Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mercedes Sprinter CDI - kopci i brak mocy

wradomski 18 Dec 2013 08:17 4587 3
    wradomski
    Level 2  
    Mercedes Sprinter CDI 2001rok, silnik 2,2 CDI 130KM. Problem jest taki że z rana gdy odpalam samochód strasznie kopci (łuna za samochodem jakby się palił i śmierdzi spalonym olejem), chodzi nierówno i kompletnie nie ma mocy - nawet pusty ma problem żeby podjechać pod lekką górkę czy ruszyć z miejsca. Przejadę nawet niecałe 10KM wszystko wraca do normy - nie kopci, silnik chodzi równo i idzie jak rakieta tak jak powinien chodzić, ma swoją pełną moc i nic nie śmierdzi. Zauważyłem że robi tak głownie gdy jest wilgotno lub silnik jest zimny - jak się rozgrzeje lub jest gorąca pogoda to już jest ok, sprawdzałem na komputerze nie wykrywa żadnego błędu. Turbina chodzi w porządku także to napewno nie jest jej wina, gdzie szukać przyczyny?
    PeCet99
    Level 11  
    Jakim to "komputerem" sprawdzałeś że nie wykrywa żadnego błędu ? Musisz pojechać do kogoś kto ma StarDiagnozkę lub ewentualnie do ASO i zrobić pełną diagnostykę szczególnie na zimnym silniku.
    wradomski
    Level 2  
    Viaken, nie mam pojęcia już gdzie szukać przyczyny, czy może gdzieś zwarcie w instalacji, czy wtryski, jest mnóstwo opcji teoretycznie
    PeCet99
    Level 11  
    Dokładnie tak jak mówisz jest mnóstwo opcji teoretycznie. A jedynym rozwiązaniem dla Ciebie jest zdjagnozowanie usterki przez StarDiagnosis (StarDiagnosis lub po naszemu StarDiagnoza to jedyny "komputer" który potrafi zdiagnozować i naprawić mercedesa :) no albo jeszcze ASO ale tam Cię drogo skasują. Przyjedź do mnie to podłączymy i zrobimy :) Viakenem i innymi uniwersalkami nie zrobisz nic.