Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lanos 1,5 16v LPG - po resecie ECU gaśnie na gazie

19 Gru 2013 12:46 3249 2
  • Poziom 12  
    Witam.

    Kupiłem 2 miesiące temu lanosa na gaz, 99 rok, przebieg prawie 200 tys., z czego 120 tys. na benzynie, instalacja założona w 2009 i do wczoraj śmigał bez problemu, na gazie jeździł lepiej niż na benzynie, aczkolwiek palił 11-12l gazu. Przełączał się na gaz często zaraz po odpaleniu, bo samochód sam wchodził na bardzo wysokie obroty. Reduktor LE 98, elektrozawór gazowy Med, układ sterujący LC 01, zbiornik Stako, zawór tankowania BRC, wielozawór BRC obudowa wielozaworu Stako (przepisane ze świadectwa homologacji).

    W dniu wczorajszym, bo bardzo długiej jeździe w korku, przy ruszaniu zgasł i coś strzeliło. Od tamtej pory był problem zarówno na gazie jak i na benzynie, ledwo dojechałem do domu. Auto wydawało się nie mieć w ogóle mocy, jak by tylko w 30% reagowało na pedał gazu, a silnik wył. W trakcie jazdy zapalała się kontrolka check (zaraz po odpaleniu jej nie było, tylko po rozpędzeniu do ok. 40 kilometrów i już się świeciła potem, bez różnicy czy na pb czy na lpg). Odczytałem po powrocie do domu kod błędu i chodziło o 44. Zresetowałem ECU przez odłączenie klemy ujemnej, po 20 minutach kluczyk w pozycji ON na 5 sekund, powrót na 5 sek., przekręcenie zapłonu na ułamek sekundy, aby nie zapalił (tak doradził mi tata), dopiero potem zapalenie i danie mu pochodzić przez kilka minut. Po resecie na benzynie jeździ idealnie, ale na gazie nie jeździ w ogóle, to znaczy gdy stoi i przełączy się na gaz to w ułamku sekundy gaśnie, a gdy przełączy się w czasie jazdy to gaśnie po zatrzymaniu się, po puszczeniu pedału gazu.

    Resetuję właśnie ponownie ECU (tym razem wyciągnąłem bezpiecznik F5) i chcę go zaprogramować tak jak znalazłem w necie, czyli przekręcenie kluczyka na 5 sek., cofnięcie na 5 sek. i potem zapalenie silnika i nie dodawanie gazu. Czytałem, że musi się nagrzać, żeby włączyła się chłodnica albo gdzieś indziej podają, że do temp. 85 stopni, ale nie działa mi wskaźnik temperatury, nie wiem ile dać mu pochodzić :(

    Planuję jechać do gazownika dzisiaj ale wcześniej chciałem Was się poradzić drodzy forumowicze :) Bo skoro wcześniej na gazie jeździł idealnie, to może da się to jakoś wyregulować (co za pewne poprzedni właściciel zrobił tuż przed wystawieniem owego lanosa na sprzedaż) ?
  • Poziom 28  
    Strzał powoduje "rozerwanie" obudowy filtra i może "łapać" lewe powietrze. Sprawdź, czy obudowa od filtra nie jest nieszczelna. Różni gazownicy stosowali różne patenty. Pisząc "rozerwało" nie miałem na myśli totalnej destrukcji obudowy.

    pzdr
  • Poziom 12  
    Dziękuję za odpowiedź :) Problem okazał się błahy-zsunął się gumowy wężyk, z którego dmuchało powietrze, i nie trafiało tam gdzie trafiać miało (wystarczyła włożyć go w odpowiednie miejsce i problem zniknął).