Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

OPEL ASTRA I F 8v 1,4 - Gaśnie, chodzi nie równo, inne objawy, proszę o wsparcie

Sheeyr 16 Gru 2013 23:02 3399 11
  • #1 16 Gru 2013 23:02
    Sheeyr
    Poziom 6  

    Witam. Jestem posiadaczem ASTRY I F 8V 1,4 94r.

    Problem pojawił się jakiś czas po zakupie auta, mianowicie. Z biegiem czasu po wyrzuceniu na luz gaz zaczął chodzić nie równo, wcześniej już dobrą temperaturą do wrzucenia na gaz było 75C, teraz bez 80 nie ma nawet co próbować, bo zgaśnie jeśli tylko wrzucimy na luz lub wciśniemy sprzęgło. Pojechałem do gazownika, wymieniłem gumę przy filtrze powietrza, wyczyściłem świece, sprawdziłem kable. Gazownik wyregulował instalacje (1gen), ale na silniku ok 85C, przez jeden dzień było ok.

    problem pojawił się znów, po drodze wyszło iż walnięty jest termostat, dzięki czemu ciężko było nagrzać silnik powyżej 80C, wymieniłem go, temperatura wróciła do normy, ale z gazem wciąż to samo. Obróciłem śrubę w lewo, co by zwiększyć dawkę gazu, jako że regulował na gorącym, lecz problem dalej występował.

    W między czasie zauważyłem dziwną rzecz, mianowicie:

    Podczas jazdy wszystko ok, gdy zrzucę bieg, lub wcisnę sprzęgło, obroty są bardzo niskie, czasami gaśnie, lecz gdy już zatrzymam się do totalnego 0, stanę w miejscu, po 2-3 sekundach wraca do normalnych obrotów. Do tej pory taki problem występował tylko na gazie, aczkolwiek dziś to samo zjawisko pojawiło się przy benzynie. Na luzie dopóki nie stanę w miejscu, silnik ledwo kręci, gdy jest już 0, chwila i odzyskuje obroty.

    Ma ktoś jakiś pomysł?

    1 11
  • #2 17 Gru 2013 18:23
    Mich43l
    Poziom 20  

    Sprawdź filtr powietrza oraz filtr gazu jeżeli takowy jest.

    0
  • #3 17 Gru 2013 18:55
    kasper1992
    Poziom 13  

    Profilaktycznie wymień filtry paliwa i gazu,czy świeci się kontrolka silnika?

    0
  • #4 17 Gru 2013 21:26
    Sheeyr
    Poziom 6  

    Wymienie, filtr powietrza wymieniłem. Lampka zaświeca się, lecz po chwili gaśnie. Świeci się głównie gdy dłużej stoję w miejscu, lub piłuje na wyższych obrotach np. ok 130-140 km/h, ale też gaśnie

    2
  • #5 18 Gru 2013 19:20
    kasper1992
    Poziom 13  

    Spróbuj wyczyścić zawór EGR

    Dodano po 1 [godziny] 4 [minuty]:

    I wyczyść silniczek krokowy

    0
  • #6 18 Gru 2013 20:27
    Sheeyr
    Poziom 6  

    Krokowiec wymieniony, potem podmieniony, bez większych zmian. "znajomy" mechanik chwilkę podłubał, jako że na gazie się nie zna, spróbował dojść do przyczyny takiego działania na benzynie. Przeczyścił przepustnice, w miarę możliwości kable, i bezpieczniki, wstępnie wskazał na aparat zapłonowy, bo największa różnica odczuwalna w jakikolwiek sposób była przy przekręcaniu tego aparatu. Jednak wydaje mi się, iż to ma mały związek

    0
  • #7 18 Gru 2013 20:46
    ociz
    Moderator Samochody

    Sheeyr napisał:
    Krokowiec wymieniony, potem podmieniony, bez większych zmian

    A jakie mają być niby zmiany po wymianie części która się praktycznie nie psuje?

    Po pierwsze w podciśnieniowych instalacjach gazowych powietrze wpychane do filtra w czasie jazdy zaburza jej pracę. Więc albo zmienić kierunek dolotu powietrza do filtra albo (dla mniejszych strat na mocy) dołożyć kompensację parownika.
    Po drugie pewnie nie działa VSS.

    0
  • #8 18 Gru 2013 21:02
    Sheeyr
    Poziom 6  

    Nie znam się, nie wiem :( czym jest VSS, jeśli możesz wyjaśnić. Kierunek dolotu powietrza zmieniony.

    0
  • #9 18 Gru 2013 21:13
    ociz
    Moderator Samochody

    Vehicle Speed Sensor - czujnik prędkości pojazdu, jak jest sprawny to w czasie jazdy minimalnie podnosi obroty biegu jałowego. Masz go w liczniku.

    0
  • #10 18 Gru 2013 21:15
    Sheeyr
    Poziom 6  

    to może być to :) czy mógłbyś w jakiś sposób mi to umiejscowić ? /edit: widzę że na allegro czegoś takiego nie ma

    0
  • #11 18 Gru 2013 23:31
    dsz12
    Poziom 8  

    Witam
    A przeczyszczona kopułka i palec?

    0
  • #12 12 Lut 2014 13:56
    marbecia
    Poziom 9  

    witam
    mam podobny problem z astra 1,4 8v na mono wtrysku Pb+gaz 1 gen 98r Odpala bez problemu czy zimny czy ciepły nawet przy -15 problem polega na tym że ma zbyt niskie lub zbyt wysokie obroty biegu jałowego a czasami w normie ( brak obrotomierza ) niezależnie od pogody. Przy niskich obrotach w czasie jazdy gdy się rozbujam do 100km/h i wrzucę luz gaśnie ale tylko na gazie ( na Pb nie gaśnie ) na Pb za to mułowaty nie ma siły się rozbujać po wciśnięciu gazu, wzrosło spalanie gazu wcześniej 30l-280km a teraz 30l-210 Kody wywołane błyskowo i na komputerze te same pokazało
    czujnik przepustnicy - WYMIENIONY
    silniczek krokowy - WYMIENIONY
    czujnik lambda - WYMIENIONY
    wymienione również : kable, filtr paliwa, filtr powietrza
    błędy skasowane i czek nadal świeci i wywala czujnik przepustnicy.
    Dlaczego ma tak nie równe obroty raz duże raz małe najczęściej za małe przez co gaśnie ?????? i dlaczego po wymianie czujnika przepustnicy nadal jest ten błąd

    POMOŻE KTOŚ

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo