Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Linksys WRT54GL - Wireless Client - konfiguracja

wiruspl25 21 Dec 2013 11:48 4932 8
    wiruspl25
    Level 9  
    Witam

Chciałbym wzmocnić sygnał wifi, poczytałem trochę i na żaden sposób nie mogę się połączyć z routerem którego Linksys WRT54GL ma brać internet. Zamieszczam scren i proszę o podpowiedz co jest źle ustawione. Dzięki wielkie z góry Pozdrawiam
    papcio3
    Level 11  
    Szczerze, nie pracowałem na tomato jeszcze, ale podstawa:
    Sprawdź 2 razy:
    -klucz WPA czy jest poprawny;
    -kanał sieci;
    -SSID - nazwa sieci; (czy na pewno "wireless" to nazwa sieci z która chcesz się łączyć?)
    -na routerze z którego ma pobierać internet, czy nie ma filtracji MAC ustawionej.

Tak właściwie to sprawdź czy nie ma konfliktu puli IP, np. z TP-Linkami client-router masz tak, że urządzenie pobiera sieć od jakiego routera, a następnie tworzy swoja i rozsiewa z inna pula adresów IP, tu musi być raczej tak samo.

Pule adresów IP oznaczają pierwsze 3 części adresu IP, czyli 192.168.1.x, może po prostu zmień adres IP routera z 192.168.1.2 np. na 192.168.23.254 - od teraz tym IP będziesz na niego wchodzić i będziesz na komputerze mieć IP przyznany przez DHCP właśnie z puli 192.168.23.x

Wiem, że trochę to zawiłe... sorki.

Na screenie wygląda ok, o ile są ustawione poprawnie parametry sieci.
    wiruspl25
    Level 9  
    -klucz WPA // Skopiowany i wklejony
    -kanał sieci // Zeskanowana
    -SSID - nazwa sieci; // (Tu muszę wpisać nazwę sieci taką samą co jest na routerze dostarczającym internet ???)
    -na routerze z którego ma pobierać internet, czy nie ma filtracji MAC ustawionej. //Brak filtracji MAC

A przy próbie zmiany adresu IP routera nie mogę wejść w ustawienia routera (przez ten adres co zmieniłem) ponieważ wyskakuje komunikat "Przekroczono limit czasu połączenia"
    papcio3
    Level 11  
    Skoro wszystko było zeskanowane (ustawione z automatu) i sprawdzone to powinno być OK.
    Sprawdź IP na karcie sieciowej w kompie (musi być teraz w nowej podsieci), może masz statyczne, czy DHCP (ustaw na DHCP) moziwe komputer "pamięta" stary adres IP.
    start -> uruchom -> cmd
    ipconfig /release
    ipconfig /renew

Następnie zaloguj się na router i podeślij screena z status overwiew. Chociaż w tym wypadku powinien się połączyć bez problemu, jeśli ma zasięg.

W SSID faktycznie ma być twoja nazwa sieci inna niż sieć macierzysta, moje niedopatrzenie.

Jeśli nie możesz się zalogować to możliwe, że nie zapisałeś ustawień? Spróbuj wejść starym IP.
    Spinguj go, czy w ogóle odpowiada.
    start -> uruchom -> cmd
    ping 192.168.1.1
    192.168.1.1 - zamień na IP routera, które dałeś

Dodano po 28 [minuty]:

Ale kurcze narobiłem...
    masz nie zaznaczone DHCP server, czyli DHCP nie działa na routerze!
    Ustaw koniecznie statyczny IP na swoim kompie w podsieci twojego nowego IP routera, np. 192.168.23.100, chodzi o to, aby końcówka IP była ina niż routera.
    np.:

Teraz się zaloguj na niego włącz DHCP server i powinieneś mieć neta na każdym podłączonym przez wifi urządzeniu.

Zmiana puli IP oczywiście była wymagana.
    wiruspl25
    Level 9  
    Linksys WRT54GL - Wireless Client - konfiguracja Linksys WRT54GL - Wireless Client - konfiguracja

I niestety dalej nie działa, a do tego jeszcze Linksys nie udostępnia teraz wifi
    papcio3
    Level 11  
    Po statusie widzę, że nie pobiera IP z sieci "głównej" prawdopodobnie jest tam statyczny IP. Upewnij się czy mam racje (po prostu sprawdź czy jest tam DHCP włączony) Jak nie wiesz o co chodzi podaj model routera.

Jak mam rację to będziesz musiał zrobić tak:
    Na tym screenie, gdzie masz config sieci, masz WAN / Internet, w type zmień DHCP na "static IP" - albo coś w tym stylu i ustaw:

IP Address: pula z routera pierwszego z inna końcówką
    Subnet Mask: 255.255.255.0
    Default Gateway: adres pierwszego routera

DNS proponuje statyczne:
    pierwszy: 8.8.8.8
    drugi: 8.8.4.4

Pytanie: masz internet od providera lokalnego, czy jakiś adsl?
    wiruspl25
    Level 9  
    Nie wiem czy o to chodziło

• Helpful post
    papcio3
    Level 11  
    Dokładnie o to, ale widzę, że powinien mimo to sam IP pobrać, bo jest włączone DHCP na pierwszym.

W każdym bądź razie jest ustawiony poprawnie teraz.

Albo ten tomato ma błąd w sobie, bo jak wspomniałem nie używałem go wcześniej - jest to firmware alternatywny do routerów.
    W tej kwestii powinien wypowiedzieć się ktoś, kto ma doświadczenie z samym softem tomato.
    Siec masz skonfigurowaną moim zdaniem dobrze, bo faktycznie kilkanaście już razy takie rozwiązanie stosowałem i powinno to działać w tym momencie.

Może spróbuj Linksysa zresetować do domyślnych i przebrnij przez ustawienia jeszcze raz, może jednak masz błąd gdzieś w ustawieniach sieci?
    wiruspl25
    Level 9  
    Jeszcze się pobawię na pewno. Wielkie dzięki za pomoc

Pozdrawiam Emil