Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Arduino:Problem z serwami

Reggz 20 Gru 2013 15:24 1233 4
  • #1 20 Gru 2013 15:24
    Reggz
    Poziom 10  

    Witam
    Jestem początkującym użytkownikiem arduino uno.
    Od niedawna posiadam tą zabaweczkę i już mam problem, mianowicie.
    Chciałem zobaczyć czy moje stare serwa dobrze działają (nie były używane ani razu) Po wgraniu programu i podłączenia serwa do arduino serwo nadal stoi. Próbowałem na 2 serwach tej samej firmy. Serwo jak stało tak stoi, jedyne co to lekko się porusza przy podłączeniu napięcia.

    Program:

    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    program zaczerpnięty z programu Arduino 1.0.5

    Serwo jakie używam to:
    TowerPro SG-92R micro
    Co może być nie tak ? Jak mogę to naprawić ?

    Pozdrawiam

    0 4
  • #2 20 Gru 2013 15:46
    377475
    Użytkownik usunął konto  
  • #3 20 Gru 2013 16:12
    Reggz
    Poziom 10  

    A więc to idzie tak:
    Arduino:Problem z serwami Arduino:Problem z serwami

    @edit
    Zmierzyłem jeszcze szybko napięcie pomiędzy wejściem 5v i GND i wyszło dokładnie 4,96 V a serwo potrzebuje ok 4,8V niestety oscyloskopu nie mam aby sprawdzić czy jest sygnał.

    0
  • Pomocny post
    #4 20 Gru 2013 16:18
    377475
    Użytkownik usunął konto  
  • #5 20 Gru 2013 16:27
    Reggz
    Poziom 10  

    ooo już działa :D
    Zmieniłem w programie pin 9 na 11 i zaczęło hulać.
    Co do Atmegi to wystarczyło delikatnie docisnąć i od razu zaczęło łapać :)
    Wielkie dzięki za pomoc !
    Pozdrawiam.

    0