Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

BROTHER HL-5170 - Brother HL-5170 - pionowy (niezadrukowany) pas

markep1 16 Dec 2013 19:15 2178 4
    markep1
    Level 10  
    Witam Szanownych Forumowiczów.
    Dzisiaj mam problem z drukarką laserową BROTHER HL-5170. Mianowicie na wydruku z lewej strony zostawia "niezadrukowany" pasek o szerokości około 2,5 cm. (widać na zdjęciach) Myślałem, że to wina bębna. Wymieniłem wałek OPC na nowy. Niestety nie pomogło. Co może być przyczyną? Proszę o rady.
    pozdrawiam

BROTHER HL-5170 - Brother HL-5170 - pionowy (niezadrukowany) pas BROTHER HL-5170 - Brother HL-5170 - pionowy (niezadrukowany) pas
    homman
    Level 26  
    Możliwości są 3
    a) Brudna optyka. Przy okazji sobie wyczyścisz.
    b) wałek pod wkładanym tonerem dociskający do opc. Najprawdopodobniejsza usterka.
    c) folia fusera

Dobrze by było zobaczyć przed robieniem czego kolwiek czy toner rozkłada się na wałku opc z tej strony. Po prostu kręcąc nim. Bo jak rozumiem bawiłeś się w regeneracje.
    markep1
    Level 10  
    Witam.
    Niestety moja zabawa do tej pory polegała jedynie na wymianie wałka OPC. I zawsze to pomagało. Fuser wyjąłem rozkręciłem i folia jest OK. Toner nowy Oryginalny Brother-a nieregenerowany. Z nim też wszystko w porządku. Wałek o którym kolega pisał (domniemam, że chodzi o ten gumowy) pod OPC, podmieniłem i innego bębna i też nie pomogło. Czyli jak kolega napisał zostaje optyka. Jako, że nigdy tego nie robiłem prosiłbym o jakieś wskazówki co ewentualnie trzeba by było rozebrać i wyczyścić.
    pozdrawiam
    -dudus-
    Level 21  
    Jeśli inne opcje wyeliminowałeś pozostaje moduł lasera.
    Czyli zdjęcie obudowy i dobranie się do tej puszki która jest zaznaczona, tylko ostrożnie bo to delikatny podzespół.
    Powodzenia
    markep1
    Level 10  
    Witam.
    Zdjęcia pomogły. Dzięki.