Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Creative T6100 + JBL GT5-12

Tomeqq 20 Dec 2013 00:35 1380 2
    Tomeqq
    Level 11  
    (Tak na początek , pewnie wielu spyta po co? Powie ze to bez sensu ! ze lepiej kupić to albo tamto że car audio jest do auta itp… może i tak. ALE PO ROSTU TO MAM I CHCE TO ZROBIĆ)
    Witam
    Nie dawno sprzedałem auto i została mi skrzynia basowa, leży sobie na półce w domu i aż żal patrzeć jak się marnuje wiec postanowiłem coś z tym zrobić. Ale na początek napisze co posiadam:
    - Skrzynia basowa z głośnikiem JBL GT5-12 - 275W RMS 4 Ohm
    - Wzmacniacz AUDIOMEDIA EX 800.2 po zmostkowaniu przy 4 Ohm moc 1 x 450W
    - zasilacz (do wzmaka) Mean Well SP-500-12 12V/40A 480W
    - zestaw Creative T6100 (5.1)
    - karta muzyczna C-Media 8738/PCI-SX (5.1)
    I teraz tak chce po prostu podłączyć moją skrzynie pod creativki a dokładnie wziąć z nich sygnał na wzmak i na JBL. A dlaczego właśnie z creativa a nie np. z wolnego wyjścia na karcie muzycznej? Dlatego że chce wszystkim sterować jednym pokrętłem ze sterującej satelitki a nie bawić się ze ściszaniem i podgłaszaniem a to na głośnikach a to w kompie a może jeszcze coś tam na wzmacniaczu.
    Mam taki pomysł, istnieje takie coś jak KONWERTER SYGNAŁU AUDIO RCA (CHINCH) HI/LOW czyli z wyjścia wysokiego napiecia , które idzie bezpośrednio do głośnika robi z powrotem niskie i ja je daje jako sygnał do wzmacniacza. ALE!? Chce tu właśnie zrezygnować z głośnika centralnego i właśnie jego sygnał skonwertować i puścić na wzmak ale z racji tego ze creativ to zestaw 5.1 to zastanawia mnie czy ten wzmacniacz oryginalnie wbudowany w subwoofer creativa nie puszcza mi na ten centralny tylko wysokiego pasma a niskie daje na sub? (pomijając fakt że creativki maja pasmo przenoszenia 40Hz - 20kHz a jbl schodzi do 22Hz ale to już przeboleje choć nie wiem czy to jest tylko specyfikacja głośników czy już wzmacniacz puszcza od 40Hz?)
    Zakładam ze na centralny idzie całe pasmo i robie tak, ucinam kabel z centrala podpinam pod konwerter (w nim jest nawet regulacja mocy sygnału) dalej pod wzmak i gra.
    Może tez być tak ze idzie tam tylko wysokie pasmo (jak to w ogóle sprawdzić? Na słuch nie bardzo bo choć by i szło tam pełne to taki ni chu… tam niskich tonów nie będzie słychać w tym centralnym czy satelitach) to mógł bym tez wziąć sygnał już przefiltrowany z głośnika z suba ale wolał bym żeby też tam sobie pukał. A może i wcale nie musze odpinać żadnych głośników tylko podpiąć równolegle konwerter pod basoway lub central w creativach? No i ustawiam wtedy już sobie LVL na konwerterze i LVL na wzmacniaczu synchronizując sobie wszystko z zestawem creativ wedle uznania i ciesząc się zestawe 5.2:)
    Jest to dobre rozwiązanie? Macie lepsze pomysły
    Nic nie będzie pracować na max raczej góra 30-40% ale myślę ze i tak zasilacz powinien więcej wytrzymać
    Mały koszt, konwerter około 20 zł i z 10 za kawałek kabla
    Z góry dzięki i pozdrawiam
    Tomeqq
    Level 11  
    nikt nie pomoże?
    PawelMajda
    Level 15  
    Na głośnik centralny idzie obcięte pasmo mniej więcej od 120hz, czyli zero basu.
    Może lepiej podpiąć ten cały konwerter pod przewody idące do głośnika w subwooferze od zestawu?
    Albo nawet zastąpić sub z zestawu tym samochodowym?

Pozdrawiam