Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

CITROEN XSARA PICASSO - Problem z napięciem- skaczące napięcie

deepdj 14 Dec 2013 23:29 4362 8
Texa Poland
    deepdj
    Level 11  
    Witam forumowiczów ... Jestem posiadaczem CITROENA XSARY PICASSO 2.0 HDI 90KM 2001r
    Mam bardzo poważny problem, od pewnego czasu zauważyłem że w samochodzie jest coś nie tak z napięciem gdyż kiedy włączę radio, dmuchawę i/lub inne odbiorniki na chwilę przygasa wyświetlacz oraz światła zewnętrzne, jak dodam gazu tak samo jest błyśnięcie wyświetlaczem oświetleniem w środku oraz światłami zewnętrznymi czym więcej odbiorników włączone tym gorzej, udałem się do mechanika który podłączył KTS'a na którym ewidentnie napięcie skakało 12v-17v zdecydowanie za duża rozbieżność zalecił wymianę regulatora napięcia, podczas próby wymiany regulatora okaząło się że mam model alternatora mitsubishi do którego nie występuję osobno regulator - postanowiłem zakupić cały alternator po regeneracji firmy LAUBER (400 zł) lecz po zamontowaniu do samochodu usterka nadal jest -de fakto napiecie się ustatkowało jest ok lecz nadal się w samochodzie robi "dyskoteka" wnet można powiedzieć że na tym regenerowanym alternatorze jest jeszcze gorzej niż na starym , dla pewności założyłem dodatkowy przewód masy (miedziana plecionka) przykręcony od skrzyni do karoserii - niestety bez poprawy dalej to samo ... nie mam pojęcia co może jeszcze czyć nie tak ... proszę o podpowiedzi będę wdzięczny!
    Pozdrawiam Smile
  • Texa Poland
    Pójdę boso
    Level 20  
    deepdj wrote:
    udałem się do mechanika który podłączył KTS'a na którym ewidentnie napięcie skakało 12v-17v
    Miernika to on nie miał?
  • Texa Poland
    deepdj
    Level 11  
    Oczywiście że miał i miernik potwierdził wynik z KTS-a
    Mich43l
    Level 20  
    sprawdź stan akumulatora zobacz jakie napięcie daje i czy we wszystkich celach jest płyn , pomiaru dokonaj na odłączonym akumulatorze
    deepdj
    Level 11  
    akumulator zmieniłem na drugi z innego samochodu niestety dalej to samo ... ;/
    Anonymous
    Anonymous  
    Pójdę boso
    Level 20  
    melas wrote:
    może gdzieś przywiera kabel prądowy do masy i dlatego masz takie cyrki

?!