Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Agregat pab 2 - Agregat prądotwórczy PAB-2 Gdzie faza ??

pawel6467 16 Dec 2013 20:59 7455 11
Optex
    pawel6467
    Level 2  
    Witam posiadam od dłuszego czasu Agregat prądotwórczy jak podłacze go pod mieszkanie to wszystko jest OK prad normalnie jest! Ale moj problem polega na tym ze na dwoch bolcach mam prad co jest to dziwne bo powinno byc na jednym 230 a ja mam 125 na jednym i 125 na drugim ! Tak powinno byc ? czy faktycznie jest cos nie tak ?
  • Optex
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Twój problem polega na czym innym, a mianowicie na braku wiedzy. Z agregatem jest wszystko w porządku, to że neonówka świeci w obydwu "dziurach" to dobrze - albowiem żadna z nich nie znajduje się na potencjale ziemi. Każdy agregat tak ma. A że masz w każdej dziurce po 125V względem obudowy - tak działa pewnie filtr przeciwzakłóceniowy składający się z dwu kondensatorów.
    piurek10
    Level 13  
    Ja mam taki sam problem.
    To dobrze ale jeżeli chciałbym teraz podłączyć agregat do mojej domowej sieci to co
    muszę zrobić. Na pewno trzeba uziemnić jeden bolec ale który ponieważ w domu mam instalacje dwó-przewodową.
    Krzysztof Reszka
    Moderator of Electrical engineering
    pawel6467 wrote:
    jak podłacze go pod mieszkanie t

piurek10 wrote:
    podłączyć agregat do mojej domowej sieci

Bez stosownej wiedzy podłączanie do sieci jest skrajnie niebezpieczne .
    Proszę zapoznać się z ostatnimi tematami na tym forum kilka ich było np;
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=13083588#13083588
  • Optex
    piurek10
    Level 13  
    Czyli owy agregat jest w układzie IT izolowany w obu bolcach jest faza o napięciu skutecznym ok. 120 V fazy te przesunięte są o 180 stopni. Owy agregat mogę podłączyć do sieci domowej TN - c odłączając oba przewody zasilające z sieci O oraz L. Kwestia ma się inaczej z instalacją dwó-przewodową tutaj jeżeli podłączymy do sieci domowej generator ( oczywiście odłączając takżę 0 i faze z sieci zasilającej)
    to mamy napięcie 120 V na bolcu co za tym idzie na obudowach urządzeń. Jedynym wyjściem jest poodłąnczanie wszystkich bolców uziemniających.

Mam racje ?
    Krzysztof Reszka
    Ja polecam zawsze w takim wypadku (wykonanie przez amatora) zrobić instalację oddzielną osobne gniazdka, osobne oświetlenie .wiem że to kosztuje ale bezpieczeństwo twoje i bliskich -BEZCENNE .
    Nie będę tu się rozwodził na temat odłączania przewodów bo uważam to za bezsensowne i niebezpieczne.
    piurek10
    Level 13  
    Chodzi tu głównie o koszty. Nie po to kupiłem agregat za 400 zł by drugie tyle wydać na resztę (nie wspomnę o robociźnie) .
    Czyli mam rozumieć że nie ma innej metody oprócz tej podanej przeze mnie ?
    Krzysztof Reszka
    Kolego nie tędy droga ty nawet nie wiesz jaka sieć masz w domu na pewno TN-C ? ,a chcesz zasilić ja z IT ,co zrobić z odbiornikami 1 klasy jak je ochronić .Chcesz przerywać przewód ochronny
    piurek10 wrote:
    odłączając oba przewody zasilające z sieci O

Chcesz narobić głupot ;
    piurek10 wrote:
    Jedynym wyjściem jest poodłąnczanie wszystkich bolców uziemniających.

Więc powtórzę nie znając zagadnień elektryki nic dobrego nie zrobisz.
    A tu jeszcze do poczytania.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2703547.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2402834.html
    piurek10
    Level 13  
    nie chcem przerywać ochronnego bo go nie mam, mam sieć dwu-przewodową więc mam przewód PEN. Można odłączyć tylko bolce ( i tak w większości gniazdek ich nie mam bo to stara instalacja z PRL, w dawnych czasach jakoś nie było bolca i ludzie masowo nie ginęli od porażenia prądem).

Proszę odpowiadać na pytania a nie za każdym razem odpowiadać i zgrywać pseudo bezpiecznych ubezpieczonych itd.
    Na marginesie pamiętam czasy kiedy się wodę podgrzewało przy użyciu żyletek i to było niebezpieczne tak więc proszę was powstrzymajcie się od wniosków typu brak bolca=śmierć czy agregat w sieci to śmierć.
    Krzysztof Reszka
    Kolega ma ton roszczeniowy
    piurek10 wrote:
    Proszę odpowiadać na pytania

Temat do zamknięcia jak dla mnie ale nie jestem moderatorem .
    Łukasz-O
    Admin of electroenergetics
    Odpowiedź jest jedna. Tego agregatu nie możesz podłączyć do tej instalacji. Pomysłu z odłączaniem kołków ochronnych nawet nie skomentuje.
    Akrzy74
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    piurek10 wrote:
    nie chcem przerywać ochronnego bo go nie mam, mam sieć dwu-przewodową więc mam przewód PEN

To jest oczywiście bzdura świadcząca o tym, że kolega absolutnie nie rozumie zagadnienia, tak samo jak pomysł o odłączaniu kołków ochronnych.

piurek10 wrote:
    To dobrze ale jeżeli chciałbym teraz podłączyć agregat do mojej domowej sieci to co
    muszę zrobić.

W domu nie ma sieci, no chyba, że sieć wywiadowcza. Aby przyłączyć agregat do domowej instalacji należy spełnić szereg czynności- w celu zachowania ochrony przeciwporażeniowej oraz ochronę przepisów BHP poprzez zastosowaniew środków technicznych i nietechnicznych. Najlepszym wyjściem jest zajrzenie do instrukcji agregatu i/lub zastosowanie przedłużacza do konkretnego odbiornika, ewentualnie zatrudnienie elektryka który wykona modernizację rozdzielnicy- min. zainstaluje przełącznik agregat-sieć.
    Kolega robokop wystarczająco wyjaśnił zagadnienie.
    Temat wielokrotnie omawiany- zamykam.

Przypominam o p. 3.1.13 regulaminu- zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych!