Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Najlepsza drukarka kolorowa laserowa pod względem regeneracji

mjc 16 Dec 2013 17:53 2058 5
    mjc
    Level 14  
    Witam

Przyszedł czas, że mój sędziwy Canon-atramentowiec powoli zaczyna odmawiać posłuszeństwa ;-)

Zwracam się z prośbą do osób siedzących w temacie aby mi doradzili co kupić pod względem jak najniższej ceny regeneracji tonera oraz eksploatacji. Sprzęt oczywiście do domu, cena do 700zł.

Znalazłem Konica Minolta MagiColor 1600W - wydaje się tania w regeneracji ? Co o tym sądzicie?

Mam jeszcze pytanie czysto techniczne co do drukarek laserowych: czy następuje jakieś zużycie tonera w czasie jego nie wykorzystywania (tak jak to ma miejsce z wysychaniem atramentów - miałem sytuację, że pół roku nie drukowałem nic w kolorze i raptem z pełnych pojemników zrobiły się puste). Czy w przypadku drukarki laserowej, jeśli nie będę drukował w kolorze powiedzmy rok to poziom tonera nie ulegnie zmianie ?

---
    pozdrawiam
    Imprimarex
    Level 24  
    Sugeruję poszukać czegoś z wiecznym chipem firmy Samsung.

Może model CLP365W (z kartą wifi) by Cie zadowolił.
    Ewentualnie starsze modele CLP320, CLP315.

Koszty regeneracji przy samodzielnym uzupełnianiu to: 5zł/kolor na 2-3tyś stron.
    Reszta materiałów eksploatacyjnych w bardzo przyjemnych cenach.
    Zamienniki od 25zł/szt.
    mjc
    Level 14  
    Mógłbyś powiedzieć coś więcej odnośnie tego wiecznego chipa ?
    homman
    Level 26  
    Wieczny chip to taki który albo ma nieskończony licznik czyli może wydrukować xxxxxxx stron.
    Albo który po wyjęciu i włożeniu tonera resetuje się i licznik idzie znów od zera.
    Dzięki czemu jedynie sypiesz proszek i chipy cię nie obchodzą.
    Koszt wiecznego chipa to ok 2 max 3 chipy. A często nie dostaniesz normalnych chipów bo i tak każdy woli kupić wieczny.

Zwykły chip ma np 5 tyś stron. I potem ulega destrukcji lub blokadzie. Więc musisz wymienić na nowy.
    Niektóre chipy można resetować np canon, epson w atramentach. Wówczas kupuje się reseter do chipów.

Wpisz wieczny chip CLP365W na allegro. Wyskoczy ci w cenie ok 50pln z zasypką.ok 20 30pln za chip.
    ValValiantThor
    Level 33  
    Imprimarex wrote:

Koszty regeneracji przy samodzielnym uzupełnianiu to: 5zł/kolor na 2-3tyś stron.

Mógłbyś dać wiecej informacji na ten temat?
    terminux
    Level 23  
    A jaka jest jakość wydruku z tej drukarki? Nadaje się do termotransferu albo do robienia płytek metodą fotochemiczną? Pytam, bo też mój Canon odmówił dalszej współpracy a stary HP laserowy jest za słaby na termotransfer.