Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Agregat pab 2 - Agregat prądotwórczy PAB-2 Gdzie faza ??

pawel6467 16 Gru 2013 20:59 5562 11
  • #1 16 Gru 2013 20:59
    pawel6467
    Poziom 2  

    Witam posiadam od dłuszego czasu Agregat prądotwórczy jak podłacze go pod mieszkanie to wszystko jest OK prad normalnie jest! Ale moj problem polega na tym ze na dwoch bolcach mam prad co jest to dziwne bo powinno byc na jednym 230 a ja mam 125 na jednym i 125 na drugim ! Tak powinno byc ? czy faktycznie jest cos nie tak ?

    1 11
  • #2 16 Gru 2013 21:03
    robokop
    Moderator Samochody

    Twój problem polega na czym innym, a mianowicie na braku wiedzy. Z agregatem jest wszystko w porządku, to że neonówka świeci w obydwu "dziurach" to dobrze - albowiem żadna z nich nie znajduje się na potencjale ziemi. Każdy agregat tak ma. A że masz w każdej dziurce po 125V względem obudowy - tak działa pewnie filtr przeciwzakłóceniowy składający się z dwu kondensatorów.

    1
  • #3 22 Gru 2013 09:28
    piurek10
    Poziom 13  

    Ja mam taki sam problem.
    To dobrze ale jeżeli chciałbym teraz podłączyć agregat do mojej domowej sieci to co
    muszę zrobić. Na pewno trzeba uziemnić jeden bolec ale który ponieważ w domu mam instalacje dwó-przewodową.

    2
  • #4 22 Gru 2013 11:15
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    pawel6467 napisał:
    jak podłacze go pod mieszkanie t

    piurek10 napisał:
    podłączyć agregat do mojej domowej sieci

    Bez stosownej wiedzy podłączanie do sieci jest skrajnie niebezpieczne .
    Proszę zapoznać się z ostatnimi tematami na tym forum kilka ich było np;
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=13083588#13083588

    0
  • #5 22 Gru 2013 11:41
    piurek10
    Poziom 13  

    Czyli owy agregat jest w układzie IT izolowany w obu bolcach jest faza o napięciu skutecznym ok. 120 V fazy te przesunięte są o 180 stopni. Owy agregat mogę podłączyć do sieci domowej TN - c odłączając oba przewody zasilające z sieci O oraz L. Kwestia ma się inaczej z instalacją dwó-przewodową tutaj jeżeli podłączymy do sieci domowej generator ( oczywiście odłączając takżę 0 i faze z sieci zasilającej)
    to mamy napięcie 120 V na bolcu co za tym idzie na obudowach urządzeń. Jedynym wyjściem jest poodłąnczanie wszystkich bolców uziemniających.

    Mam racje ?

    0
  • #6 22 Gru 2013 12:50
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    Ja polecam zawsze w takim wypadku (wykonanie przez amatora) zrobić instalację oddzielną osobne gniazdka, osobne oświetlenie .wiem że to kosztuje ale bezpieczeństwo twoje i bliskich -BEZCENNE .
    Nie będę tu się rozwodził na temat odłączania przewodów bo uważam to za bezsensowne i niebezpieczne.

    0
  • #7 22 Gru 2013 16:13
    piurek10
    Poziom 13  

    Chodzi tu głównie o koszty. Nie po to kupiłem agregat za 400 zł by drugie tyle wydać na resztę (nie wspomnę o robociźnie) .
    Czyli mam rozumieć że nie ma innej metody oprócz tej podanej przeze mnie ?

    1
  • #8 22 Gru 2013 17:18
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    Kolego nie tędy droga ty nawet nie wiesz jaka sieć masz w domu na pewno TN-C ? ,a chcesz zasilić ja z IT ,co zrobić z odbiornikami 1 klasy jak je ochronić .Chcesz przerywać przewód ochronny

    piurek10 napisał:
    odłączając oba przewody zasilające z sieci O

    Chcesz narobić głupot ;
    piurek10 napisał:
    Jedynym wyjściem jest poodłąnczanie wszystkich bolców uziemniających.

    Więc powtórzę nie znając zagadnień elektryki nic dobrego nie zrobisz.
    A tu jeszcze do poczytania.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.ph...egat+dom&sid=a88095df3d4ecaa61148c1f16c6b387e
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.ph...egat+dom&sid=a88095df3d4ecaa61148c1f16c6b387e

    1
  • #9 22 Gru 2013 17:49
    piurek10
    Poziom 13  

    nie chcem przerywać ochronnego bo go nie mam, mam sieć dwu-przewodową więc mam przewód PEN. Można odłączyć tylko bolce ( i tak w większości gniazdek ich nie mam bo to stara instalacja z PRL, w dawnych czasach jakoś nie było bolca i ludzie masowo nie ginęli od porażenia prądem).

    Proszę odpowiadać na pytania a nie za każdym razem odpowiadać i zgrywać pseudo bezpiecznych ubezpieczonych itd.
    Na marginesie pamiętam czasy kiedy się wodę podgrzewało przy użyciu żyletek i to było niebezpieczne tak więc proszę was powstrzymajcie się od wniosków typu brak bolca=śmierć czy agregat w sieci to śmierć.

    0
  • #10 22 Gru 2013 21:42
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    Kolega ma ton roszczeniowy

    piurek10 napisał:
    Proszę odpowiadać na pytania

    Temat do zamknięcia jak dla mnie ale nie jestem moderatorem .

    0
  • #11 22 Gru 2013 22:16
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka

    Odpowiedź jest jedna. Tego agregatu nie możesz podłączyć do tej instalacji. Pomysłu z odłączaniem kołków ochronnych nawet nie skomentuje.

    0
  • #12 22 Gru 2013 22:18
    Akrzy74
    Poziom 39  

    piurek10 napisał:
    nie chcem przerywać ochronnego bo go nie mam, mam sieć dwu-przewodową więc mam przewód PEN

    To jest oczywiście bzdura świadcząca o tym, że kolega absolutnie nie rozumie zagadnienia, tak samo jak pomysł o odłączaniu kołków ochronnych.

    piurek10 napisał:
    To dobrze ale jeżeli chciałbym teraz podłączyć agregat do mojej domowej sieci to co
    muszę zrobić.

    W domu nie ma sieci, no chyba, że sieć wywiadowcza. Aby przyłączyć agregat do domowej instalacji należy spełnić szereg czynności- w celu zachowania ochrony przeciwporażeniowej oraz ochronę przepisów BHP poprzez zastosowaniew środków technicznych i nietechnicznych. Najlepszym wyjściem jest zajrzenie do instrukcji agregatu i/lub zastosowanie przedłużacza do konkretnego odbiornika, ewentualnie zatrudnienie elektryka który wykona modernizację rozdzielnicy- min. zainstaluje przełącznik agregat-sieć.
    Kolega robokop wystarczająco wyjaśnił zagadnienie.
    Temat wielokrotnie omawiany- zamykam.

    Przypominam o p. 3.1.13 regulaminu- zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych!

    0