Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Regulator Ładowania Solar + Wiatr - jak podłaczyć odbiornik

j4r4 17 Dec 2013 20:42 14760 36
Wago
    j4r4
    Level 10  
    Witam kolegów potrzebuje porady jak podłączyć cały system by pracował bezawaryjnie i bezproblemowo. Posiadam taki oto regulator ładowania jak poniżej na zdjęciach.

Regulator Ładowania Solar + Wiatr - jak podłaczyć odbiornik Regulator Ładowania Solar + Wiatr - jak podłaczyć odbiornik Regulator Ładowania Solar + Wiatr - jak podłaczyć odbiornik

Jak podłączenie samej turbiny pod regulator czy panela solarnego to nie problem są do tego wyznaczone zaciski. To zostają mi zaciski OUTPUT czyli wyjście pod które podłączam jak doczytałem akumulatory. I moje pytanie gdzie podłączyć urządzenia by je zasilić czy bezpośrednio pod zaciski akumulatora czy przez jakąś przetwornice DC/DC, czy ten regulator się do tego nadaję nie posiadam żadnej dokumentacji w google pod tym typem regulatora jest jakaś nowsza wersja która posiada już zaciski LOAD do podłączenia odbiornika.

Cały system taki jak solar, turbina, regulator, aku są na napięcie 24v, tak samo jak urządzenia które chcę zasilić też działają na 24v.

Z góry dziękuje za pomoc.
  • Wago
    prose
    Level 35  
    Ten regulator jest tylko do ładowania resztę musisz kombinować.
    j4r4
    Level 10  
    To wtakim bądz razie co proponujesz. Lub gdzie ewentualnie kupić taki regulator co sprosta moim oczekiwaniom.
    prose
    Level 35  
    Musisz więcej napisać co chcesz podłączyć jakie obciążenie,do czego chcesz to wykorzystać. Do ładowania akumulatora wystarczy 12V lub 24V.
    To jest hybrydowy kontroler.Podpiąć się możesz tylko pod akumulator.
    j4r4
    Level 10  
    A więc tak potrzebuje zasilanie dla urządzeń telekomunikacyjnych a dokładnie dla przekaźnika i nadajnika internetu. Urządzenia te pracują w zakresie napięć 8v do 30v i maksymalne obciążenie jakie na chwilę obecną to około 5A. Posiadam panel solarny na napięcie 24v o mocy 190W do tego 2 akumulatory o łącznej pojemności 36Ah oraz sterownik.

Taki zestaw kupiłem na znanym portalu aukcyjnym ale mam pewne obawy że sam panel nie doładuje akumulatorów by system działał bez przerwy więc postanowiłem rozbudować o turbinę, turbinę posiadam o mocy 500w i napięciu też 24v. Dlatego potrzebuję do tego jakiegoś regulatora. W dziedzinie energii odnawialnej jestem początkujący więc proszę o wyrozumiałość.
    Dlatego bardzo chętnie zasięgnę porad kolegów sugestii itd. Jestem otwarty na wszelakie propozycję co by dodać zmienić a może ten solar wystarczy i nie potrzebnie kombinuje?.
    prose
    Level 35  
    Jeden panel trochę za mało .W dzień słoneczny będzie na styk,ciężko będzie z naładowaniem akumulatorów bo cała energia pójdzie w urządzenie.
    j4r4
    Level 10  
    No właśnie też tak czytałem na innych forach, dlatego postanowiłem dodać turbinę. I teraz następne pytanie kombinować z tym regulatorem czy szukać innego.
    prose
    Level 35  
    Ten masz dosyć mocny 40A, tylko chodzi oto żeby akumulatory nie doprowadzać do głębokiego rozładowania w nocy, regulatory które posiadają dodatkowe wyjście zabezpieczają akumulator przed całkowitym rozładowaniem.
    Musiał byś zrobić jakieś zabespieczenie.
    j4r4
    Level 10  
    Oki, czyli wiem coś więcej.

Potrzeba mi zabezpieczenia przed głębokim rozładowaniem akumulatorów.
    Przyszedł mi pewien pomysł gdyż posiadam sterownik ładowania który otrzymałem w raz z panelem solarnym mógł bym zrobić tak.

Podłączyć turbinę i solar pod ten sterownik ładowania do niego akumulatory a do zacisków akumulatorów drugi sterownik od solara do wejścia gdzie podłącza się aku i z wyjścia tego drugiego sterownika na urządzenie. Oczywiście wejście drugiego sterownika pod które podłącza się solary zostało by nie podłączone więc pełnił by on rolę zabezpieczenia.

Czy dobrze kombinuje czy to zda egzamin?
  • Wago
    prose
    Level 35  
    Tego nie próbowałem jeszcze ale chyba powinno zdać egzamin,a może ten sterownik podłączy do panela a ten ze zdjęcia pod turbinę i obydwa pod akumulator i wyjście ze sterownika load podłączyć odbiornik.
    j4r4
    Level 10  
    A więc tak dziś otrzymałem instrukcje obsługi i instalacji do turbiny którą posiadam przeglądając ją moim oczą ukazał się schemat połączenia i byłem bardzo miło zaskoczony w tej instrukcji był schemat połączenia właśnie z posiadanym regulatorem ładowania z którego wynika że obciążenie podłączone jest bezpośrednio do zacisków akumulatorów poprzez inwenter z zabezpieczeniem o przed całkowitym rozładowaniem. Jak będe miał dostęp do skanera to ze skanuje i pokażę ten schemat. Co prawda to był inwenter na 230v ale co szkodzi dostosować przetwornicę do swoich potrzeb.

Więc postanowiłem zrobić tak.

Turbina + solar - regulator ładowania - aku - przetwornica dc/dc z zabezpieczeniem przed głębokim rozładowaniem - urządzenia

O efektach poinformuje dla przyszłych zainteresowanych oraz pokaże fotki a bardzo dziekuje koledze prose za zainteresowanie problemem.

pozdrawiam
    j4r4
    Level 10  
    Witam ponownie.

A więc tak cały system w końcu zagadał, całość podłączona tak jak sugerował kolega prose i jak narazie wszystko działa bez zarzutu zasilanie na poziomie 24v-25v. Fotki całości zamieszczę nie długo. Na początku zasilanie szło tylko z solara i tak jak kolega sugerował w dni słoneczne nie było problemu to w pochmurne już gożej a w nocy wszystko stawało, teraz po dołożeniu turbiny jedno z drugim się świetnie uzupełnia. Teraz czas na test całosci który musi rozłożyć się w czasie aby oddać do użytku. O wynikach niebawem poinformuję.

pozdrawiam
    j4r4
    Level 10  
    Od ostatniego postu minęło już sporo czasu. Więc mogę dzisiaj powiedzieć że cały system się nie spełnia a dokładniej mam wrażenie że kontroler od turbiny nie działa prawidłowo. A dokładniej na mój rozum kiedy napięcie na akumulatorach spada poniżej 24v powinno załączyć się ładowanie z turbiny i doładować akumulatory, a tak się nie dzieje kontroler hamuję cały czas turbinę mimo spadku napięcia cały czas świeci się dioda BREAKE, i napięcie na aku spada aż do momentu załączenia się zabezpieczenia przed całkowitym rozładowaniu i odcięciu urządzeń od zasilania i tak to wisi do momentu kiedy sie pojawi słonce i solar doładuję do napięcia w którym kontroler ponownie załączy urządzenia. Wynika to z tego że turbina praktycznie nie ma żadnego wpływu na ładowanie np. dziś jest dzień wietrzny turbina może śmiało śmigać a kręci się bardzo niemrawo oczywiście napięcie spadło poniżej normy urządzenia wyłączyły się i nie pracują. Moim skromnym rozumieniem jest, jest silny wiatr to powinno doładować a tu nic. Co koledzy radzicie jak to sprawdzić czego szukać. Dodam że po odłączeniu turbiny od sterownika turbina nabiera obrotów jak wentylator :).

PS Tak sobie myslę czy czasem pojemność akumulatorów nie jest za mała w sumie 36Ah
    prose
    Level 35  
    Witam napisz coś więcej o turbinie ile A , V , moc ,sprawdż turbinę .
    j4r4
    Level 10  
    OK jutro to zrobię bo dziś już nie mam do tego dostępu turbina jest na 35m masztu. Wiadomo jeśli nie będzie napięcia miedzy fazami to uszkodzona turbina a jeśli to napięcie będzie to co dalej... Pytam bo muszę się wdrapać na 35m a nie będę latał co chwile :) góra dół więc pytam ewentualnie co dalej.
    prose
    Level 35  
    Sprawdz jeszcze omomierzem regulator od strony turbiny czy czasami niema zwarcia na mostku, odłącz akumulator .

Dodano po 6 [minuty]:

Na przewodzie możesz sprawdzić jak odłączysz od regulatora.
    j4r4
    Level 10  
    OK jutro dokonam pomiarów i przedstawię wyniki. A mam pytanie czy czasem ten regulator od solara nie wprowadza w błąd tego regulatora od turbiny pod sterownik od solara jest wpięty solar i obydwa sterowniki podpięte równolegle do aku. Obciążenie wpięte jest do sterownika od solara i to on zabezpiecza przed całkowitym rozładowaniem. System solarny działa poprawnie jest słońce działa system.
    prose
    Level 35  
    Spróbuj odłączyć tamten regulator od panela i sprawdź jak się będzie zachowywał .
    j4r4
    Level 10  
    Tez właśnie o tym pomyślałem by tak zrobić.
    j4r4
    Level 10  
    Pomiary zrobione.

Turbina sprawna po odłączeniu rozkręca się jak głupia, napięcia miedzy fazami sięgają ok 30v gdy turbina jest rozkręcona.

Regulator ten okazał się niesprawny. A mianowicie sam pomiar mostka nic nie wskazywał to pokusiłem się o rozkręcenie tego regulatora no i na wyjściu mostka cały czas zwarcie. Odłączyłem mostek mostek przemierzony sprawny szukałem dalej i pod płytką była dioda która była włączona pomiędzy + i - który wychodzi z mostka okazała się całkowicie zwarta i przy kopcona. Po jej wymianie zwarcia brak. Postanowiłem to złożyć i wypróbować podłączyłem spowrotem do instalacji nadal świeci BREAKE turbina co prawda kreci się juz szybciej być może kontroler hamuje bo napięcie na aku 26,3V. Teraz czekam co będzie dalej czy ten sterownik juz zadziała prawidłowo czy go wymienić na inny.

Dodano po 5 [godziny] 38 [minuty]:

Niestety musi być coś z nim więcej ponieważ urządzenia już sie rozłączyły co znaczy że jest wiatr ale nie ładuję na piszę tak kontroler idzie do śmieci polećcie coś dobrego.
    prose
    Level 35  
    Musiał byś sprawdzić jeszcze mosfety szkoda wyrzucać ,rozbierz i zrób fotkę może coś doradzę , ja u siebie też regulator przerabiałem i hula do tej pory.

Dodano po 2 [godziny] 31 [minuty]:

Rated battery voltage
    24V
    Rated Wind Turbine Input Power
    600W
    Max Wind Turbine Input Power
    900W
    Rated solar input power
    300W
    Dumpload Start voltage
    27V
    Charge shut-off voltage
    29V
    Wind Turbine Brake Current
    25A
    Battery over discharge protection voltage
    21,6V
    Battery over discharge recovery voltage
    24V
    Output over voltage Protection Value
    32V
    Light Control on Voltage (factory default)
    2V (adjustable)
    Light Control off Voltage (factory default)
    3V (adjustable)
    Rated output current of Load 1 and 2
    10A
    Load 1 Output Control Mode (factory default)
    3 modes selection
    Load 2 Output Control Mode (factory default)
    3 modes selection
    Dumpload Control Mode
    PWM
    Wyświetlacz
    LCD
    Quiescent Current
    ≤20mA
    Temperatura otoczenia i zakres wilgotności
    -20 ~+55°C/ 35~85%RH
    Komunikacja (opcja)
    RS232, RS485, RJ45
    Funkcja kompensacji temperatury (opcjonalnie)
    -4mV/°C/2V, -35°C ~ +80°C
    By-pass Function (optional)
    Auto Switch
    Wymiary (DxSxW)
    142 x 150 x 82 mm
    Waga
    1,9 kg

j4r4
    Level 10  
    Mosfety są sprawne przemierzyłem po naprawie tak jak resztę elementów a sterownik jak nie pracuje tak nie pracuje. Gdzie mogę kupić taki sterownik zależy mi na czasie by oddać punkt do użytku wiadomo kasa wywalona a nic nie zarabia.

Dodano po 5 [godziny] 19 [minuty]:

Już znalazłem.
    kriss032
    Level 20  
    Co tam znalazłeś daj linka też chcę zmienić sterownik do mojego wiatraka obecnie używam sterownika zakupionego na allegro od dostawcy Intersmoll nie polecam chociaż sterownik działa aku się ładują ale........ pobór prądu przez sterownik w czasie gdy nie ma wiatru to 0.4 ampera masakra po tygodniu bez wiatru sterownik wsysa cały prąd z aku
    0,4 a x 24 h = 9,6 AH na dobę razy kila dni ??????

Jeżeli masz zamiar zakupić nowy sterownik pytaj jaki pobiera prąd w czasie czuwania producenci raczej nie podają tego w opisie

Mój sterownik ma dwa przekażniki 40 A które w czasie czuwania są pod napięciem i chyba to główny winowajca przeażniki odpowiedzialne są za hamowanie wiatrakiem przez zwieranie faz i coś tu producent schrzanił czy przedobrzył na pusto bez prądu przekażniki zwierają fazy wiatraka czyli zatrzymują wiatrak, dopiero przy podłączeni aku fazy zostają rozwarte przez przekażniki i wiatrak rusza

Mam podobny wiatrak 12 V jak twój produkcji Tureckiej jest to wiatrak który lubi wysokie obroty i duży wiatr zaczyna ładować dopiero jak wiatr gwiżdze w odciągach masztu i sam wiatrak wydaje charakterystyczny dzwiek te 500 Wat w opisie to bujda maksymalnie udało mi się z niego wycisnąć 120 wat

Dodano po 19 [minuty]:

Twój sterownik może być sprawny przy słabym wietrze śmigło się kręci a ładowania nie będzie dopiero przy wysokich obrotach śmigiełka nastąpi ładowanie
    Sprawdż na sterowniku czy wiatrak podaje napięcie między fazowe żeby było ładowanie powinno wynosić więcej jak 12 V Aha jak masz akumulator naładowany do pełna wiatrak się zatrzyma lub nie ruszy 3 fazy wiatraka zostaną zwarte przez regulator celem oszczędzania śmigiełka na jakiś czas w regulatora czas ten jest różny nawet do pół godziny

Możesz obciążyć aku np żarówką po pewnym czasie napięcie n aku spadnie i wiatrak ruszy
    j4r4
    Level 10  
    Kolego Kriss032 ja wiem że ten wiatrak generuje prąd przy wysokich obrotach i to tez tak jest napisałem wcześniej że po odłączeniu rozkręca się jak wentylator dając dość wysokie napięcie w końcu wisi on na 35m wysokości tam praktycznie zawsze wieje. Co do regulatora pisałem również że gdy aku są słabe też nie ładuje cały czas BREAKE. Zresztą sprawdzone w czasie przemierzone itd itd. Sterownik cały czas daje BREAKE aż wyładuje aku.

Zakupiłem oto taki regulator http://so-led.pl/pl/p/Hybrydowy-kontroler-ladowania-wiatrowo-solarny/453 zobaczymy po testach czy warto.
    kriss032
    Level 20  
    Napisz jak będzie po testach ciekawe ile prądu pobiera ten nowy sprzęt w trakcie czuwania gdy nie ma wiatru U mnie nie zawsze mocno wieje, mój maszt ma 15 metrów wokół teren odkryty najbliższe drzewa 5 do 10 metrów w odległości 500 metrów, dzisiaj wieje, latem mocny wiatr jest bardzo rzadko
    j4r4
    Level 10  
    Witam

A więc sterownik zainstalowany, i napisze od razu dzień do nocy sterownik ładnie reguluję turbiną aż miło się patrzy doładowuje aku na bieżąco co prawda działa parę godzin dopiero ale efekt widoczny , nie to co to dziadostwo z początku postu od razu mówię nie polecam i odradzam sam straciłem na szajs 160zł (zakupione na znanym portalu aukcyjnym). Co do działania jak na razie nie mam zastrzeżeń. Zastanawiam się czy czasem nie mam za małej pojemności aku w sumie 36Ah i wydaję mi się że jak nie będzie wiatru czy słońca przez ponad 24h będzie krucho obecnie moc pobierana przez odbiorniki 0,7A przy 24V. Moc oddawana przez turbinę dochodziła w momentach do 100W ok 30V, solar nie ładował duże zachmurzenie sterownik pokazywał 23V ale 0W. Co wy myślicie o tych aku nie za mała pojemność.
    prose
    Level 35  
    Witam trochę za mała ,przyjdzie wiosna i słonko i nie będzie co ładować,