Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ricoh MPC 2500 - brudzi podczas kopiowania w kolorze

pawel06 14 Dec 2013 22:39 2448 15
    pawel06
    Level 17  
    Witam.

Mam problem z kopiarką Ricoh MPC 2500. Brudzi podczas kopiowania w kolorze z szyby. Jeżeli kopiuje z podajnika dokumentów wszystko jest dobrze. Kopia czarno-biała z szyby też jest czysta. Jedyny problem to kopia kolorowa z szyby. Kartka jest równomiernie cała brudna w odcieniu jasnego czerwonego. Brzegi wkoło karki są białe.
    pawel06
    Level 17  
    Optyka już była czyszczona. Czarno-biała kopia z szyby jest czysta. Problem jest tylko z kopią kolorową.
  • Helpful post
    serwis.urz.biurowych
    Level 13  
    pokombinuj z ustawieniami text , foto, text-foto, fot błyszcząca, drukowana
    pawel06
    Level 17  
    Z ustawieniami text / foto już kombinowałem. Spóbuję jeszcze raz wyczyścić dokładnie optykę.
    pawel06
    Level 17  
    Dalej to samo. Dokładnie wyczyściłem optykę. Brudzi tylko podczas kopiowania w kolorze z szyby. Czarno-białe oraz w kolorze z podajnika jest dobrze.
    gasior
    Level 26  
    Rzadko bo rzadko, ale czasem warto przeczyścić też obiektyw i samo CCD. Próbowałeś?

Spróbowałbym też kopii z szyby przy podniesionym podajniku i przykryciu oryginału kilkoma czystymi kartkami papieru. Pozdrawiam
  • Helpful post
    arahael
    Level 12  
    Wyjdź w serwis pod skanerem masz pod koniec r gain adjustment. Ustaw zgodnie z smc printem. Podejrzewam że ustawienia są koło 240. Jak nie masz factory data sheet to ustaw okolice 20. R G B
    pawel06
    Level 17  
    Witam.

gain adjusment jest 9 zakładek. Dokładnie w której muszę zmienić ustawienia ?
    Zaznaczę, że jeżeli ustawię kopiowanie tylko tekst / jasny oryginał / nasycenie najjaśniejsze to brudzi tylko z jednej strony z brzegu.

Dodano po 19 [minuty]:

Po wydrukowaniu testu wzorcowego przy kalibracji też brudzi na czerwono tylko z nie na całej kartce. Jedynie w górnej części kartki
  • Helpful post
    arahael
    Level 12  
    Coś pod koniec . 4686? R G B . Df book read . Masz 3 w każdym są 2 czyli 6 pozycji musisz zmienić . Jest 240 ustaw np 20.
    pawel06
    Level 17  
    Mam 2 kopiarki z takim problemem. Zmiana sześciu ustawień na 20 pomogła w jednej w 100 % a w drugiej pozostało jeszcze lekkie brudzenie w dolnej części kartki.
    Próbowałem też inny wartości ale problem pozostaje.
  • Helpful post
    arahael
    Level 12  
    Nie zapomnij że możesz też dać wartości minusowe.
    pawel06
    Level 17  
    Z wartościami minusowymi też próbowałem. Dalej jest to samo.
  • Helpful post
    huberto233
    Level 26  
    Hej,

Zastosuje jak ponizej,

Pozdrawiam

ACTION

Changing the values to match those using the factory settings from another machine as follows recovered the image quality;

SP 4685-001 -16
    SP 4685-002 -16
    SP 4686-001 14
    SP 4686-002 14
    SP 4687-001 10
    SP 4687-002 10
    pawel06
    Level 17  
    Dziękuję z zainteresowanie tematem i pomoc. Ustawienie podane powyżej pomogły.

Pozdrawiam.