Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Laguna II 1.9 dci nie chce odpalić

radek26l 16 Dec 2013 21:10 8283 14
    radek26l
    Level 10  
    witam mój problem polega na tym że po nocy spędzonej na parkingu rozładował się akumulator. Gdy włożyłem zupełnie nowy akumulator zaczął swiecić się prawy kierunkowskaz (nie mruga normalnie tylko cały czas świeci) a poza tym samochód wogóle nie reaguje nie można odpalić, otworzyć ani zamknąć drzwi z pilota (karty)zamkniętego wcześniej bagażnika także nie idzie w żaden sposób otworzyć nie działają światła awaryjne, włożenie karty do czytnika niczym nie skutkuje. działają za to światła, sterowanie lusterek i radio. Wcześniej miałem podobne objawy ale zresetowanie komputera poprzez odłączenie i ponowne podłączenie po 5 sekundach naprawiało całą tą awarię w tej chwili nie można już tego w ten sposób naprawić. Moje pytanie: czy ktoś miał kiedyś taki problem w swoim aucie i jak go rozwiązał? Za pomocne odpowiedzi z góry dziękuję.
    wirus466
    Level 19  
    Trzba by sprawdzić zasilania główne w skrzynkach i bezpieczniki przy aku wszystkie i w kabinie. Jeśli wszystko będzie ok odpięc klemy z bateri i zewrzeć je na 15 minut w celu rozładowania kondensatorów, czasem pomaga.
    radek26l
    Level 10  
    bezpieczniki sprawdzałem i wszystkie były ok te pod maską i te w środku ale nie zwierałem klem więc idę teraz spróbować tego.
    wirus466
    Level 19  
    A takie po 80A sprawdziłeś?
    Anonymous
    Anonymous  
    wirus466
    Level 19  
    Uwalony jeden z głównych bezpieczników.
    radek26l
    Level 10  
    niestety muszę poczekać do rana aby to sprawdzić

Dodano po 14 [minuty]:

bezpieczniki wszystkie jeden po drugim sprawdzałem ale nie stosowałem jeszcze sposobu marecznego więc z samego rana jak tylko będę mógł spróbuję. Poza tym miałem jeszcze takie objawy w czasie jazdy(jeszcze jak był na chodzie) że auto próbowało jakby ponownie zakręcić poczym zapalały się kontrolki jak na załączonym obrazku(przepraszam za jakość zdjęcia)
    wirus466
    Level 19  
    Sposób marecznego ciekawe... Pisałem jak zresetować kompa kilka postów wyzej.
    radek26l
    Level 10  

Dodano po 2 [minuty]:

tak on też dodał kilka szczegółów ale i tak najważniejsze to aby rozładować kondensatory, tak mi się wydaje.
    qwertyuiop1000
    Level 24  
    Miałem podobny przypadek,Sprawdz UCH :idea: :cry:
    radek26l
    Level 10  
    tą lagunę użytkuję od nie dawna i nie orientuję się co to jest BSI I UCH czy macie jakieś zdjęcie tego czegoś i gdzie to jest zamontowane
    qwertyuiop1000
    Level 24  
    radek26l wrote:
    tą lagunę użytkuję od nie dawna i nie orientuję się co to jest BSI I UCH czy macie jakieś zdjęcie tego czegoś i gdzie to jest zamontowane

Spokojnie bez lawety się obejdzie :idea:

UHC znajduje się z lewej strony deski rozdzielczej w aucie ,tam gdzie są bezpieczniki cała ta skrzyneczka ,rozłaczasz to spokojnie sam :idea: :D ,u mnie było zasyfione w srodku zieloną śniedzią pochodzenia nie wiem jakiego ,wyczyściłem to tylko i królowa odpaliła a inne rzeczy działały normalnie ,przed tym też mi warjowały światła i to co ty opisujesz :idea: :D
    radek26l
    Level 10  
    samochód pojechał na serwis, komputer uwalony przez jakieś zwarcia na instalacji i do wymiany