Witam, dziś chcę zaprezentować dość prostą ale przydatną rzecz jaką jest, regulator obrotów.
Schemat tego regulatora jest bardzo prosty i składa się tylko z trzech elementów. W tym z tranzystora NPN BD 139, potencjometru 5K i rezystora 100Ω. Prócz tego dodałem jeszcze dwa kondensatory, których nie przylutowałem ostatecznie do płytki.

Sam schemat znalazłem w internecie i powieliłem by ostatecznie mieć osiem kanałów.
Gałki do potencjometrów przemalowałem z koloru złotego na czarny, by mieć wskaźnik gałki właśnie koloru złotego. Do podłączenia wentylatorów użyłem zwykłych złącz 3 pin, z czego tylko dwa są używane.
Płytkę zaprojektowałem w eaglu która wygląda tak:

Jako obudowę tego urządzenia wykorzystałem obudowę po zwykłym napędzie optycznym, którą trochę zmodyfikowałem. Gdyż odciąłem dwie boczne ściany od górnej pokrywy, które przylutowałem w tych samych miejscach lecz do dolnej podstawy. Front tego jest zrobiony ze standardowej maskownicy obudowy cooler master advanced 690 II, która dla wzmocnienia jest po bokach przyklejona klejem na gorąco. Całość już po przylutowaniu pomalowałem sprayem kolory czarnego. Co mogło wyjść lepiej, lecz po włożeniu do obudowy nie tych gorzej pomalowanych miejsc.
Płytka nie wyszła najlepiej, bo jest trochę podtrawień, lecz nie ma ich na samych ścieżkach więc tak bardzo to nie przeszkadza. A samo pcb nie jest szczególnie małe, choć tu nie musiałem zbytnio upychać elementów, bo wolnego miejsca nawet teraz jest dużo.

Po pierwszych testach zobaczyłem że tranzystory grzeją się trochę, więc na wszelki wypadek dodałem dwa nie duże radiatory. Które wystarczają do ich schłodzenia i ciągłej pracy regulatora
Koszt takiego urządzenia nie jest duży, gdyż jeden kanał kosztuje kosztuje około 3,20zł za części elektryczne i 1,40zł za tą gałkę użytą prze zemnie. Więc w tym przypadku za osiem kanałów zapłaciłem 36zł. Napędy optyczne na obudowę można znaleźć już za niecałe 10zł, i jeszcze do tego spray który w miejscowym sklepie kosztował 20zł.
Czyli ostatecznie wyszło około 65zł, bez przesyłek gdyż wszystkie rzeczy kupowałem na miejscu.
Tego regulatora prócz do wentylatorów z powodzeniem można użyć do regulacji np. jasności oświetlenia w obudowie
Teraz już po kilku miesiącach używania wszystko działa dobrze i nic na razie się nie zepsuło. A jest to dosyć przydatne gdy chce się na bieżąco regulować obroty wentylatorów.
Jeśli ktoś chciał by zrobić coś podobnego to polecam po eksperymentować z wartością rezystora i potencjometru, gdyż obecnie teraz regulacja napięcia zaczyna się już od 0V. Przez co połowa obrotu jest praktycznie nie używana, bo większość wentylatorów zaczyna działać dopiero od ~6v. I warto to zmienić by móc dokładniej to regulować.
W załączniku dodaję schemat i płytkę w eaglu, a tak że gotowy do wydruku plik pdf.
Cool? Ranking DIY