Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Silnik 18,5kW bez przełącznika gwiazda/trójkąt?

lodziak12 15 Dec 2013 14:13 3930 14
    lodziak12
    Level 15  
    Witam.
    Mam mały dylemat, czy jest możliwy rozruch silnika 18,5kW bez przełącznika gwiazda/trójkąt? Na schemacie z tokarni niby jest uruchomiony na "raz" i silnik jest połączony w gwiazdę, lecz niestety zabezpieczenia C40 nie zawsze są w stanie utrzymać takiego poboru prądu. Na tablice znamionowej również nie wiele widać jest γ/Δ lecz nie ma podanych napięć, 400/690, 230/400 więc nie wiem czy mogę go podłączyć na "dwa razy". Tak myślę jak go uruchomić lecz nie mogę nic wymyślić. Tokarnia jest rosyjskiej produkcji typ 1a64 Link Silnik będzie często uruchomiany, kilka razy dziennie. Zabezpieczenia są 40A i więcej, ponieważ jest to budynek głównie z tokarniami lecz są mniejsze, cały obiekt jest zasilany z własnego transformatora.

Schematu chwilowo nie posiadam, dodam w najbliższych dniach.
    Rafik4
    Level 31  
    Jeżeli teraz jest spięty w gwiazdę, to rozruch gwiazda/trójkąt odpada. Zastosuj softstart albo falownik.
    lodziak12
    Level 15  
    Gdy do nas przyjechała, miała być niby sprawna, lecz się okazało, połowa rzeczy nie działa. Zabrałem się za wymianę wszystkiego, tak najmądrzej niż wymieniana poszczególnych rzeczy. Wszystko już zrobione z wyjątkiem silnika głównego który był bezpośrednio, bez falownika i softstart wpięty do sieci przez stycznik.
    Anonymous
    Anonymous  
    lodziak12
    Level 15  
    Z tokarni ja nie będę korzystał, inni pracownicy mają na nią wejść. Co będą toczyć nie mam pojęcia, nikt tego nie wie. Co do wymiany silnika, ja nie mogę o tym decydować prezes musi zakupić :) Do tego stopnia nie była sprawna że przewody na włącznikach nawet były odkręcone i styczniki rozebrane.
    lodziak12
    Level 15  
    Tak jak mówiłem dodaję schemat tokarni, który znajdował się w niej.

Silnik 18,5kW bez przełącznika gwiazda/trójkąt?
    nikusert
    Level 40  
    Witam
    Czy sprawdzałeś jaki prąd pobiera,i czy zgadza się z tabliczką znamionową.
    Krzysztof Reszka
    Moderator of Electrical engineering
    Masz problem z rozruchem to po co falownik wystarczy softstart .
    ALIBABA I
    Level 30  
    Rafik4 No No No Rafik4 ten falownik to żart , 18,5 kw jakie gabaryty tego falownika
    Krzysztof Reszka
    Moderator of Electrical engineering
    A co duży jest np.ACS800-31-0025-5 albo softstart PST30. wymiary 244x 145 x 196 .
    wola
    Level 26  
    Witam. Czy masz podany prąd znamionowy silnika? W mojej ocenie może on zawierać się w granicach 35-40A, czyli jego prąd rozruchu może być większy niż 5X40 zabezpieczenia C40.
    Rozważ dostosowanie instalacji do potrzeb tego silnika. (Może dobudowa dedykowanej linii?)
    W przypadku zastosowania falownika lub softstartu, należy uwzględnić ich wpływ na istniejącą ochronę przeciwporażeniową
    Anonymous
    Level 1  
    lodziak12
    Level 15  
    Prąd silnika zgadza się z tabliczką znamionową wynosi ok. 37A. Osobna linia zasilająca została zbudowana specjalnie dla niej. Wymieniłem obecne zabezpieczenia na nowe o tych samych wartościach i problem puki co miną, czyli coś z starymi zabezpieczeniami było nie tak, teraz jest dobrze i nie wyłącza zabezpieczeń.
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Rafik4 wrote:
    Jeżeli teraz jest spięty w gwiazdę, to rozruch gwiazda/trójkąt odpada. Zastosuj softstart albo falownik.

A po co? Jeśli jest skojarzony w gwiazdę to tak ma być.

lodziak12 wrote:
    czy jest możliwy rozruch silnika 18,5kW bez przełącznika gwiazda/trójkąt? Na schemacie z tokarni niby jest uruchomiony na "raz" i silnik jest połączony w gwiazdę,

Czyli nie ma trójkąta i być nie może.
    wola
    Level 26  
    Witam.
    Quote:
    Osobna linia zasilająca została zbudowana specjalnie dla niej
    Linia została zbudowana dlatego, że silnik wyłączał zabezpieczenie, czy podczas montażu tokarki?
    Quote:
    Wymieniłem obecne zabezpieczenia na nowe o tych samych wartościach i problem puki co miną, czyli coś z starymi zabezpieczeniami było nie tak, teraz jest dobrze i nie wyłącza zabezpieczeń.
    To, że nie wyłącza zabezpieczeń nic nie znaczy, dlatego że zabezpieczenie C40A powyżej 200A może, ale nie musi wyłączać. Ważna jest wartość prądu rozruchu.