Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Monitor podłączony pod kartę graficzną się nie załącza

Dzoyo 19 Gru 2013 10:59 819 5
  • #1 19 Gru 2013 10:59
    Dzoyo
    Poziom 9  

    Witam, opiszę mój przypadek od początku.
    Zostawiłem stary komputer na 3 miesiące bez włączania i po tym czasie, bez wcześniejszego czyszczenia itp. wróciłem i chciałem go uruchomić. Gdy do płyty głównej było podpięte 4 pinowe zasilanie, wiatraki startowały na ułamek sekundy i wszystko gasło, więc zwaliłem winę na płytę główną.

    Kupiłem nową płytę główną, procesor i ram. Ze starego komputera przełożyłem zasilacz, hdd i kartę graficzną i problem tkwi w tym, że monitor nie startuje pod tą starą kartą graficzną. Próbowałem ustawiać w biosie żeby obraz startował z PCIE, ale po zapisaniu ustawień i restarcie komputera nic się nie dzieje a co lepsze za każdym razem kiedy wejdę z powrotem w bios, w miejscu gdzie przestawiałem na PCIE zawsze wraca AUTOMATIC.
    Menadżer urządzeń karty nie wykrywa.
    Przy starcie komputera, diody na karcie zapalają się na chwile, ale wydaję mi się, że w starym komputerze przy starcie świeciły się one przynajmniej 2x dłużej.

    Teraz pytanie, czy razem z tą płytą główną zepsuła się karta, czy ma ktoś jakiś pomysł, proszę o pomoc bo na zintegrowanej karcie dłużej nie pociągnę :)

    Specyfikacja sprzętowa:

    Procesor: Intel Core i5-3470
    Płyta: Asus P8B75-V
    Zasilacz: Logic 600w
    Karta graficzna: Radeon 4850HD
    Windows 7

    1. Dodam, że na tej nowej płycie głównej są 2 wejścia (złączone ze sobą) na zasilanie 4 pinowe, od mojego zasilacza odchodzi tylko 1 kabel 4 pinowy i jest on podłączony z prawej strony tego wejścia, lewa strona jest pusta.
    2. Czy ta karta graficzna może być podłączona pod wejście z napisem PCIE 3.0, bo wyczytałem, że ta karta ma wejście 2.0 (ale pewnie to nie ma znaczenia)

    Chyba wyczerpałem temat, proszę o pomoc :)

  • #2 19 Gru 2013 11:05
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  

    Biorąc pod uwagę produkt zasilaczopodobny, którym jest:

    Dzoyo napisał:
    Logic 600w


    Zasilacz z "czarnej listy"

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html

    Należałoby sprawdzić kartę graficzną na innym komputerze lub podstawić prawdziwy zasilacz i sprawdzić tę kartę w Twojej nowej płycie.

    Czy karta PCI wybrana w biosie ? Czy zintegrowana wyłączona ?

  • #3 19 Gru 2013 11:08
    Dzoyo
    Poziom 9  

    Kiedy go kupowałem nie był jeszcze na czarnej liście :) Muszę posprawdzać ale niestety nie mam teraz takiej możliwości w najbliższym czasie będę się starał.

  • #4 19 Gru 2013 11:09
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  

    Kiedy go kupowałeś ? Może po prostu się wyeksploatował ten wynalazek. Zmierz napięcia w spoczynku oraz stresie.

  • #5 19 Gru 2013 11:33
    Dzoyo
    Poziom 9  

    Nie jestem w stanie sobie dokładnie przypomnieć, ale +/- 2,3 lata temu, nie dysponuję teraz miernik a nie wiem czy jest sens sprawdzania programami, jeżeli tak to prosiłbym o nazwę jakiegoś w miarę wiarygodnego programu.

    Jeżeli chodzi o bios to napięcia prezentują się tak:

    3,32v
    5,00v
    12,28v

  • #6 19 Gru 2013 11:36
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  

    Ten zasilacz jest od ponad 4 lat na "czarnej liście".

    Dzoyo napisał:
    jeżeli tak to prosiłbym o nazwę jakiegoś w miarę wiarygodnego programu


    Należy zwrócić szczególną uwagę na to iż pomiary napięć wykonane przez wszelkiego rodzaju software typu Everest, HWMonitor, SpeedFan itp. są tylko poglądowe i w rzeczywistości nie są miarodajne.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1184180.html

    Po raz kolejny przypominam iż do pomiaru napięć zasilacza należy użyć multimetru.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME