Witam.
Dzisiaj po długiej przerwie chciałbym zaprezentować prosty układ który wykonałem już jakiś czas temu (w sumie w innym celu), ale postanowiłem go minimalnie zmodyfikować sprzętowo (dorobienie taśmy ze złączem) i w 100% programowo.
Ale od początku...
Od czasu przeprowadzenia się do własnego mieszkania i radzeniu sobie ze wszystkimi opłatami na własną rękę, pomierzyłem pobór prądu przez niektóre urządzenia pracujące w nielubianym trybie STAND BY.
Wynik mnie zaskoczył: prawie 50zł/rok za brak korzystania z urządzeń przez 17h/dobę/rok (10h praca i 7h snu)!!!

Wyniki są oczywiście niedokładne z powodu weekendów, dni wolnych itp. ale i tak kwota jest spora dla tej garstki urządzeń.
Wracamy do układu...
Sercem układu jest Attiny13 z pracującym TIMEREM0 w roli sekundnika. Do portów B.0 i B.1 podawany jest sygnał z odpowiednio czujnika ruchu PIR (NC) i domowej centrali alarmowej - stan uzbrojenia (NO). Ze względu na to jak napisałem wcześniej układ był planowany pod coś innego, więc musiałem porty wyprowadzić na zewnątrz i wykorzystałem do tego celu złącze ISP, kawałek taśmy komputerowej i złącze ARK. Program został napisany w języku BASCOM i zajmuje 81% pamięci procesora.
Stan normalnej pracy:
W tym stanie sterownik reaguje na sygnał z czujnika ruchu PIR. Jeśli sygnał z czujnika PIR nie pojawi się w określonym czasie to następuje włączenie przekaźnika. Jeśli jednak sygnał pojawi się przed upłynięciem zadanego czasu, następuje reset zegara i ponowne odmierzanie zadanego czasu. W trybie tym układ reaguje też na sygnał z centrali alarmowej.
Stan czuwania:
W tym stanie sterownik reaguje tylko na sygnał z centrali alarmowej. Pojawienie się sygnału z centrali powoduje reset zegara i odmierzenie zadanego czasu. Po upłynięciu czasu przekaźnik zostaje załączony. Wyłączenie sygnału czuwania powoduje reset zegara i przejście do trybu normalnej pracy. Reakcja czujnika ruchu PIR nie ma tutaj wpływu na sterownik - na samą centralę alarmową oczywiście ma

Stan przejściowy z trybu normalnej pracy do czuwania:
Jeśli w trybie normalnej pracy przy już załączonym przekaźniku nastąpi podanie sygnału uzbrojenia, to zegar nie zresetuje się i nie nastąpi reset stanu przekaźnika wyjściowego (skoro już odłączyliśmy zasilanie w odbiornikach to po co je jeszcze raz włączać).
Czasy w moim przypadku wynoszą:
Dla stanu normalnej pracy = 2h
Dla stanu czuwania = 15min
Układ pracuje nieprzerwanie od 3 miesięcy i bardzo se go chwalę. Idę spać i wszystko ładnie się wyłącza po dwóch godzinach, wstaję i od razu zaczyna działać, idę do pracy i po 15 minutach już mam oszczędność, wracam z pracy, sprzęt jest gotowy do działania.
Sposobu samego podłączenia układu i centrali alarmowej z tym samym czujnikiem PIR nie zdradzę gdyż jak wiadomo to już jest tajemnica.
Koszty:
W tym wypadku zerowe gdyż wszystko miałem już na stanie, albo zakupiłem dawno temu jak miałem więcej czasu na elektronikę (teraz to już mniej

Zdjęcia:

Video (czasy zostały zmienione na potrzeby filmiku).
Zapraszam do dyskusji.
Cool? Ranking DIY