Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wieża Sony HCD-H71, nie działa CD, wyświetla się NO DISK.

bilon 25 Mar 2005 13:44 1566 3
    bilon
    Level 10  
    Nie działa CD, po włożeniu płyty wyswietla sie napis NO DISK płyta nawet sie nie zakreci, silnik sprawdziłem i jest dobry. Wymieniłem laser bo myślałem ze przez niego są problemy ale objaw dalej jest taki sam. Są tam na płytce jeszcze scalaki smd ale nie wiem który mógłby być odpowiedzialny za ten objaw.
    Proszę o pomoc za którą z góry dziękuję
    daniel.sz
    Level 21  
    Witam po pierwsze laser nie zakręci płytą dopuki jej nie zobaczy czy w nowym laserze usunołeś zabespieczenie antystatyczne? (zworka) sprawdz czy laser świeci w sony dość często uszkadzały się taśmy łączące pickapa z serwo
    bilon
    Level 10  
    Zabezpieczenie przed założeniem nowego lasera usunołem, tasiemki nie sprawdzałem, w jaki sposób sprawdzić czy laser świeci?
    daniel.sz
    Level 21  
    Witam W pierwszym etapie należy sprawdzić, czy dioda emituje światło laserowe. W tym celu, w odległości około 5mm od soczewki umieszczamy detektor IR i włączamy zasilanie. W odtwarzaczach przenośnych należy zasymulować zamknięcie górnej pokrywy - ka-wałkiem kartki lub kartonu blokujemy przełącznik wykrywający za-mknięcie osłony. Niektóre odtwarzacze wyposażone są w dodatkowy czujnik obecności dysku (oprócz samej głowicy, która również jest wykorzystywana do stwierdzenia obecności dysku). Zwykle są to czujniki optyczne. Obecność dysku możemy zasymulować zasłaniając czujnik kawałkiem czarnej taśmy lub papieru. W tej sytuacji, po przyci-śnięciu przycisku PLAY, na diodę laserową powinno zostać podane zasilanie. Obserwując soczewkę głowicy, powinniśmy w zaciemnio-nym pomieszczeniu dostrzec słabe czerwone światło.
    Uwaga: Soczewkę należy obserwować zawsze pod pewnym kątem, nigdy bezpośrednio na nią. Niewidzialne składowe promieniowania mają o wiele większą moc niż widzialne czerwone światło i mogą być przyczyną uszkodzenia oka.