Mam problem ze sterownikiem pieca co mianowicie nie odcina prądu od nadmuchu mimo że kontrolka pokazuje wyłączony, nadmuch cały czas działa . czy jest możliwość naprawienia tej usterki czy tylko wymiana na nowy ??
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therekrzysiek220680 wrote:Podepnę się pod temat, mam piec Defro z sterownikiem sp-02 , i moje pytanie czy jest taka opcja by sterownik załączał jednocześnie obydwie pompy od CO i CWU ? Teraz mam tak że dopóki nie nagrzeje wody w zasobniku do temp. zadanej nie włączy pompki od ogrzewania domu
unoDUEtre wrote:Hej, mam podobny problem.
Zastosowany u mnie jest sterownik typu SP-05. Znalazłem coś takiego i chyba to jest to samo.
Płytka na pierwszy rzut oka wygląda dobrze, wziąłem miernik i "przepiszczałem" tranzystor, to też zachowywał się normalnie, natomiast triak BT138-600E dawał zwarcie między nóżkami 1 i 2. Powinno tak być, czy oznacza to uszkodzenie? Tak jak mówi shadow0013, jest tam też optotriak MOC3021. Czy usterkę naprawiłaby wymiana tego triaka, czy też optotriaka, a może obu?
unoDUEtre wrote:unoDUEtre wrote:Hej, mam podobny problem.
Zastosowany u mnie jest sterownik typu SP-05. Znalazłem coś takiego i chyba to jest to samo.
Płytka na pierwszy rzut oka wygląda dobrze, wziąłem miernik i "przepiszczałem" tranzystor, to też zachowywał się normalnie, natomiast triak BT138-600E dawał zwarcie między nóżkami 1 i 2. Powinno tak być, czy oznacza to uszkodzenie? Tak jak mówi shadow0013, jest tam też optotriak MOC3021. Czy usterkę naprawiłaby wymiana tego triaka, czy też optotriaka, a może obu?
a więc orientuje się ktoś w tym temacie?