Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel Insignia Tourer - Elektryczna klapa bagażnika

Kains 18 Dec 2013 08:26 14061 2
    Kains
    Level 11  
    Witam,
    mam problem jak w temacie z klapą bagażnika w Oplu Insigni Kombi 2009. Jest ona otwierana i zamykana elektrycznie.. a przynajmniej była. Niestety podczas wymiany przycisku do otwierania zupełnie "zgłupiała". Możliwe, że powodem jest to, że uniosłem ją mechanicznie do góry.
    Problem pojawia się, gdy wciskam przycisk otwarcia klapy przy kierowcy (MAX, 3/4, OFF)lub z pilota, klapa tylko odskakuje natomiast nie idzie w górę. Gdy w jakiś sposób uda się ją uchylić wędruje w górę i za chwilę zawraca. Zjeżdża mniej więcej do połowy i znów wraca do góry - tak w kółko. Powyższej sytuacji towarzyszy podwójny sygnał/dźwięk (podobny do tego przy otwartych drzwiach). Dodatkiem jest, że gdy próbuję zbyt długo "usprawnić" klapę znikają światła z tyłu wszystkie poza trzecim światłem stop i kierunkami. Dopiero po odłączeniu sterownika w tylnym prawym boczku bagażnika światła działają, lecz klapy w ogóle nie da się otworzyć. Teraz pytania:
    1. czy jest to kwestia nowego programowania?
    2. czy usterce uległ siłownik główny klapy,
    Serwis Opla u którego byłem zachęcił do wymiany siłownika, ale zaproponował to z taką pewnością, że wolę poradzić się specjalistów na tym forum,
    z góry dziękuję za propozycje,
    pozdrawiam
    Kains
    Level 11  
    Witam,
    informacyjnie podczas wcześniejszej wymiany przycisku otwarcia klapy bagażnika, uszkodzeniu uległa instalacja elektryczna tj. przerwany kabel,
    temat zamknięty.
    Pozdrawiam.
    Darcopolo23
    Level 1  
    Witam, czy siłownik elektroniczny w insigni kombi, można zastąpić jakimś zwykłym hydraulicznym takim jak z lewej strony ? Od dłuższego czasu mam z nim kłopoty i chce się go pozbyć, a ceną elektronicznego zwala z nóg. Dzięki za odpowiedź