Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Creative A500 - usunięty pilot, nie gra subwoofer, głośniki charczą, co dalej?

16 Gru 2013 17:06 4482 9
  • Poziom 8  
    Witam.
    Rozpadł mi się pilot od głośników, w pilocie były 2 gniazda, jedno 8 pinowe a drugie 4 pinowe. Nie mogłem określić który przewód jest od czego więc rozkręciłem wzmacniacz, tam przy odpowiednich przewodach są następujące symbole
    Sw - zielony
    Gnd - czarny
    WF - fioletowy
    C - czerwony
    i dalej RL, RR, FR, FL odpowiednio brązowy, biały, czarny, żółty
    Do jakich przewodów podłączyć wejście (standardowy cinch) aby zestaw grał.
    Dodam że na standardowym wejściu kable są koloru niebieskiego i jasnozielonego,
    Proszę o pomoc ewentualnie poradę jak w inny sposób rozwiązać ten problem.

    Wszystko przylutowane tak jak tu: https://obrazki.elektroda.pl/1095769400_1309380943.jpg
  • Pomocny post
    Poziom 26  
    Sw=włącznik, Gnd=masa, WF=led [chyba], C=centralny, RL/RR=tylny lewy i prawy, FR/FL=przedni prawy i lewy.
    Creative A500 - usunięty pilot, nie gra subwoofer, głośniki charczą, co dalej?
    Zobacz też tu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2009887.html
    Jeśli uszkodził się potencjometr to można go wylutować i zastąpić rezystorami SMD,ale regulacja głośności tylko programowa będzie.
  • Poziom 8  
    No też o tym wyczytałem ale chodzi o to że ścieżki na płycie są uszkodzone w sposób nie naprawialny. Podłącze wtyczkę zgodnie z schematem jaki podałeś, dam znać co wyszło.
  • Poziom 26  
    juras2519 napisał:
    No też o tym wyczytałem ale chodzi o to że ścieżki na płycie są uszkodzone w sposób nie naprawialny. Podłącze wtyczkę zgodnie z schematem jaki podałeś, dam znać co wyszło.

    Każdą ścieżkę można zastąpić uformowanym odcinkiem srebrzanki,dodatkowo jeśli płytka pęknięta skleić ją na szynie epoksydowym klejem. Po bezpośrednim podłączeniu będzie głośno i może buczeć jeśli na płytce brak rezystorów do masy.
  • Poziom 8  
    Jest dziura w płytce, nie wiem jak idą ścieżki, uszkodzona wtyczka 8 pinowa, wydaje mi się że szkoda zachodu z odbudowaniem. Ale do rzeczy. Po podłączeniu wg rys. nie działa, jakby nie było zasilania na wzmacniaczu. Na zielonym kablu idzie zasilanie ok 2V które wg mnie odpowiadało za włączanie wzmacniacza. Podłączyć to do masy?
  • Poziom 26  
    juras2519 napisał:
    Jest dziura w płytce, nie wiem jak idą ścieżki, uszkodzona wtyczka 8 pinowa, wydaje mi się że szkoda zachodu z odbudowaniem. Ale do rzeczy. Po podłączeniu wg rys. nie działa, jakby nie było zasilania na wzmacniaczu. Na zielonym kablu idzie zasilanie ok 2V które wg mnie odpowiadało za włączanie wzmacniacza. Podłączyć to do masy?


    Tutaj piszesz że płytka cała: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2711510.html
    Zobacz jak ten zielony był podpięty w pilocie do - czy do + czy do innego kabelka czy przez rezystor (zdjęcia powyżej). Według specyfikacji wzmacniacz mocy to TDA8510J, a SW>8,5V włącza układ więc zielony kabel do +przez rezystor 1k.
    http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/T/D/A/8/TDA8510J.shtml
  • Poziom 8  
    Zielony idzie bezpośrednio pod tylną nogę potencjometru, druga noga w tej samej linii podłączona jest pod minus.

    Dodano po 16 [minuty]:


    SW>8,5V włącza układ więc zielony kabel do +przez rezystor 1k.


    Czyli zielony podłączyć pod fioletowy (WF) przez rezystor 1k skoro pomijamy całą płytkę z potencjometrem tak?
  • Pomocny post
    Poziom 26  
    juras2519 napisał:
    Zielony idzie bezpośrednio pod tylną nogę potencjometru, druga noga w tej samej linii podłączona jest pod minus.

    Dodano po 16 [minuty]:


    SW>8,5V włącza układ więc zielony kabel do +przez rezystor 1k.


    Czyli zielony podłączyć pod fioletowy (WF) przez rezystor 1k skoro pomijamy całą płytkę z potencjometrem tak?

    Na to wychodzi, rezystor zabezpieczy przed dalszymi szkodami.
    Moderowany przez Grzegorz Markowski:


    Po raz ostatni wstawiam odstępy pomiędzy wyrazami.
    GM

  • Poziom 8  
    Wlutowałem, głośniki wydaja dźwięk, dziękuję za pomoc i cierpliwość.
    Jednak pojawił się następny problem a że to specyficzny przypadek nie zakładam nowego tematu.
    Po tym rozwiązaniu nie gra subwoofer a te małe głośniki strasznie charczą.
    Jak to naprawić?
  • Poziom 8  
    Wyczytałem że wzmacniacze te mają to do siebie że subwoofer jest sterowany potencjometrami elektronicznymi. Nie wiem jaki sygnał tym steruje i jakie podać napięcie żeby się subwoofer włączył.