Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sterownik świateł dziennych.

naveintre 20 Dec 2013 22:53 2931 10
    naveintre
    Level 12  
    Mam pytanie co do tego układu: http://ep.com.pl/files/6853.pdf
    Zamiast BUZ10 można użyć IRF540 ? W tedy chyba nie będzie konieczny radiator.
    Jest ewentualna możliwość przerobienia układu tak aby była regulacja mocy świecenia żarówek?
    Układ z tego co wyczytałem ogranicza moc żarówki ok 50% tak?
    Zadziała na 6v bez specjalnych modyfikacji?
    Układ chcę zastosować w pojeździe z instalacją 12v ale ciekaw jestem czy zadziała też z 6v.
    D214d3k
    Level 39  
    Nie za bardzo zmieni się częstotliwość generatora żeby pracował i na 6 i na 12V tak samo trzeba by mu dołożyć stabilizator. Jeśli tylko na 6 zmienić kondensator. Drugi scalak działa od 4.5V więc 6 mu nie powinno zaszkodzić.
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    D214d3k wrote:
    tak samo trzeba by mu dołożyć stabilizator. Jeśli tylko na 6 zmienić kondensator

Jaki stabilizator? Który kondensator?
    Pomyślałeś o wysterowaniu tranzystora przy 6V?
    Może rozwiń swoje światłe myśli.

Swoją drogą, to takie rozwiązanie nie jest legalne. Na reflektorze w maluchu na pewno nie ma literek RL lub DRL, czyli taki reflektor nie może pracować jako światło jazdy dziennej.
    naveintre
    Level 12  
    A jak sprawa ma się z zastąpieniem tranzystora Buz10 tranzystorem IRF540? I przerobieniem układu tak aby była możliwość płynnej regulacji mocy świecenia?
    Czasem trwania impulsu steruje kondensator na wejściu 5 i rezystor na wejściu 2. Rezystor można by zastąpić potencjometrem ale kondensatora chyba w żaden sposób nie ominiemy?
    Błażej
    Sterownik PWM i wszystko na jego temat.
    D214d3k
    Level 39  
    Stabilizator żeby niezależnie od zmian napięcia zasilanie generatora było stałe.
    O wysterowaniu tranzystora .. nie pomyślałem. Zresztą zamiast zmieniać napięcie zasilania lepiej zmniejszyć wypełnienie. Przy 6V reflektory i tak tylko by się lekko żarzyły więc to zły pomysł.
    Jako dzienne nie mogą działać ale mają działać jako światła mijania. Legalne to nie jest ale i tak lepsze niż Chińskie "lampy dzienne" na diodach 5mm.
    Błażej
    naveintre wrote:
    I w tym wypadku zmiana częstotliwości

Na pewno nie zmiana częstotliwości! Ta jest stała. Zmieniasz wypełnienie. Poczytaj, jak działa PWM. Nawet filmiki ilustrujące są.
    jaga134
    Level 26  
    Stosowałem ten układ najpierw we fiacie 126 a później w polo. Działał bezbłędnie przez kilkanaście lat.Obecnie leży na półce,bo zmieniłem samochód.Tranzystor BUZ 10 zasilał żarówki H4. Regulacja mocy....przecież przez obniżenie napięcia z 12V na 8V już masz moc obniżoną o czym zapewnia nas nieśmiertelne prawo Ohma.Urządzenie jest naprawdę świetne.jedynym mankamentem jest cena układu LTC 1155. Aha BUZ grzeje się naprawdę nie wiele.