Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Procomp B785 - stary BX440 do mocnego liftingu. Windows 98 SE.

18 Dec 2013 16:23 5643 69
phoenixcontact
    swiercm
    Moderator on vacation ...
    tzok wrote:
    Kiedyś się tak porwałem na upgrade Celeron 2.0 na Pentium 4 2.0 i nie było żadnej zauważalnej różnicy

Fakt.
    Należało wtedy zrobić Upgrade z Celka 2.0 zapewne Northwood s478 ma P4 2,4GHz też Northwood s478. Tu różnica u mnie była kolosalna (SIS648 na MoBo 8SG667 Gigabyte'a). I w zastosowaniu internet i w zastosowaniu gry, YT, itp.

Wszystko też zależy od ilości RAM, bo wiadomo, że jak zrobisz upgrade CPU na małej ilości RAM (minimum ten 1GB na XP musisz mieć), to różnicy nie zobaczysz, bo mulenie dysku spowolni wszystko tak, że nie będzie różnicy czy to Celeron czy pełny Pentium.
  • phoenixcontact
    tzok
    Moderator of Cars
    Była, bo było wyższe FSB, tyle że ten Celeron się dużo lepiej kręcił od P4 i podkręcony to zdecydowanie górował nad P4. Ostatecznie na tej platformie też przesiadłem się na P4 2.4HT. Próbowałem też Prescotta 3.0 ale to był niesamowity grzejnik i wróciłem do 2.4. RAMu tej maszynie nigdy nie brakowało, w chwili "odejścia na emeryturę" miała 2GB. Za czasów Cel/P4 2.0 było chyba 1GB i Win2000 SP4 i płyta na i845PE (AsRock P4i45PE), później była już na i865PE (Abit IS-7 E2).
    swiercm
    tzok wrote:
    Abit IS-7
    bez E2

Bardzo dobra płyta. Z 2,4GHz Northwood idzie na 2,7GHz bez zająknięcia, gdzie na 8SG667 ledwo na 2,5GHz chciał iść.

No ale to nie ten temat. Kiedyś otworzymy o typowo P4 i jego osiągach.

Autorze - ciekaw jestem, co z Twoich kombinacji wyjdzie.
    Anonymous
    Level 1  
    swiercm
    kuferekczasu wrote:
    Zakup przejściówki z procesorem wynosi prawie 2x niż zakup MSI BXmaster. Dziwne.

Zdobyć porządną przejściówkę wcale nie jest tak łatwo, stąd i cena podejrzewam kosmos... Miałem w swojej historii kilka i niektóre nie działały jak należy. Nawet jeśli działały dobrze, to OC graniczyło z cudem, a i programy nie radziły sobie do końca poprawnie z takim rozwiązaniem.
    Zmieniłem płytę na S370 po prostu i wtedy mój wybór padł na Abit'a. Równie dobre robił wówczas Asus, ale był sporo droższy.
    Anonymous
    Level 1  
    swiercm
    Poszukaj dobrze wstecz na forum Elektrody. Ostatnio był jeden temat właśnie o przejściówce w roli głownej, bodajże MSI.

Masz rację, że przejściówka plus procesor może kosztować więcej niż na prawdę mocna płyta pod S370. No, ale skoro MoBo lipnej firmy ProComp musi zostać... Coś za coś.
  • phoenixcontact
    DarekPhilips
    Level 18  
    Zgadza się była przejściówka MSI dedykowana do płyt MSI serii upgrade , kiedyś ją nawet miałem ale w jakiejś paściatej płycie ECS ,pozwolila mi uruchomić celka chyba 900 z jądrem coppermine .Poszukaj takowej z tego co pamiętam miała wysoki mnożnik zdajesię do 15x i do tego stabilizator napięcia automatyczny . Jak bardzo Ci zależy to mogę jej poszukać może jeszcze gdzieś jest w gratach .
    Dokładnie jak pisałem MSI MS-6905 a tu masz manual http://www.msi-computer.co.jp/manual/6905Masterv10.pdf , ponoć nawet odpalali na niej tualatina
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Level 1  
    tzok
    Moderator of Cars
    kuferekczasu wrote:
    Pytanie brzmi nie o to, czy wymiana CPU i RAM coś zmieni, pytanie brzmi o ile?
    Coś zmieni ale nie uczyni z niego użytecznego w dzisiejszych warunkach komputera. Nawet jeśli wpakujesz tam Tualatina 1.2GHz i do tego 1GB RAMu...

kuferekczasu wrote:
    Gdybym wymienił mobo to byłoby połowa komputera i absurd.
    Kiedy jedyne co z tego komputera się nadaje to obudowa... za 200zł możesz kupić 10x lepszy komputer niż cokolwiek co możesz uzyskać na tej płycie. Jak chcesz eksperymentować to ok, baw się i chętnie doradzę ale jeśli chcesz z tego zrobić komputer użytkowy to ta droga nie ma najmniejszego sensu.
    Anonymous
    Level 1  
    Anonymous
    Level 1  
    Anonymous
    Level 1  
    sylweksylwina
    Moderator of Computers service
    Niestety, też mam płytę na BX'ie, są wybredne. Tu masz FAQ co do kompatybilności RAM: http://homepage.hispeed.ch/rscheidegger/ram_bx_faq.html

Jak kości są zorganizowane 16Mx8 i nie będą oznaczone jako high density to moduł 256MB może być w całości widoczny.

Mam trochę SDRAM'ów, jak będziesz chciał to mogę czegoś poszukać, ale raczej takich widzianych w całości przez BX nie znajdę.
    Anonymous
    Level 1  
    zen3x
    Level 34  
    Jaki masz model płyty na bx?

Dodano po 16 [godziny] 29 [minuty]:

Poszukałbym takich 32Mx72 w przypadku ecc lub 32Mx64 w przypadku zwykłych.
    sylweksylwina
    Jak ma być legalny to musiałbyś poczytać co twierdzi o tym microsoft.
    Ta licencja OEM na pewno nie będzie legalna bo jak masz napisane: "Do rozpowszechniania wyłącznie z nowymi komputerami PC".
    Nie ma żadnej weryfikacji legalności klucza tylko czy jest poprawny - ale klucza z internetu nie zaproponuje bo nie wolno.
    Anonymous
    Level 1  
    helmud7543
    Level 43  
    Zakończyłeś stary temat, ale jak chcesz mocniejszy sprzęt pod Windows 98 to szukaj płyt pod Socket A na chipsecie VIA KT600. Obsługiwały DDR do 3 GB (wiem że tyle nie obsłuży 98 ale jakby coś to jest jeszcze możliwość rozbudowy i XP działał na tym całkiem fajnie, do wersji SP2 bo w SP3 coś spartolili) i miały złącze SATA (niestety tylko SATA 1 chyba że był dodatkowy mostek, jeśli nie to brak obsługi urządzeń innych niż HDD oraz problematyczna obsługa dysków HDD w generacji SATA 2 i nowszych). Karta graficzna z czasów Radeona 9700 (DX 9 i świetna wydajność jak na tamte czasy) ew. jakieś klony o mniejszej wydajności typu Radeon 9500 czy 9600 ale nadal z obsługą DX 9). Co do zasilacza to w zależności od płyty zasilanie procesora "po staremu" (czyli 5V) ale były też wersje z gniazdem P4. Return to Castle Wolfenstein (na 98 SE) czy Need For Speed Underground (na XP) chodziła na tym pięknie, Half Life 2 długo się ładował (RAM) ale działał na pełnych detalach i niskiej rozdzielczości (na XP). Sam Windows 98 SE działał mi na czymś takim na 512 MB RAM w dwóch kościach po 256.
    Wydajność sprzętu niestety za mała do przeglądania współczesnych stron.
    Antywirusy ciężko będzie znaleźć pod ten system, to znaczy znaczy znajdzie się ale nie wspierane (nie będzie nowych definicji).
    Anonymous
    Level 1  
    sylweksylwina
    helmud7543 wrote:
    szukaj płyt pod Socket A na chipsecie VIA KT600.

Akurat tak się składa, że mam płytę na KT600, tylko jest jakaś okrojona wersja OEM (MS-7015)

helmud7543 wrote:
    Karta graficzna z czasów Radeona 9700 (DX 9 i świetna wydajność jak na tamte czasy) ew. jakieś klony o mniejszej wydajności typu Radeon 9500 czy 9600 ale nadal z obsługą DX 9).

Z mocniejszych kart na AGP to mam tylko GF4-TI4200-X8 i FX5900XT, ale słabszych to mam jeszcze multum ale to raczej do komputera z ery PII/PIII: Radeon 8500/9000/9100 (nie wiem dokładnie, ale chyba to był 8500), 9600SE + CD ze sterownikami ;),9250, GF2 MX400, GF4 MX440 no i S3 Virge/GX2

Z płyt głównych wspomniany 440 BX to ECS P6BX-A+ 1.1, i915 to znany Asus CUSL-C.
    Jeszcze dużo SDRAM'ów, FDD, Pentium'ów 3 na S370.

Więc jak ktoś byłby zainteresowany to PW :D
    Anonymous
    Level 1  
    sylweksylwina
    sylweksylwina wrote:
    Tu masz FAQ co do kompatybilności RAM: http://homepage.hispeed.ch/rscheidegger/ram_bx_faq.html

Jak kości są zorganizowane 16Mx8 i nie będą oznaczone jako high density to moduł 256MB może być w całości widoczny.

Dokładnie opisane w języku angielskim pod punktem pytaniem "Q: I don't quite understand which 256MB modules will run. Can you explain a bit more on those 16Mx8 etc. terms?"

Widocznie pamięci widoczne w połowie mają niekompatybilny układ pamięci z 440 BX.
    Jak pisałem, jest to specyficzny chipset, wymagający odpowiednich pamięci. Na ten moment nikt raczej nie sprzedaje kości 256MB opisanych jako "kompatybilne z BX 440". Szanse zobaczenia pełnego rozmiaru modułu mają moduły 2 stronne z 16-ma układami, o organizacji 16Mx8.
    jarrod
    Level 22  
    Z ciekawości poszukałem w szafie BX'a.
    Jedyne co pokazało pełną pojemność to pamięć kingstona.
    Płyta Asusa P2B-DS.

Działający dwustronny kingston.

Pamięci pokazujące połowę pojemności:
    - jednostronny GoodRam
    - dwustronny Spectec (wilk)
    - jednostronny noname
    sylweksylwina
    Taktowanie nie ma znaczenia jeżeli jest wyższe na pamięciach. Po prostu będą wolniej działały.
    zen3x
    Level 34  
    Jak lubisz takie retro powroty to poszukaj sobie płyty na i820. Pamięć do tego jest tania i szybka.
    Anonymous
    Level 1