Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

PIR Timer - układ oszczędzania energii elektrycznej

Duch__ 14 Dec 2013 17:25 12255 15
Optex
  • PIR Timer - układ oszczędzania energii elektrycznej
    Witam.

Dzisiaj po długiej przerwie chciałbym zaprezentować prosty układ który wykonałem już jakiś czas temu (w sumie w innym celu), ale postanowiłem go minimalnie zmodyfikować sprzętowo (dorobienie taśmy ze złączem) i w 100% programowo.

Ale od początku...

Od czasu przeprowadzenia się do własnego mieszkania i radzeniu sobie ze wszystkimi opłatami na własną rękę, pomierzyłem pobór prądu przez niektóre urządzenia pracujące w nielubianym trybie STAND BY.

Wynik mnie zaskoczył: prawie 50zł/rok za brak korzystania z urządzeń przez 17h/dobę/rok (10h praca i 7h snu)!!!

PIR Timer - układ oszczędzania energii elektrycznej

Wyniki są oczywiście niedokładne z powodu weekendów, dni wolnych itp. ale i tak kwota jest spora dla tej garstki urządzeń.

Wracamy do układu...

Sercem układu jest Attiny13 z pracującym TIMEREM0 w roli sekundnika. Do portów B.0 i B.1 podawany jest sygnał z odpowiednio czujnika ruchu PIR (NC) i domowej centrali alarmowej - stan uzbrojenia (NO). Ze względu na to jak napisałem wcześniej układ był planowany pod coś innego, więc musiałem porty wyprowadzić na zewnątrz i wykorzystałem do tego celu złącze ISP, kawałek taśmy komputerowej i złącze ARK. Program został napisany w języku BASCOM i zajmuje 81% pamięci procesora.

Stan normalnej pracy:
    W tym stanie sterownik reaguje na sygnał z czujnika ruchu PIR. Jeśli sygnał z czujnika PIR nie pojawi się w określonym czasie to następuje włączenie przekaźnika. Jeśli jednak sygnał pojawi się przed upłynięciem zadanego czasu, następuje reset zegara i ponowne odmierzanie zadanego czasu. W trybie tym układ reaguje też na sygnał z centrali alarmowej.

Stan czuwania:
    W tym stanie sterownik reaguje tylko na sygnał z centrali alarmowej. Pojawienie się sygnału z centrali powoduje reset zegara i odmierzenie zadanego czasu. Po upłynięciu czasu przekaźnik zostaje załączony. Wyłączenie sygnału czuwania powoduje reset zegara i przejście do trybu normalnej pracy. Reakcja czujnika ruchu PIR nie ma tutaj wpływu na sterownik - na samą centralę alarmową oczywiście ma :D

Stan przejściowy z trybu normalnej pracy do czuwania:

Jeśli w trybie normalnej pracy przy już załączonym przekaźniku nastąpi podanie sygnału uzbrojenia, to zegar nie zresetuje się i nie nastąpi reset stanu przekaźnika wyjściowego (skoro już odłączyliśmy zasilanie w odbiornikach to po co je jeszcze raz włączać).

Czasy w moim przypadku wynoszą:
    Dla stanu normalnej pracy = 2h
    Dla stanu czuwania = 15min

Układ pracuje nieprzerwanie od 3 miesięcy i bardzo se go chwalę. Idę spać i wszystko ładnie się wyłącza po dwóch godzinach, wstaję i od razu zaczyna działać, idę do pracy i po 15 minutach już mam oszczędność, wracam z pracy, sprzęt jest gotowy do działania.

Sposobu samego podłączenia układu i centrali alarmowej z tym samym czujnikiem PIR nie zdradzę gdyż jak wiadomo to już jest tajemnica.

Koszty:
    W tym wypadku zerowe gdyż wszystko miałem już na stanie, albo zakupiłem dawno temu jak miałem więcej czasu na elektronikę (teraz to już mniej :| ). Najdroższym elementem w tym wypadku jest sam czujnik ruchu PIR.

Zdjęcia:
    PIR Timer - układ oszczędzania energii elektrycznej PIR Timer - układ oszczędzania energii elektrycznej

Video (czasy zostały zmienione na potrzeby filmiku).

Zapraszam do dyskusji.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    Duch__
    Level 31  
    Has specialization in: bascom, avr, alarmy, telewizja, monitoring
    Duch__ wrote 2301 posts with rating 1561, helped 33 times. Live in city Opole. Been with us since 2004 year.
  • Optex
    marcinzaw1
    Level 15  
    witam,
    osobiście uważam że nie ma potrzeby kombinować z podłączeniem się pod sam czujnik PIR ( kwestie związane z parametryzowaniem linii dozorowej, zachowaniem klasy itd) - skoro i tak mamy wykorzystywaną tu centralę alarmową to wystarczy na wyjściu PGM centrali włączyć " śledzenie linii" pod którą podłączony jest sam PIR i po kłopocie. Zakładam że centrala jest w miarę nowa i ma taką opcję wysterowania PGM'a.to taka moja uwaga -ale to może wynikać ze "zboczenia" zawodowego:)
    projekt ogólnie ciekawy - mam tylko pytanie - w jaki sposób odłączasz te odbiorniki energii? masz przystosowaną instalację pod coś w stylu inteligentnego domu? czy po porostu wszystkie podłączone są pod jedną listwę którą załączasz lub wyłączasz?
    Duch__
    Level 31  
    Czemu uważasz że mam centralę DSC :D ? Mam... i to pozostawię tajemnicą ;) Jakby moja centrala obsługiwała możliwość śledzenia stanu wejścia i tym samym sterowaniem wyjściem to nie zaprzątał bym sobie głowy jakimś attiny tylko od razu zrobił to za pośrednictwem centrali.

Układem wykonawczym jest u mnie listwa zasilająca sterowana przez przekaźnik o obciążalności 16A.
  • Optex
    Karol966
    Level 31  
    Duch__ wrote:
    Sposobu samego podłączenia układu i centrali alarmowej z tym samym czujnikiem PIR nie zdradzę gdyż jak wiadomo to już jest tajemnica.

Dlaczego tajemnica? Strzelając, spróbował bym to osiągnąć poprzez maleńki transoptor, którego dioda nadawcza zasilana byłaby przez rezystory podciągające centralki alarmowej. Koszt "interfejsu" to ok 30 gr + 2 maleńkie rezystory, których cenę pomijam.

PS. Taką funkcję powinny posiadać gotowe centralki alarmowe, kwestia dołożenia jednego wyjścia przekaźnikowego + trochę oprogramowania.
    marcinzaw1
    Level 15  
    Na satelowskiej Integrze jest do dość proste do zrobienia, na DSC nieco bardziej skomplikowane ale też da radę:)
    Dariusz Goliński
    Level 22  
    A jak się ktoś uprze to weźmie sobie czujkę PIR boscha ( Bodajże P1 ) i realy może sobie sparametryzować natomiast czujnik posiada dodatkowe wyjście 5V które jest wzbudzane przez akcje czujnika.
    technikabasenowa
    Level 33  
    Trochę to moim zdaniem bez sensu - zysk (oszczędność 50zł/rok)
    Pobór na czuwaniu dodatkowego pira odliczasz? Plus koszt części, więc po co to?
    Choć konstrukcja fajna. :-)
    Ibuprom
    Level 26  
    Układ pomysłowy, ale oszczędności moim zdaniem żadne. Zam układ z przekaźnikiem to do 2W poboru mocy czyli do ~50W dziennie. Czujki nie liczę bo ta i tak z alarmem pracuje (swoją drogą jak alarm ma jakiś back-up zasilania to i ładowanie akumulatora weźmie swoje nawet w st-by). Poza tym radia czy tv nie będziesz miał wiecznie, jak wymienisz to są duże szanse na zakup urządzeń z poborem mocy poniżej 1W w st-by. Sam kiedyś walczyłem z poborem mocy przez dom, ale mając stosunkowo nowoczesny sprzęt jakiekolwiek "kombinacje" dają "zysk ujemny". Trzeba przerabiać układ zasilania, ciągnąć dodatkowe kable, kupić sporo dodatkowego osprzętu. Osobiście wolałbym poświęcić pół dnia na jakąś dodatkową fuszkę i zarobić tych 50 zł więcej do rachunku za prąd niż tak kombinować dla osiągnięcia wątpliwych oszczędności. Z resztą - zapewne jakbyś zaczął w czajniku elektrycznym zagotowywać mniej wody (czyli tyle ile konieczne) to miałbyś oszczędności wyższe niż koszt energii dla Twoich urządzeń w st-by.

U mnie dom z rekuperatorem, ups-em awaryjnym do oświetlenia domu, siecią 1GBit z 12 gniazdami i serwerem plików 2TB czynnym całą dobę i sporą ilością sprzętu w stby pobiera średnio ok 60W/h. Do tego dochodzi elektryczna kuchnia i czajnik, C.O. z 3 pompkami i pralka. Wystarczy się lekkp powstrzymać przy tych ostatnich i mam oszczędności wyższe niż jakbym chciał to wszystko odłączać gdy nie używam.
    kolarz_26
    Level 15  
    Autorze tematu interesuje mnie twój sposób wyliczenia ceny brutto jednej kWh. Cena jej zależna jest od ilości zużycia energii w ciągu roku. Jeśli zużyjesz mniej niż <1200 kWh w ciągu roku to koszt dla taryfy całodobowej jest niższy niż po przekroczeniu > 1200 kWh rocznie.
    Wskazówka: podziel roczną sumę kwoty w złotówkach przez roczną sumę zużytych kWh w ciągu ostatnich 365 dni a otrzymasz cenne brutto za jedną kWh czyli 3,6 MJ energii.

Quote:
    Ibupron pisze: układ pomysłowy, ale oszczędności moim zdaniem żadne.
    Odpowiadam, każda nawet najmniejsza ilość zaoszczędzonej energii jest istotna dla poprawnego funkcjonowania systemu elektroenergetycznego. Dlaczego, ponieważ ludzi jest bardzo dużo i ich apetyt na marnowanie energii jest również nieograniczony a możliwości linii średniego napięcia są ograniczone (przez rezystancję) do przesyłu energii. Ostatnio w tym miesiącu przeżyłem dwukrotny, dziesiąty stopień zasilania. Straty energii na przesyle zależą od kwadratu prądu I² i żaden polityk tego prawa fizyki nie zmieni psiocząc na np. ekologów. Więcej informacji www.wwf.pl http://www.wylaczstandby.pl/ PS. ograniczyłem o 1200 kWh na rok zużycie energii, Ty też możesz od minimum 10% w zwyższ tylko myśl i nie słuchaj reklam, że nowe rzeczy szczęście dają.
    gucio222
    Level 13  
    Taki sposób zastosowałem parę lat temu do załączania pompy obiegu ciepłej wody. Wykorzystałem do tego linie centrali alarmowej z czujek w kibelkach i kuchni. Mam centralkę CD95 Aritecha z demontażu i nadaje się do tego świetnie. Oszczędności naprawdę spore na gazie w zimie spadło od razu o 100zł na miesiąc. Grzanie trzeciej rury po całym domu jednak sporo zjada. Znajomi tylko spoglądają podejrzanie na czujki w kibelkach , ale sam ich uświadamiam że dzisiejsze kamery typowy zbok może zainstalować nawet w fudze między kafelkami więc bawienie się z czujką nie ma sensu
    technikabasenowa
    Level 33  
    Opłata za prąd w domu 200mc to dużo :-) tyle to ja płacę w mieszkaniu.
    Przeczytaj post 8 tam jest więcej oszczędności.
    didotom
    Level 16  
    gucio222 wrote:
    Taki sposób zastosowałem parę lat temu do załączania pompy obiegu ciepłej wody. Wykorzystałem do tego linie centrali alarmowej z czujek w kibelkach i kuchni. Mam centralkę CD95 Aritecha z demontażu i nadaje się do tego świetnie. Oszczędności naprawdę spore na gazie w zimie spadło od razu o 100zł na miesiąc. Grzanie trzeciej rury po całym domu jednak sporo zjada. Znajomi tylko spoglądają podejrzanie na czujki w kibelkach , ale sam ich uświadamiam że dzisiejsze kamery typowy zbok może zainstalować nawet w fudze między kafelkami więc bawienie się z czujką nie ma sensu

u siebie załącza mi centrala integra pompkę obiegu po wykryciu ruchu, albo załączeniu przycisku w kuchni, ale wcześniej grzałem wode do 80stopni, rury mam plastikowe ocieplone, i tez w miarę szybko ciepła woda leciała, a termostaty ograniczały możliwość poparzenia się, czy ta automatyka mi potrzebna sam nie wiem, dla zabawy bardziej chyba.
    dondu
    Moderator on vacation ...
    Ibuprom wrote:
    Układ pomysłowy, ale oszczędności moim zdaniem żadne.
    ...
    Wystarczy się lekkp powstrzymać przy tych ostatnich i mam oszczędności wyższe niż jakbym chciał to wszystko odłączać gdy nie używam.

... ziarnko do ziarnka i zbierze się miarka.

Policz ile energii marnuje przeciętne gospodarstwo domowe na czuwających urządzeniach, w tym lampkach z zasilaczami, itp.
    Następnie pomnóż przez ilość gospodarstw domowych w Polsce ... a może nawet całej Europy i ... chwyć się za głowę ile energii marnujemy w imię naszej wygody. :)

I choć w skali gospodarstwa domowego, może jest to nieopłacalne, ale w skali Polski:

50zł oszczędności rocznie * 13.572.000 gospodarstw domowych (Polska 2011r.) = 678.600.000zł rocznie!

Kwota warta zastanowienia się ... a w skali całej UE ... :)

GUS: http://www.stat.gov.pl/cps/rde/xbcr/gus/LU_Gospodarstwa_domowe_w_2011r_wyniki_NSP2011.pdf

Warto przeczytać stronę 50 załącznika:
    Jogesh
    Level 28  
    Dla ludzi jest to oszczędzanie pieniędzy, ale dla firm energetycznych to wcale nie jest oszczędzanie. Oni przecież ZARABIAJĄ na energii. Zatem chcą, żeby się sprzedawała w jak największych ilościach.
    dondu
    Moderator on vacation ...
    Jogesh wrote:
    Dla ludzi jest to oszczędzanie pieniędzy, ale dla firm energetycznych to wcale nie jest oszczędzanie. Oni przecież ZARABIAJĄ na energii. Zatem chcą, żeby się sprzedawała w jak największych ilościach.

Nie pisałem o firmach energetycznych.