem SMART LAN w BIOSie mojego PC. Test SMART LAN wykazuje poprawne długości kabli, dodatkowo gdy przedłużyłem kable poprzez łącznik RJ45 ten sam test SMART LAN dobrze to rozpoznał.
    - SMART LAN wykrywa też czy jest podłączony inny komputer do drugiego końca kabla. Wyniki wyglądają następująco: gdy kabel nie podłączony SMART LAN wskazuje wszystkie porty jako "Open" o długości np. 14 m. Gdy podłącze z drugiej strony laptopa mam status "Normal" długość 0 m.
    - Wykonałem również test kabli przy wyłączonym prądzie w domu - bez zmian.
    - Wykonałem test chałupniczy podpinając z jednej strony kabelek ekranu kabla do uziemienia gniazdka - bez zmian na testerze
    - Wykluczając kolejne przyczyny zweryfikowałem czy dobrze zaciśnięte są wszystkie końce kabla (gniazda keystone i zwykłe wtyki rj45) - w tym celu użyłem: złączki RJ45-RJ45, inny działający kabel Rj45 przeciąłem na pół, jedną połówkę wetknąłem w gniazdo keystone, drugą połówkę podpiłem testowanego wtyku RJ45 poprzez złączkę Rj45. Test baterią i miernikiem wykazał przejście.

    W tym momencie skończyły mi się pomysły.

    Dodam, że doskonale wiem gdzie idą kable podtynkowo, mam dokładne zdjęcia jeszcze przed nałożeniem tynku. W okolicach kabli nie ma żadnych wierceń etc...

    Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

    Pozdrowienia,
  • Poziom 29  
    Czyli baterią działa, a miernikiem do LAN już nie?
    To jest niemożliwe!
    Chyba, że po podłączeniu baterii do jednego przewodu, napięcie pojawia się w innym?
  • Poziom 9  
    Testerem sprawdzałem wszystkie kombinacje dla kabli 2 i 3 - żadna żyła nie ma przejścia. Baterią i miernikiem przejście jest, upewniłem się organoleptycznie nawet językiem :-), gdyż to bateria 9V jest wyczuwalna zapewniam, że prąd jest. Natomiast tester na tej samej konfiguracji wskazuje, że żadna z żył nie ma przejścia. Taka sytuacja występuje dla kabli 2 i 3. Kabel 1 wykazuje przejście na testerze. Testerem sprawdzałem wiele innych kabli - zawsze działał.
  • Poziom 31  
    Problemem może być niełączące gniazdo. Baterią i miernikiem odczytasz kontakt, nawet jeżeli połączenie będzie chwilowe. Miernik kabla wychwycił prawdopodobnie chwilową przerwę.
    Tak w ogóle, to trzy kable są nie sprawne czy jeden?

    P.S.
    A jak wygląda sprawa kolorów w kablu? Zaciśnięte są zgodnie ze standardem?
    Jakim? I czy ten standard mierzysz miernikiem kabla?
  • Poziom 9  
    Właśnie wyeliminowałem. Odciąłem gniazko i zacisnąłem wtyk RJ45 - wyniki dokładnie takie same. Dziwne, że jeden kabel jest ok, natomiast kolejne 2 zachowuję się dokładnie tak samo nieprawidłowo. Magia...
  • Poziom 31  
    mariusz.gromada napisał:
    Właśnie wyeliminowałem. Odciąłem gniazko i zacisnąłem wtyk RJ45 - wyniki dokładnie takie same. Dziwne, że jeden kabel jest ok, natomiast kolejne 2 zachowuję się dokładnie tak samo nieprawidłowo. Magia...

    Skoro kable są niezależne, skup się na jednym kablu aby nie motać w temacie.
    Jak rozwiążesz problem z jednym, zabierzesz się za kolejny.
    Co z kolorami?

    Dodano po 14 [minuty]:

    Może po kolei:
    1. Zaopatrz się w miernik uniwersalny.
    2. Wybierz kabel do testów
    3. Zewrzyj skręcając wszystkie pary razem na jednym końcu, a na drugim sprawdź, każdy z każdym czy nie ma przerwy.
    4. Rozłącz wszystkie pary i sprawdź czy żadna się nie zwiera.
    5, Jeżeli testy wyjdą pozytywnie, kabel musi być sprawny, chyba, że ktoś łączył je z 2 kawałków(czego się nie robi) i łącząc pomylił żyły. Wtedy sprawdź jeszcze, każdy z kolorów osobno.(ten sam kolor na obu końcach)

    Ważne:
    Podczas pomiarów postaraj się, aby mierzony kabel się nie ruszał.
  • Poziom 9  
    Wszystko się wyjaśniło - mieliście rację - magii nie ma. Problem leżał w gniazdach. Pisałem wcześniej, że to testowałem, ale test wykonałem niestarannie zaciskając zwykły wtyk RJ45 zamiast gniazda - traf chciał, że niestety założyłem wtyk nieprawidłowo - w sensie FTP ma bardzo grube przewody i widocznie coś przy zaciskaniu się pozwierało. Zgodnie z poleceniem - odciąłem wszystko i wykonałem testy na wszystkie żyły, później na każdą z osobna - w każdej konfiguracji okazały się sprawne. Na tej podstawie ponownie zacisnąłem wtyki (już bardzo uważnie) i ruszyło. Drugi przewód naprawiłem odcinając gniazdo i uważnie zakładając wtyk - również zadziałał. Docelowo założę gniazda - czy możecie polecić jakiś konkretny model? Ewentualnie co zrobić ekranem? Podpiąć pod uziemienie gniazdka?
  • Moderator - Sieci, Internet
    mariusz.gromada napisał:
    Docelowo założę gniazda - czy możecie polecić jakiś konkretny model?

    Pytanie czy masz jakąś kolekcję gniazd w mieszkaniu? Jeżeli gniazdo spełnia standard cat5 to nie ma większej różnicy w funkcjonalności.

    mariusz.gromada napisał:
    Podpiąć pod uziemienie gniazdka?

    To będzie błąd w sztuce i bardzo niebezpieczne żeby ekran (drut) wciskać gdzieś między przewodowy fazowe w gnieździe 230V!!!.
    Uziemienie robi się z jednej strony w szafie rack a dokładnie w patch panelach FTP które się wraz z szafą uziemia.
  • Poziom 9  
    Dzięki z pomoc. Poprowadzenie osobnego uziemienia to już większa robota. Sprawdzę, może bez uziemienia transmisja będzie również ok.
  • Moderator - Sieci, Internet
    mariusz.gromada napisał:
    Sprawdzę, może bez uziemienia transmisja będzie również ok

    Myślę że nie będzie problemu jeżeli zakłócenia nie będą zbyt duże. W mieszkaniu, domu mieszkalny czy biurze spokojnie można układać skrętkę UTP.
  • Poziom 9  
    Tak właśnie czytałem. Natomiast położona jest FTP i tego z oczywistych przyczyn nie chciałbym zmieniać. Czytałem również, że nieuziemiony ekran w FTP powoduje zaburzenia transmisji poprzez prądy wirowe (chyba). Może warto rozważyć podpięcie specjalnym przewodem z ekranowanym RJ45 do uziemionego "odbiornika"? Nie wiem czy routery są uziemione, ale karty sieciowe w PC chyba już tak.

    Co do kolekcji gniazd - gniazda mam w ramkach (3, 4 lub 5 ramek - gniazda osobno, ale ramkami zamaskowane). Wszystko razem z kablówką, instalacją LAN, instalacją telefoniczną i 230V. W zasadzie wystarczy, że wymienię te wadliwie zainstalowane, które i tak już odciąłem. Zależy mi na łatwości montażu :-)
  • Moderator - Sieci, Internet
    mariusz.gromada napisał:
    Tak właśnie czytałem. Natomiast położona jest FTP i tego z oczywistych przyczyn nie chciałbym zmieniać. Czytałem również, że nieuziemiony ekran w FTP powoduje zaburzenia transmisji poprzez prądy wirowe (chyba). Może warto rozważyć podpięcie specjalnym przewodem z ekranowanym RJ45 do uziemionego "odbiornika"? Nie wiem czy routery są uziemione, ale karty sieciowe w PC chyba już tak.

    Nie obraź się ale twoja wiedza na temat sieci komputerowych nie jest wysoka. Tak jak pisałem wcześniej zgodnie ze sztuką uziemienie robisz na zasadzie połączenie do istniejącego uziomu (odpowiednia średnica przewodu) lub sam wykonujesz taki uziom. Robi się to na patchpanelu FTP który ma zwykle metalową obudowę gdzie łączysz (dociskasz ekran) a sam patchpanel plus szafa rack uziemiasz. Oczywiście gniazda też muszą być w standardzie cat.5eFTP aby całość miało sens. Inne kombinacje są błędne i zamiast polepszyć mogą pogorszyć parametry skrętki komputerowej a tym samym transmisję ethernet-ową.

    mariusz.gromada napisał:
    Co do kolekcji gniazd - gniazda mam w ramkach (3, 4 lub 5 ramek - gniazda osobno, ale ramkami zamaskowane). Wszystko razem z kablówką, instalacją LAN, instalacją telefoniczną i 230V. W zasadzie wystarczy, że wymienię te wadliwie zainstalowane, które i tak już odciąłem. Zależy mi na łatwości montażu


    Legrand, Berker, KOS, ELEKTRO-PLAST, Ospel od koloru do wyboru.
  • Poziom 9  
    Prawda, prawda - wiedza nie jest wysoka, wręcz jest bardzo niska.

    Dzięki wszystkim za pomoc.