Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmywarka Arriston LL42 - kod błędu: LED świeci 4 i 6 dioda

elJaRoo 18 Dec 2013 18:13 3198 3
    elJaRoo
    Level 9  
    Witam
    Czy ktokolwiek wie jaki jest kod błędu jeśli świeci 4 i 6 dioda. Problem występuje przy każdym programie, moment występowania jest nieregularny. Czasem nawet program przejdzie do końca. Dodam że zmywarka to Ariston LL42. Oczywiście jestem wdzięczny za każdą informacje.

Pozdrawiam Jarek
    densflor
    Level 11  
    Witam

Czy coś Ci się udało dowiedzieć? , może nawet naprawić ? Mam ten sam kod błędu w ll43
    pozdrawiam
    danz
    elJaRoo
    Level 9  
    Niestety niewiele. Znalazłem opisy kodów błędów (w załączeniu)

Zakładam ze opis kod dotyczy "rodziny zmywarek" tzn opis błędów dla LL64&65 dotyczy również mojej zmywarki. Zgodnie z tym problem dotyczy grzałki, jednak zmywarka grzeje wodę. Problem zaczyna się przy płukaniu, czasem suszeniu.

Ostatnio rozebrałem zmywarka, przeczyściłem styki i teraz zamiast kody 4&6 świeci mi tylko ostatnia dioda, co oznacza problem z czujnikiem NTC, nie wy pozycjonowanie zmywarki (???) albo błąd płyty głównej.

W moim przypadku wymiana płyty głównej to okolu 350zl, wiec najpierw poszukam i wymienię czujnik NTC z nadzieja ze to właśnie on powoduje problem. Bedze relacjonował naprawdę zmywarki.
    Pzdr Jarek
    densflor
    Level 11  
    Witam

U mnie naprawione. Wymontowałem pompę myjącą i wyregulowałem dokręcenie wirnika pompy do wałka silnika. Wirnik się zacinał i to generowało błąd 4 i 6.
    pozdrawiam
    danz.