Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

tomtom 910 - nie rozpoznaje sprawnego dysku

:resu: 20 Dec 2013 14:09 2790 7
    :resu:
    Level 9  
    Witam,
    spotkałem się z dziwnym problemem w nawigacji tomtom 910- wersja z dyskiem hitachi 30 gb.

Otóż nawigacja nie rozpoznaje wbudowanego dysku twardego, po uruchomieniu z przycisku zatrzymuje się na ekranie, pokazując czerwony krzyżyk.
    Po podpięciu w XP SP3 oraz WIN7 Ultimate do stacji dokującej USB(z podłączoną do niej oryginalną i sprawną ładowarką sieciową tomtoma) albo wskakuje na navi formatting, albo system proponuje format dysku, który kończy się błędem.
    W PC w konsoli zarządzania dyskami pokazuje tylko tryb RAW, wielkość obszaru partycji z kosmosu - raz pokaże ze sto giga lub tera.Na początku myślałem standard- walnięty HD , jak to często bywa w 910.
    Po zamówieniu przejściówki [44pin IDE ZIF to USB] okazało się, że dysk jest jednak widoczny w komputerze, bez problemu daje się otwierać pliki , dał się sformatować na FAT32, założyłem nową partycję.Bez zmian po podpięciu do nawigacji.
    Taśma dysku nie jest uszkodzona, jest to oryginał od modelu Hitachi, gniazdo taśmy na płycie też wygląda na nieuszkodzone.Jako, że mam zapasowe baterie do tego modelu zamieniałem je, wypinałem i uruchamianiu na uchwycie czy na stacji dokującej pod ładowarkę sieciową lub samochodową
    Podczas uruchomienia serwisowego [reset + power] zatrzymuje się na dysku -retrieving disk info

Mam drugą taką nawigację co prawda go 710, ale bebechy to samo.
    Wyjąłem więc twardziela z 910 i przełożyłem do niego taśmę z kartą pamięci od 710.Uruchomiła się bezproblemowo, flash SD widoczny w trybie serwisowym jak i w navi oraz pod pcetem, daje się kopiować, formatować.Wgrałem mapę, wszystko chodzi nawigacja działa.
    Zaktualizowałem dla wszystkiego w 910 bootloader do 5.5112- dalej 910 nie widzi HDD.

Podpiąłem wiec HDD do 710, oczywiście dysk jest widoczny w trybie serwisowym na bootloaderze 4.86. Ściągnąłem sobie przez tthome oryginalne navcore 7.9 , wrzuciłem jakąś mapę i wszystko hula.Nic nie wskazuje więc na uszkodzenia HDD.

Dodatkowo posiadam sprawny dysk Toshiby 20GB wraz z taśmą do 910.
    Oczywiście pecet oraz 710 też go widzi bez problemu , natomiast na 910 jest ten sam problem co z Hitachi.

Ktoś by powiedział -co za problem , wrzuć hdd z 910 do 710 a kartę SD z 710 do 910.Jak na razie tak zrobiłem, ale chciałbym jednak, aby oznaczenia obudowy się zgadzały z zawartością.Jeden pewnie pójdzie na sprzedaż.

Przewaliłem już trochę forum w poszukiwaniu podobnych problemów, ale
    natknąłem się tylko na te:
    Link
    Link
    Link

Do głowy mi jeszcze przychodzi jakieś drobne uszkodzenie slotu zif(lutu, ścieżki itp.) na płycie głównej, które wpływa na wymianę danych przez 40 pinowe złącze zif, ale nie ma wpływu na działanie karty SD (uboższy pinout )
    Czy któryś z kolegów spotkał się z tym problemem?
    Freddy
    Level 43  
    Strasznie zagmatwałeś ten opis.
    Tomtom Go710 i 910 różnią się tylko nośnikiem i niczym innym więcej.
    1. W Tomtom Go910 były dyski 20Gb.
    2. To, że widzi go windows, nie wskazuje na sprawność.
    Jeśli ten dysk działa w Go710, to masz uszkodzenie na płycie, może to być U26.
    Level 9  
    Freddy wrote:
    Strasznie zagmatwałeś ten opis.
    Tomtom Go710 i 910 różnią się tylko nośnikiem i niczym innym więcej.
    1. W Tomtom Go910 były dyski 20Gb.
    2. To, że widzi go windows, nie wskazuje na sprawność.
    Jeśli ten dysk działa w Go710, to masz uszkodzenie na płycie, może to być U26.

Ja akurat mam w swoim 910 dysk hitachi 30gb, możliwe że ktoś zmieniał wczesniej na większy ( na obudowie jest numer v71, co oznacza rzeczywiście 20 gb)

Bawię sie trochę komputerami, więc diagnostyka dysków będzie niedługo, ale nie w tym rzecz.
    Zdaję sobie sprawę, że widoczność w windows niczego nie gwarantuje, ale drugi dysk zif, który posiadam (20gb toshiba) zachowuje się identycznie po wpięciu do 910, czyli nie jest rozpoznawany. Natomiast oba świetnie działają po wpięciu w 710, navcore na nich działa jak i wszystkie funkcje, co już na tym etapie minimalizuje prawdopodobieństwo ich uszkodzenia.No i karta SD na taśmie też na 910 działa...

U26 to LTLX, dlaczego sądzisz że układ ładowania akumulatora ma coś z tym wspólnego
    Freddy
    Level 43  
    :resu: wrote:
    ... U26 to LTLX, dlaczego sądzisz że układ ładowania akumulatora ma coś z tym wspólnego

Kto Ci takich bzdur naopowiadał ? Sprawdź, zanim ponownie strzelisz gafę.
    Level 9  
    Freddy wrote:
    ... U26 to LTLX, dlaczego sądzisz że układ ładowania akumulatora ma coś z tym wspólnego

Kto Ci takich bzdur naopowiadał ? Sprawdź, zanim ponownie strzelisz gafę.

Cóż, nie chciałem rozkręcać nawigacji, więc poszukałem po forum, ale na temat U26 w x10 jest skąpo.Znalazłem jedyny post dotyczący go910, gdzie użytkownik identyfikował ten element
    Link

Nie dopatrzyłem się i tu mój błąd, że chodziło mu o go700, zmyliło mnie to, że pisał w temacie o go910.
    Dlatego zdziwiło mnie, co ma do tego układ ładowarki...

Dziś rozebrałem swojego tomtoma, z tego co widzę układ U26 jest chyba bezpośrednio nad U27, trzeba zdjąć blaszkę nad gniazdem dysku, żeby się do niego dostać.Nie widać wyraźnie szóstki, bo przecina ją biała linia, ale sądzę że to szóstka.Proszę o potwierdzenie czy go dobrze zidentyfikowałem.
    Układ ma tylko oznaczenie VG.Czy to jakiś regulator lub stabilizator napięcia ?
    Freddy
    Level 43  
    Dziś rozebrałem swojego tomtoma, z tego co widzę układ U26 jest chyba bezpośrednio nad U27 ...
    obok, a nie nad. Naprowadzę Cię trochę.
    tomtom 910 - nie rozpoznaje sprawnego dysku
    Level 9  
    Dzięki, za podpowiedź.
    Czy taki układ SN74AVCH24T245ZRGR będzie odpowiedni?
    Link
    Freddy
    Level 43  
    Dzięki, za podpowiedź.
    Czy taki układ SN74AVCH24T245ZRGR będzie odpowiedni?
    Link

Dokładnie, ale wystarczy SN74AVC24T245ZRGR. Może to być takie uszkodzenie.
    Sprawdź najpierw, czy przychodzi sterowanie na U26.