Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

EuroTerm C275 CEI - Nie odpala głównego palnika.

DavidBDG 21 Dec 2013 00:20 13377 8
  • #1
    DavidBDG
    Level 8  
    Witam.
    Posiadam Junkers EuroTerm Model: C275 SEI, Kategoria Urządzenia II2H3B/P.
    Mam już go od kilku lat i było wszystko dobrze do teraz. Problem polega na tym, że piecyk przestał odpalać główny palnik. Wszystko zostało dokładnie wyczyszczone ale dalej to nic nie daje. Junkers nie chce odpalić od iskry, lecz jak zapalę zapałkę i przyłożę to odpali bez problemu.
    Bardzo Prosiłbym o Pomoc.
    Z Góry Dziękuję I Pozdrawiam.
  • #2
    Bobbo
    Level 22  
    Przeczyścić dyszę palnika zapalającego wraz z rurką impulsową . Wezwać serwis.
  • #3
    DavidBDG
    Level 8  
    Wszystko właśnie zostało dokładnie wyczyszczone i nic. Chciałem także sprawdzić sterownik z tyłu junkersa ale nie można go sprawdzić, ponieważ jest zalany i nie da się go otworzyć :cry:
  • #4
    Bobbo
    Level 22  
    Skoro zapala od zapałki to sterownik działa poprawnie . Problem tkwi w składzie mieszanki ,ciągu kominowym lub energii iskry zapłonowj. Regulacja geometrii elementów odpowiedzialnych za zapłon powinna wg mnie uzdrowić piecyk,
  • #6
    DavidBDG
    Level 8  
    Tak właśnie baterie są dobre, ponieważ niedawno były wymieniane.
  • #7
    piracik
    Moderator of Heating systems
    Może być elektroda zapłonowa uszkodzona. Czasami zdarza się, że porcelana pęknie i już nie działa tak jak trzeba.
    Jeżeli elektroda jest ok. To przyjrzyj się dokładnie w które miejsce leci iskra.
    Może gaz tam nie dociera?
    Tak jak kolega już jeden napisał. Przeczyść dokładnie dyszę świeczki oraz rurkę idącą do niej.
    Rurka niby średnicę ma sporą ale mimo to jak złapie jakiegoś syfu to cuda się dzieją.
  • #8
    dab501
    Level 11  
    Witam posiadam taki własnie podgrzewacz wody.
    Od przedwczoraj zwariował i nie odpalił mi już wody do kąpieli. Pomyślałem znów zespół wodny i czyszczenie, ale rozebrałem do calutkiego, nie rozłączając czujników wyciągnąłem całą wężownicę, zalałem ją octem i zostawiłem na kilka godzin, przeczyściłem membranę nasmarowałem iglice poskręcałem jak należy i odpaliłem.
    Piecyk odpalał, ale długo mu to zajmowało, przeczyściłem jeszcze zapalnik i jonizację (czy jakoś tak) piecyk odpalał od kopa. Po kilku godzinach okazało się ze znów mu odbija, płomień na palniku był malutki i woda leciała zimna. Po ok 20 min odpoczynku znów było OK. Na ta chwile nie chce odpalić rusztu w ogóle, świeczka się zapala, a ruszt nie.

    Proszę o pomoc

    ........:::::::: EDIT ::::::::........

    Informuje że poradziłem sobie sam. Niestety nie uzyskałem odpowiedzi ani na tym, ani na innym forum.

    Dla zainteresowanych z podobnymi problemami, przyczyną był zapchany wąż przy podgrzewaczu. cały syf poszedł przez podgrzewacz i mimo czyszczenia zatrzymał się na wężu ciepłej wody. (Dużej różnicy w ciśnieniu nie było)

    Pozdrawiam
  • #9
    dariuszszaganiec
    Level 3  
    Witam serdecznie,

    EuroTerm C275 CEI - Nie odpala głównego palnika, jak wcisnę iglicę za potencjometrem mocy )))) piecyk się odpala puszcze gaśnie.
    Proszę o poradę co to może być. Piecyk wyczyszczony, sprawdzałem membrany są ok. Szkoda się z nim żegnać .
    Może ma ktoś pomysł.
    Z góry dziękuję