Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z wifi w liveboxie 1.1 - Nie można się połączyć z siecią wi-fi.

14 Gru 2013 18:49 5505 13
  • Poziom 7  
    Witam.
    Mam problem z Liveboxem 1.1. Dwa tygodnie temu musiałem powrócić do ustawień fabrycznych routera, gdyż nie można było się połączyć z internetem za pomocą kabla usb w komputerze stacjonarnym, podczas gdy wifi działało. Od tamtego czasu jest odwrotnie, nie mogę się połączyć z siecią bezprzewodową neostrada w moim laptopie, zaś poprzez kable usb i Ethernet wszystko jest OK. A np. z sieciami wifi w wielu innych miejscach łączy, choćby u mnie na stancji. Czy mógłby mi ktoś pomóc w tej sprawie, naprowadzić mnie, powiedzieć co zrobić? Z góry dziękuję.
  • Poziom 7  
    Korzystałem z tej strony i rozwiązań tam zawartych. Niestety nie dały rezultatu. Poza tym na laptopie mam Windows 8, a to trochę zmienia pole manewru.
  • Poziom 35  
    W liveboksie 1.1 domyślnie po restarcie jest szyfrowanie WEP, klucz na nalepce. Windows 8 nie wspiera WEP, zmień w liveboksie na WPA to się połączysz.
  • Poziom 43  
    Oj chyba wspiera. Skoro mam W8 i najmniejszy standard WEP i jestem w stanie połaczyć się z internetem poprzez WR-740N. Ustawienie w routerze zabezpieczenia 64bit i hasła 10 literowo/cyfrowego.
  • Poziom 35  
    Nie będę się spierać :D ale moim zdaniem nie jest to takie oczywiste.
    Osobiście poszedłbym tropem szyfrowania, niech autor je zmieni - co mu szkodzi.
  • Poziom 43  
    Ależ oczywiście :)
    Do autora tematu: jakie szyfrowanie/zabezpieczenie miałeś ustawione przed resetem LB to takie samo trzeba ustawić teraz.
  • Poziom 7  
    Zmieniałem szyfrowanie, lecz dalej jest to samo. :/ Zmieniałem nazwę sieci, klucz dostępu na nowy, nic nie działa. Sam już nie wiem co jest grane, sieć wyszukuje, pełny zakres zasięgu, łączy, łączy i odrzuca.
  • Poziom 43  
    Masz ustawione na karcie sieciowej automatyczne pobieranie adresu ip.
  • Poziom 7  
    Z tego wiem jest ustawione automatyczne pobieranie adresu IP, ale nie mam jak sprawdzić dokładnie, bo jestem do piątku poza domem.
  • Poziom 7  
    Sprawdziłem, mam ustawione automatyczne pobieranie adresu IP.
  • Poziom 15  
    A przycisk REG kolega wciska przy podłączaniu się do WiFi?
  • Poziom 7  
    Tak, jednakże nie daje to jak widać wyraźnego rezultatu.
  • Poziom 24  
    Jak masz Windows 8 to ustaw szyfrowanie WEP-128 w Liveboxie , naciśnij REG i spróbuj się połączyć. Ustaw najpierw jakiś prosty klucz, np: 11112222333344445555666677 czyli dokładnie 26 znaków. Powinno zadziałać. Upewnij się tez że łączysz się bezprzewodowo przez System Windows a w systemie niema żadnego innego programu do obsługi WiFi. Sprawdzane kilkanaście razy i działa poprawnie. Dla pewności na chwilę też wyłącz Antywirus.
    Sprawdź też czy łączysz się z Liveboxem z innych urządzeń, typu komórka z WiFi albo tablet.