Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Karcher JUBILE 5.55 - zacina się

idzkos 20 Gru 2013 11:04 4728 10
  • #1 20 Gru 2013 11:04
    idzkos
    Poziom 1  

    Witam, mam problem z Karcherem JUBILE 5.55 są problemy z rozruchem, nie chce się włączyć; lekko sika małym strumieniem, a jak już się jakoś uda włączyć to chodzi dobrze, ale gdy wyłączę, to znowu to samo. Czytałem o jakimś zaworze, rozebrałem ją, ale nie wiem, gdzie ten zawór się znajduje.

    1 10
  • #2 12 Sty 2014 20:44
    JACU626

    Poziom 26  

    W głowicy na skutek osadzania się kamienia staje tłok odpowiadający za włączanie, rozbierz znajdź wężyk od chemii zamocowany do zaworu wyciągnij dwa bolce + zawór pod nim jest tłok. Wyciągnij nasmaruj wazeliną poskładaj i zadziała.

    1
  • #3 13 Sty 2014 18:29
    Mirek_Gab
    Poziom 13  

    Kolego JACU626 a może pomożesz i w moim przypadku.Myjka po włączeniu działa prawidłowo przez ok.5-7 min. następnie wyłącza się (przegrzewa się) i jak trochę ostygnie to ponownie się uruchamia na jakieś 2-3 min.i tak wkoło,aż przerwy są coraz dłuższe a czas pracy coraz krótszy (co sugeruje mocniejsze przegrzanie).Gdzie szukać przyczyny?

    0
  • #4 13 Sty 2014 19:09
    JACU626

    Poziom 26  

    W przedłużaczu na którym zapewne pracuje i przegrzewa się silnik mam ze dwa takie zagotowane ze stopionymi uzwojeniami.

    0
  • #5 13 Sty 2014 19:16
    Mirek_Gab
    Poziom 13  

    Co masz na myśli pisząc w "przedłużaczu"

    0
  • #6 13 Sty 2014 22:02
    JACU626

    Poziom 26  

    Masz podpięty bezpośrednio do gniazdka do którego prowadzi od licznika kabel o przekroju min 2,5mm nie dłuższy jak 25 mb?

    0
  • #7 14 Sty 2014 07:16
    Mirek_Gab
    Poziom 13  

    Zawsze bezpośrednio podłączam do gniazdka- bez żadnych przedłużaczy.Dzisiaj rozebrałem pompę i na pierwszy rzut oka jest wszystko ok.Tarcza zataczająca jest w jakimś smarze a nie w oleju tylko chyba jest jakiś przepracowany(co to za smar?).Nie wiem czy nie wymyć tego i zalać olejem tak jak gdzieś na elektrodzie wyczytałem (15W40). Co do samego silnika to nie wiem ale łożysk nie słychać ale jak zakręcę wirnikiem to nie kręci się on płynnie tylko po zakręceniu nim zaraz się zatrzymuje.

    0
  • #8 18 Sty 2014 13:27
    Mirek_Gab
    Poziom 13  

    cd. Dzisiaj rozebrałem silnik i wygląda mi na to ,że wszystko w nim jest o.k.Co do tych oporów po kręceniu wirnikiem to wydaje mi się ,że to przez zimeringi uszczelniające jest taki lekki opór.Gniazdo łożyska skośnego dokładnie wymyłem benzyną ekstrakcyjną , całość zalałem olejem 15W40 dokładnie skręciłem i .....po ok. 10 min. nieprzerwanej pracy Karcher się wyłączył. Załączył się po ok. 1min ,popracował ze 2 min. i znowu się wyłączył.Z pierwszej obserwacji wynika ,że silnik jest ciepły (gorący) w okolicach gniazda łożyska skośnego.Sama głowica pompy jest zimna.Zastanawia mnie tylko co tę pompę wyłącza.Gdzie znajduje się jakieś zabezpieczenie termiczne.

    0
  • #10 18 Sty 2014 17:34
    Mirek_Gab
    Poziom 13  

    A co można z tym fantem zrobić?

    0
  • #11 26 Paź 2014 09:37
    Mirek_Gab
    Poziom 13  

    Problem rozwiązano- wymiana kondensatora rozruchowego załatwiła cały problem,

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo