Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

VW Golf IV Czujniki Cofania - Podłączenie sterownika do czujników cofania proble

jarek16x 15 Dec 2013 15:37 15180 10
    jarek16x
    Level 9  
    Witam kupiłem zderzak do Golfa IV i były z nim czujniki cofania oraz sterownik a z nim buzzer ale problem polega na tym iż nie było jednego kabla który zasilałby to wszystko czujniki cofania to cobra 0168 VW Golf IV Czujniki Cofania - Podłączenie sterownika do czujników cofania proble
    wszystkie kable posiadam lecz nie mam kabla zasilającego który wpina się do wtyczki 4 pin-owej.

Prosiłbym aby ktoś podał mi schemat jak mam podłączyć te picy który pin do czego jest. Prawdopodobnie jest to taki kabel VW Golf IV Czujniki Cofania - Podłączenie sterownika do czujników cofania proble którego mi brakuje
    jarek16x
    Level 9  
    Pomoże ktoś ???
    Żurek--#
    Level 12  
    Witam, a chciałbyś go może odsprzedać? :) Właśnie takiej centralki poszukuję...:)
    jarek16x
    Level 9  
    raczej nie odsprzedam bo to niee moje jest. Ale byłbym wdzięczny gdybyś mi powiedział jak to ma być podłączone chodzi mi o zasilanie.

Pozdrawiam
    jaca 75
    Level 14  
    czarny - masa
    czerwony - +12Vmożna podpiąć pod światło cofania
    niebieski - sygnał ze światła cofania+12V

Dodano po 9 [minuty]:

Rozkręć moduł i kuknij gdzie biegną ścieżki np:masa do minusowej nóżki kondensatora elektrolitycznego pozostałe możesz razem podpiąć do światła cofania (+).

Dodano po 5 [minuty]:

Najważniejsze zabezpiecz wszystkie przewody taśmą izolacyjną oraz użyj bezpiecznika ok 3A. Pozdrawiam życzę powodzenia!
    jarek16x
    Level 9  
    dzięki wielkie kolego Idę sprawdzę czy sprawny jest ten sterownik :)

Dodano po 1 [godziny] 3 [minuty]:

Witam podłączyłem ten moduł ale chyba nie działa ponieważ zbliżałem się do auta i żadnych dźwięków nie usłyszałem z buzzera jedynie słychać taki słaby dźwięk w głośniczku jak podłącze do + sterownik jest to taki dźwięk jakby dostał prąd.

A i dodam że wewnątrz sterownika wszystkie luty wyglądają ok oraz kondensatory itp. także wyglądają dobrze więc może czujnik jest któryś walnięty i dlatego nie działa?? czy powinno działać nawet jak jest jeden uszkodzony ??

Dołączam zdjęcia płytki VW Golf IV Czujniki Cofania - Podłączenie sterownika do czujników cofania proble VW Golf IV Czujniki Cofania - Podłączenie sterownika do czujników cofania proble
  • Helpful post
    milejow
    Level 43  
    jaca 75 wrote:
    czarny - masa
    czerwony - +12Vmożna podpiąć pod światło cofania
    niebieski - sygnał ze światła cofania+12V

Nie pisz jak nie jesteś pewien.
    Czerwony-zasilanie z lampy cofania
    Niebieski-zmiana strefy kontrolnej(przesunięcie, jak jest hak,zapas na drzwiach itp)
    Ma działać nawet z jednym czujnikiem.
    jarek16x
    Level 9  
    aha czyli mam tylko czarny do masy dać czerwony do + bo haka i innych tego typu rzeczy nie mam bo to Golf 4.
    A i dodam jeszcze że są tam 4 piny te 3 już wiem do czego ale ten jeden jest pusty może mi ktoś powiedzieć dlaczego ??
    jarek16x
    Level 9  
    Podłączyłem jak pisałeś czarny do masy a czerwony do lampki cofania + lecz nic to nie pomogło pewnie będzie uszkodzony moduł według mnie.
    Jest jakaś możliwość sprawdzenia tego modułu czy on jest sprawny dodam że wszystkie przewody co idą do czujników są ok a czujników nie mam jak sprawdzić bo zwykłym miernikiem nie da się tego zrobić
    zdzisek.z
    Level 1  
    jarek 16x dales rade temu moduowi bo mam ten sam problem jakies oznaki zycia dale ale czujniki zblizeniowe nie dzalaja
    tomaszostry
    Level 12  
    Tu jest opisane jak zamontować COBRA R0294 w VW BORA. Być może w Golfie jest taki sam układ PINów w kostce tylnych świateł.

http://www.vw-bora.pl/2016/09/22/montaz-czujnikow-parkowania-cobra-r294/

Z tego co widać na 4 zdjęciu od dołu to:
    Kolor czerwony z czujników idzie do PINu1 w kostce świateł cofania czyli 12V po włączeniu biegu wstecznego (niebieski w kostce)
    Kolor czarny z czujników idzie do PINu2 w kostce czyli masa (brązowy w kostce).

Dodatkowo należy sprawdzić czy czujniki są zamontowane przewodem do dołu.
    Ponad to jeśli jeden nie działa to słyszymy ciągłe piszczenie.