Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Canon np 1520 - ustawienia

Artek777 24 Mar 2005 20:31 1290 4
    Artek777
    Level 10  
    witam
    znajomy, zdesperowany, zreszta poprosil mnie aby podtunningowac mu kserokopiarke, poczciwego canona
    jako konicowiec polecalem mu serwis autoryzowany, ale powiedzial mi ze chlopaki tam maja taki nawal pracy, ze dopiero za tydzien moga zajac sie jego sprzetem, a w szkole jezykow obcych ksero jest potrzebne natychmiast.
    prosby kolegi zwyciezyly i polecialem ze standardowym serwisem. wyczyszczone wszystkie podzespoly lacznie z optyka ktora wygimnastykowala maja glowke bo do lusterek trzeba miec "specjalny przyzad" bo sa skutecznie schowane przez producenta, ale udalo sie.
    maszyna poskladana odpalam i okazuje sie ze:
    na AE obraz jest tak jasny ze prawie nic nie widac;
    na Manualeksposure przy max zaciemnieniu wszystko jest OK, czysta kopia, ale wypadaloby wysrodkowac ustawienie reczne;
    dozowanie toneru jest OK, choc troszke za duzo kontrastu jak dla mnie bo obrazki wychodza zbyt czarne , takze tu by sie przydala drobna regulacja biasu;
    znalazlem z lewej strony kopiarki potencjometry do ustawiania schowane pod klapka ze srubka i mysle ze to to tylko nie wiem ktorym co sie ustawia
    dziekuje za dobra rade, i bede czul sie zobowiazany pomoc kolegom z canona jezeliby mieli trudnosci z konica

pokonajmy uprzedzenia rasowe (zarcik)

pozdrawiam i dziekuje
  • Helpful post
    zyg1
    Level 15  
    Jeżeli przyciemniasz na ręcznym i jest ok to myślę że automat wystarczy podregulować kółeczkiem na pulpicie które znajduje się przy suwaku od regulacji ręcznej. Gdyby zakres regulacji z pulpitu się skończył wtedy trzeba skorzystać z tych PRków pod klapką. Jak odkręcisz tą klapkę to jej odwrocie będziesz miał opisane do czego służą poszczególne PRki. Aby podregulować AE musisz użyć PRka oznaczonego AEref (jeśli mnie pamięc nie zawodzi i jest to drugi albo trzeci ) . Możesz regulować nim na zasadzie przekręcam robię kopię i patrzę czy ok. Albo jak piszą w serwisówce z testem ale oba sposoby prowadzą do tych samych efektów. tego książkowego nie chce mi się tłumaczyć. Jeśli chodzi o bias to w tych kopiarkach są regulacje w generatorku ale nie polecam używać. Sam nigdy tego nie regulowałem bo i po co.
  • Helpful post
    rys57
    Moderator
    Rzeczywiście regulacja z pulpitu powinna wystarczyć pod warunkiem, że jakiś superfachowiec nigdy nie rozkalibrował maszyny. Bias także reguluje się ktorymś z PR pod klapką. Tam są dwa, które mają wpływ na zaczernienie kopii. Ważna uwaga - półtony w pełnym zakresie uzyskasz tylko na ORYGINALNYM tonerze. R
    P.S. znalazłeś wszystkie sześć luster?
  • Helpful post
    xawier
    Level 29  
    Trzecia i czwarta PRka. Jak jest za jasno to zmniejsz przesłonę na skanerze może to pomoże. Trzecią regulujesz jak się świeci skaner i nie zapomnij położyć białej kartki...
    OMMMM
    Level 19  
    sprawd na otwartej maszynie czy wywolywaczka dociska rowno do bebna ( zadzaja sie problemy ze sprezynami ) ,czy elektroda niejest zabridzona ( nawed na zlaczach ) i czy elektroda z bebna nie wypadla czasem , jak to jest ok to szukaj przyczyny w optuce ( po zdjeciu szyby i odkreceniu blachy zaslaniajacej soczewke i lustra znajd przeslone w postaci luznej gumowej tasmy zaslaniajacej dostep swiatla do soczewek i luster sprawdz czy niejest peknieta albo zagieta zdaza sie ze w trakcie zakladania blachy przycisniemy te przeslone i powstaja taki obiawy )